10 корисних порад, як заморожувати продукти
Дієтологи давно довели, що найкращий, найбезпечніший спосіб довготривалого зберігання продуктів – це заморожування.
Сучасні холодильники оснащені такими морозильними камерами, що правильно заморожувати продукти там можна у будь-яких кількостях, навіть відрами. Однак у розмороженому вигляді смакує не все і не всім. Як уникнути типових помилок, щоб потім не довелось «морозитись»? Пропонуємо 10 корисних порад, як правильно заморожувати різні продукти.
1. Ягоди та фрукти
Фрукти краще заморожувати вільно розкладеними на пергаментному папері і тільки після цього класти в пакети для заморозки. Або ж відразу заморозити нарізані шматочки, фасовані маленькими порціями, щоб діставати їх у той момент, коли вам приспічило приготувати ягідний десерт чи смузі. Також заморожені шматочки фруктів можна додавати в коктейлі замість кубиків льоду.
2. Сир
Можна заморозити великий шматок сиру, після розморожування він не буде розсипатися. Або ж заморозити сир, порізаний на шматочки, щоправда, їх варто пересипати кукурудзяним крохмалем чи борошном, щоб під час розморожування скибочки не злипалися. Так само можна заморозити і тертий сир – дуже зручно відкрити контейнер або мішок для заморозки, зачерпнути кілька ложок сиру і присипати ним домашню піцу.
Так само добре переносить заморожування і кисломолочний сир. Просто запакуйте його в щільний пакет і покладіть у камеру. При розмороженні виділиться трішки сироватки, але її можна просто злити.
3. Варений рис
Щоб не чекати довго, поки приготується рис (особливо коричневий рис, який вариться близько 50 хвилин), його доцільно зварити заздалегідь і заморозити. Розморожений рис можна підсмажити, додати до супу чи запіканки. Час готування скоротиться десь на годину (включаючи варіння, промивання і замочування).
4. Томатна паста
Подрібнені мʾясисті стиглі помідори потушкувати на невеликому вогні з додаванням часнику, свіжих трав і оливкової олії близько 3-х годин. Коли суміш охолоне, покласти її в пакети для заморозки — небагато, на одну порцію. Така томатна паста просто фантастична у будь-якому соусі до спагеті, у супах, в овочевих чи у мʾясних стравах.
5. Пісочне тісто для печива
Тісто для печива можна заморозити на пергаменті і зберігати в пакеті для заморозки. Можна розділити його на окремі порції або відразу надати йому певної форми. Уявляєте, як зручно: використовуючи це тісто, можна приготувати печиво за лічені хвилини, без брудного посуду і столу.
6. Пироги
Якщо яблучного пирога вийшло забагато, а їсти його вже несила, можна загорнути його в папір для заморозки, помістити в пакет, покласти у морозилку і… забути про нього на місяць-два. Коли захочеться поласувати солоденьким до кави, поставити пиріг в розігріту духовку (близько 180 градусів) на 5 хвилин і дістати, як щойно спечений.
7. Молоко і сік
Залишки молока, які ви не збираєтеся перетворювати на кефір, можна заморозити. Так само можна і зберегти найбільше вітамінів у свіжовичавленому соку. Тільки треба підібрати пластикову пляшку відповідного обʾєму і не наповнити її не по вінця, оскільки заморожені рідини розширюються. Розморожені молоко і сік слід добре перемішати і можна використовувати за рецептом. Або просто випити.
8. Сік лимона і цедра
Якщо вичавити лимон чи лайм у формочки для льоду і заморозити, то в будь-який час під рукою буде свіжий цитрусовий сік, який можна використовувати для коктейлів, соусів та випічки. Так само можна заморозити і цедру, а потім подрібнити і додати в тісто.
9. Зелень
Ароматну зелень можна заморозити у формочках для льоду, додавши трішки води, бульйону або олії, а потім увесь рік використовувати для соусів, супів, тушкованого м’яса чи навіть салатів, беручи по кілька кубиків. Дуже зручно!
10. Домашні напівфабрикати
Так, все це можна купити у найближчому супермаркеті, але про якість та й смакові властивості цих продуктів годі й казати. Куди краще можна заморозити напівфабрикати у домашніх умовах. Свіжу рибу або шматок мʾяса розрізати на невеликі шматочки, обваляти в яйці, борошні або панірувальних сухарях, викласти на тацю і покласти в морозильну камеру. Коли терміново і швидко треба зготувати обід і вечерю – просто дістати і підсмажити. Щоправда, часу на смаження знадобиться більше – хвилин так на пʾять.
Останні новини Чернігівщини

Держава, регіони та громади послідовно й системно реалізовують ініціативу Президента "Політика героїв" – Олена Шуляк 12:26
Держава, регіони та громади послідовно й системно продовжують втілювати ініціативу Президента України Володимира Зеленського "Політика Героїв". Це – низка проєктів і програм на різних рівнях, які дають змогу ветеранам і ветеранкам адаптуватися до життя поза армією, забезпечити потреби учасників бойових дій.
У навчальні заклади області передали десять зарядних станцій від Finn Church Aid 12:22
На Чернігівщині ще десять закладів загальної середньої освіти отримали змогу посилити свою роботу під час відключень електроенергії. Допомогла з цим міжнародна неурядова організація Finn Church Aid за фінансової підтримки Європейського Союзу.
На захисті прав людини під час війни: про стан, дії та виклики говорили на форумі у Чернігові 12:20
Форум, присвячений питанням захисту прав і свобод людини, відбувся учора у Чернігові.
Мешканці двох чернігівських багатоповерхівок отримають фінансову допомогу на відновлення житла від міжнародної організації ZOA 12:18
У Чернігові мешканці багатоквартирних будинків по вулиці Соборності, 17 та 21, отримають фінансову допомогу на відновлення своїх осель, пошкоджених внаслідок ворожого обстрілу. Допомогу надає міжнародна гуманітарна організація ZOA (Нідерланди) за фінансування Гуманітарного фонду для України (ГФУ/UHF).
Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 10:12
Протягом минулої доби зареєстровано 6 пожеж.