Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

П`ятниця, 19 квітня, 12:35:49

Шість медичних причин слухати музику

19.06.2016   15:46Агенцiя

Думаєте, прослуховування улюблених хітів - це просто задоволення? А ось і ні: вчені довели, що музика може вплинути на наше здоров'я

Поліпшення настрою
Ні, вам це не здається - музика дійсно піднімає настрій, і це має фізіологічні причини. Справа в тому, що звуки активізують ті частки мозку, які відповідають за наші емоції. Протягом лічених секунд відбувається ідентифікація: ваш мозок визначає, чи подобається йому ця мелодія. Якщо це так, відбувається викид допаміну, гормону, що відповідає за наші позитивні емоції.
 
Спогади про хороше
Нервові клітини при перших звуках незнайомої, але приємної слуху музики встановлюють між собою стійкі зв'язки. Так що, коли ви чуєте цю музику повторно, мозок миттєво її згадує. А також згадує і те, що ви робили і що ви відчували в той момент, коли вона звучала.
 
Тренування мозку
Ви не повірите, але прослуховування музики є інтелектуальним досвідом! Так, у всякому разі, стверджують вчені, і дають таке пояснення. Під час того, як ми услухуємося в складну музичну композицію, мозок, особливо його кора, починає інтенсивно працювати. А саме ця частина мозку відповідає за нашу здатність вибудовувати логічні ланцюжки і міркувати. Так що рада: перед мозковим штурмом або роботою прослухайте музичний твір. Бажано не те, яке побудоване на "трьох блатних акордах", а щось складніше, наприклад класику.

Зменшення стресу і частоти серцевих скорочень
Тиха музика може допомогти вашому організму справитися зі стресом, адже під час її прослуховування зменшується вироблення гормонів стресу - таких, як кортизол і адреналін. Помічено: коли людина слухає тиху спокійну мелодію, у неї знижується кількість серцевих скорочень, дихання стає глибше і рівніше. Тиху музику особливо корисно слухати гіпертонікам.
 
Нормалізація метаболізму
Заспокійливі звуки мають тенденцію збільшувати вироблення гормону росту. Якщо ви - доросла людина і вже не ростете, знайте: цей же гормон відповідає за нормалізацію обміну речовин! Ще один цікавий факт: гормон росту може запобігти виникненню небезпечного запалення, адже він так само позитивно впливає і на імунну систему.
 
Сприйняття болю
Всі види музики без винятку (звичайно, ті, які вам приємні на слух) практично миттєво полегшують біль: вона здається не такою інтенсивною.

Останні новини Чернігівщини

«Трагедія в Драмі» — прем’єра документального проєкту-розслідування Суспільного 10:50

19 квітня о 19:00 на ютуб-каналі Суспільне Чернігів відбудеться прем'єра документального проєкту «Трагедія в Драмі».

Ярмаркували у Чернігові: яких працівників шукають місцеві підприємства? 10:39

Яку роботу та умови праці пропонують, говорили на ярмарку вакансій етичного бізнесу в Чернігові. Захід відбувся з ініціативи Міжнародної Організації з Міграції (МОМ) за фінансування народу Японії та за сприяння Чернігівської обласної служби зайнятості.

Спільний проєкт міста Чернігова, уряду Німеччини та UNDP в Україні 10:30

Наприкінці 2022 року в Україні було розпочато проєкт «Підтримка швидкого економічного відновлення українських муніципалітетів», який фінансується урядом Німеччини. Реалізує проєкт німецька компанія GIZ та Програма розвитку ООН (UNDP) в Україні.

Чи високі ризики відбудови/відновлення об’єктів соціальної інфраструктури, пошкодженої внаслідок російської агресії в Чернігові? 10:13

Наявність ризиків під час моніторингу визначали аналітики громадської організації «Агенція міських ініціатив».

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 09:44

Протягом минулої доби зареєстровано 3 небезпечні події, а саме: 1 дорожньо-транспортну пригоду та 2 пожежі. Внаслідок цих подій постраждала 1 особа.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини