Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Четвер, 18 квітня, 17:01:19

8 вересня - Міжнародний день солідарності журналістів

08.09.2016   07:38Агенцiя

Це свято було засновано в 1958 році в Бухаресті, на 4 конгресі міжнародної організації журналістів.

За задумом депутатів конгресу, у цей день журналісти всіх країн і видань повинні демонструвати світові свою згуртованість, особливо в справі захисту своїх прав.

8 вересня 1943 у Німеччині був страчений чехословацький журналіст, письменник-антифашист Юліус Фучик, який став активно цікавитися політикою ще в молодості. У 1921-му році він став одним з основоположників Комуністичної партії Чехословаччини. У 1941-му році Фучік став членом другого центрального підпільного правління Комуністичної партії. 24-го квітня 1942-го року він був разом з шістьма іншими членами визвольного руху заарештований гестапо.

Юліус Фучик став відомий всьому світу завдяки своїй книзі «Репортаж з петлею на шиї», написаної ним в застінках празької в’язниці. Після його смерті книга була перекладена на 70 мов світу, а з 1958 року день смерті Фучика став відзначатися як Міжнародний день солідарності журналістів.
Наприкінці XX століття на черговій конференції ООН 8 вересня було названо Міжнародним днем солідарності журналістів. Таким чином, цей день є не просто черговим професійним святом, але і вдень, коли всі журналісти можуть відчути своє єднання, солідарність.

У Міжнародний день солідарності журналістів в усьому світі проходять конференції, з’їзди, на які збираються журналісти з різних країн. На цих святкових конференціях вони не тільки діляться своїм досвідом, а й отримують нагороди за свою часом дуже небезпечну працю. Приміром, вручення Пулітцерівської премії - найпрестижнішої премії журналістів в Америці - відбувається майже завжди 8 вересня.

Останні новини Чернігівщини

Фестиваль Взаємності як Простір для діалогу: Унікальна платформа для взаємного інспірування

Фестиваль Взаємності як Простір для діалогу: Унікальна платформа для взаємного інспірування 16:54

Театральний „Фестиваль взаємності“ об’єднає чеських та українських митців у п’яти містах України. ǿетою фестивалю є поєднання культурних наснаг Чеської Республіки та України через мистецьке вираження та підтримку діалогу й взаєморозуміння серед митців обох країн.

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 10:04

Протягом минулої доби зареєстровано 5 небезпечних подій техногенного та природного характеру, а саме: 1 дорожньо-транспортна пригода та 4 пожежі. Внаслідок цих подій 1 особа постраждала. Внаслідок ракетного обстрілу травмовано 77 осіб, з них 4 дитини, підтверджено загибель 18 осіб.

У Чернігові завершено пошуково-рятувальну операцію на місці ворожої атаки 09:59

Станом на ранок 18 квітня відомо вже про 18 загиблих людей, постраждали 78 осіб, з них 4 дітей.

18 квітня у Чернігові День жалоби

18 квітня у Чернігові День жалоби 09:54

Для вшанування пам'яті загиблих внаслідок ракетного обстрілу російськими військами нашого міста 17 квітня 2024 року у Чернігові 18 квітня оголошено Днем жалоби. Відповідне розпорядження підписав в.о. міського голови Чернігова Олександр Ломако.

18 квітня: цей день в Україні і світі

18 квітня: цей день в Україні і світі 08:52

ДЕНЬ 785 РОСІЙСЬКА АГРЕСІЯ - DAY 785 RUSSIAN AGRESSION

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини