Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Четвер, 28 березня, 15:35:46

Містичне озеро Несамовите – там, де народжується град та спочивають грішні душі

27.09.2015   11:54Агенцiя

На одній з вершин Українських Карпат, у лоні Чорногори, під самими хмарами, лежить незвичайне озеро.

Розповіді про його містичну славу вже впродовж століть передаються з уст в уста. Здавна горяни вірили, що саме у води того озера потрапляють всі душі самогубць і вбивців. Кажуть, звідси виходить вершник на білому коні, що відламує копитами лід зі скель… І не дай боже комусь кинути камінь у ті води! Тоді почнеться нечувана буря і лютуватимуть всі гори і небеса. Недарма ж те озеро носить назву Несамовите…

Де народжуються громовиці

Тут, у Карпатах, люди здавна дуже поважають природу. Шанобливо ставляться до різних природних явищ, вбачаючи в них образ божественного та потойбічного. Наприклад, у Громові свята (так називали сім днів до Перунового свята, коли дуже часто випадала гроза) не можна було братись за ніяку роботу. Люди вірили, що руйнівну негоду на них може наслати Чорногора – гора, яка, за давніми віруваннями, народжує град. Так розповідають у найближчих до неї селах (Дземброня, Бистриця, Зелене).

Мінлива Чорногора

Насправді для масиву характерна асиметрія між його південними стрімкими схилами, та північними, які розпадаються на численні розгалуження. Тут погода дуже мінлива. Безхмарне небо в першій половині дня не означає хорошої погоди надалі. Всього за лічені хвилини може зірватись сильний вітер і гроза. Тому й кажуть, що Чорногора підступна і мінлива. Саме на Чорногорі розташоване озеро Несамовите.

А точніше – на північно-східному схилі гори Туркул, на висоті 1750 метрів над рівнем моря. Тому несамовите – одне з найвище розташованих озер Українських Карпат. Озеро заповнює невелику впадину, тож глибина води тут 1-1,5 метра.

Довкола озера – мальовнича природа контрастів. Кам`яні вершини, насаджені гострими списами гірських сосен та глибокі долини, вкриті зеленими килимами трав і мохів. Звідси, з гори, відкриваються неймовірні, просто чарівні краєвиди. Пронизані вузесенькими стежинами і дрібними струмочками із голубою водою.



Холодна тиша древнього озера

Несамовите лежить у Карпатах вже тисячі років, адже це озеро льодовикового походження. (Цікаво, що на Чорногорі є близько 20 таких озер, які утворились на дні льодовикових впадин (карів)). Довжина озера 88 метрів, ширина – 45. Несамовите має кам`янисті береги та вкрите валунами дно. Живиться воно дощами та талими снігами.

Гуцули кажуть, що із дерева, вимоченого у водах Несамовитого виходять найдзвінкіші трембіти. Та ніхто не радив би вам купатись в цьому озері. Здається, й сама його природа того не хоче – вода тут завжди страшенно холодна. Навіть влітку на поверхні можуть плавати частинки льоду. Не водяться тут ні риби, ні навіть жаби. Холодне і спокійне, красиве, наче гірське око, яке ніколи не засинає. Ним приємно милуватись. Сюди варто приходити, щоб побачити одне з чудес природи Українських Карпат. Містичне і загадкове, легендарне озеро Несамовите.

Для тих, хто зібрався в дорогу:
Івано-Франківська область, Надвірнянський район. Озеро знаходиться на території Говерлянського заповідника.

GPS:
48°7’21”N, 24°32’21”E

Поради бувалого мандрівника:
Маршрут до озера Несамовите найкраще розпочинати зі спортбази «Заросляк». При вході до заповідника потрібно зареєструватись на КПП. Прямуючи тією ж дорогою, що на гору Говерлу, ви побачите вказівник. Коли повернете наліво, пройшовши кілька кілометрів, зустрінете стенд з описом маршруту та інформацією про озеро Несамовите.

vsviti.com.ua

Останні новини Чернігівщини

З 1 квітня 2024 року на Чернігівщині розпочинається нерестова заборона на вилов водних біоресурсів

З 1 квітня 2024 року на Чернігівщині розпочинається нерестова заборона на вилов водних біоресурсів 15:04

З 1 квітня 2024 року з метою охорони нерестовищ у рибогосподарських водних об’єктах та забезпечення сприятливих умов нересту водних біоресурсів, відповідно до Правил рибальства та наказу Управління Державного агентства з розвитку меліорації, рибного господарства та продовольчих програм у Чернігівській області від 22.03.2024 №45 на Чернігівщині розпочинається заборона добування (вилову) водних біоресурсів у рибогосподарських водних об’єктах (їх частинах) на період нересту.

За матеріалами СБУ винесено вирок російському окупанту, який знущався над сім’єю з неповнолітніми дітьми 14:55

За матеріалами СБУ суд виніс вирок військовому рф, причетному до вчинення воєнних злочинів під час тимчасового захоплення частини Чернігівської області.

Державна реєстраторка підозрюється у зловживанні повноваженнями, що спричинило неправомірне вибуття з державної власності земельних ділянок сільськогосподарського призначення 14:51

За процесуального керівництва Прилуцької окружної прокуратури повідомлено про підозру державному реєстратору однієї із сільських рад Прилуцького району у зловживанні своїми повноваженнями з метою отримання неправомірної вигоди, що спричинило тяжкі наслідки та несанкціонованій зміні інформації, що обробляється в автоматизованих системах, вчиненій особою, яка має право доступу до неї, вчиненій за попередньою змовою групою осіб (ч. 3 ст. 365-2, ч. 3 ст. 362 КК України).

Перекривається рух автотранспорту на перехресті вул. Героїв Маріуполя та Кримської

Перекривається рух автотранспорту на перехресті вул. Героїв Маріуполя та Кримської 14:49

З 27 березня по 16:00 год. 9 квітня. Відповідний дозвіл наданий КП «Чернігівводоканал» на засіданні виконавчого комітету Чернігівської міської ради сьогодні.

 Понад 7 мільйонів гривень – на вирішення екологічних проблем Чернігівщини

Понад 7 мільйонів гривень – на вирішення екологічних проблем Чернігівщини 14:45

Профільна робоча група при Чернігівській обласній раді сьогодні, 26 березня, погодила перелік видатків обласного фонду охорони навколишнього природного середовища Чернігівської області на 2024 рік.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини