Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

П`ятниця, 29 березня, 09:49:47

Топ-5 стародавніх українських напоїв для втамування спраги

06.09.2015   10:29Агенцiя

Солодкі холодні напої, які чудово втамовували спрагу, в українській кухні традиційно готували із фруктів та ягід. Свіжі та сушені, вони надовго зберігали корисні для організму речовини. Та ще популярнішими були мед і квас…

Сьогодні ми пропонуємо вам відставити Кока-Колу та спробувати значно корисніші і не менш смачні напої, рецепти яких дійшли до нас з минулих століть.

Готувати їх дуже легко, а всі інгредієнти пропонує нам сама природа: це фрукти, ягоди, мед, солод…

Адже наші предки вміли дбати про своє здоров`я. Тож придивімось до їхніх вподобань.

Квас



Квас – відомий напій ще з часів Київської Русі. Одним із найпопулярніших квасів був сирівець – хлібний квас. Готували його здебільшого із житнього борошна або житнього хліба і солоду. У лісостепових районах України, особливо на Поліссі, готували фруктові та ягідні кваси, здебільшого використовуючи плоди диких рослин. Такі кваси мали і відповідні назви – “калиновик”, “ягідник”, “брусничник”. Квас пили як у будень, так і на свято.

Готуємо Квас гуцульський: Кладемо у діжечку яблук – половина солодких і половина кислих. Заливаємо водою і всипаємо меленого перцю на смак. Туди ж горобинові ягоди. Коли все це постоїть до зими – квас готовий.

Яблучник



Цей напій традиційно готували в кінці літа – на початку осені зі щедрого фруктового врожаю. Дещо схожий на квас, яблучник відрзначається чудовим смаком, містячи при цьому лише фруктові цукри – фруктозу. Цікаво, що готується цей напій із груш та яблук.

Готуємо Яблучник: У барило місткістю 54 л насипаємо по 10 кг сушених яблук і груш. Доливаємо переварену холодну воду та ставимо на 3 дні в тепле місце. Потім переносимо у погріб та залишаємо незакупореним, поки не перебродить. Після того забиваємо барило. Через 3 дні розливаємо наш яблучник у пляшки та у кожну кидаємо по 10-15 родзинок. Закупорюємо пляшки корками, осмолюємо і закопуємо в пісок. Через 5 днів яблучник можна пити.

Узвар



Узвар давно заслужив собі звання українського національного напою. Здавалося б, звичайний компот із сушених фруктів, та його смак не сплутати ні з чим. І ще наші бабусі знали, що сухофрукти – чудове джерело вітамінів. Традиційно узвар подавали до святвечірнього столу, та українцям він полюбився так, що його пити почали у будь-який час.

Готуємо Узвар: Для цього нам необхідні сушені яблука та груші. А щоб аромат був багатшим – можна додати також чорнослив, суниці, чи чорниці. Заливаємо фрукти водою і доводимо до кипіння. Варити потрібно недовго. Солодким узвар традиційно робить мед, хоч його можна замінити цукром. І остання порада: узвар – значно густіший та концентрованіший за компот напій, тому не шкодуйте сухофруктів.

Морс із журавлини



Дуже давній традиційний напій. Кажуть, його використовували у нас ще в Середньовіччі для приготування «льодів», тобто стародавнього фруктового морозива, рецепт якого був поширений у всіх регіонах України.

Готуємо Морс: 2 склянки ягід добряче переминаємо дерев`яною ложкою, поки не вичавимо весь сік із журавлини. Його відкладаємо окремо, а те, що залишилось від ягід, заливаємо водою і кип`ятимо у каструлі не більше 5 хвилин. Можна додати трохи цукру. Коли суміш вистигне – доливаємо вичавлений сік. Смачний і корисний журавлиний узвар готовий.

Калинник



Найбільшою популярністю цей напій здавна користувався на Поліссі. Він не тільки має неповторний смак, а ще й дуже корисний для профілактики застудних захворювань. Пийте калинник з осені та не хворійте взимку.

Готуємо Калинник: Відокремлені та промиті ягоди проціджуємо на друшляку. Тим часом розчиняємо у кип`яченій воді цукор. (Кількість сиропу залежить від того, наскільки солодкі ви любите напої). Залиту сиропом калину настоюємо у банці у прохолодному місці кілька днів.

http://vsviti.com.ua/ukraine/44373

Останні новини Чернігівщини

Пам’яті Андрія Юрченка: у Чернігові відбулися змагання з дзюдо на честь загиблого Героя 09:41

Цим видом спорту Захисник України займався з дитинства і аж до вступу в Чернігівський ліцей з посиленою військово-фізичною підготовкою. Де, навички та вміння, отримані під час тренувань з бойового мистецтва допомогли самореалізуватися та показати чудові результати в навчанні.

На варті безпеки дітей: у Чернігові офіцер «СОБ» виявив біля школи підозрілий предмет 09:32

Вчора під час обстеження території поблизу чернігівської школи офіцер «Служби освітньої безпеки» виявив у землі підозрілий предмет, що візуально схожий на міну. Пильний поліцейський негайно відреагував на знахідку та убезпечив дітей від наближення до ймовірно вибухонебезпечного предмета.

 До довічного позбавлення волі засуджено двох російських військових за умисне вбивство чотирьох цивільних

До довічного позбавлення волі засуджено двох російських військових за умисне вбивство чотирьох цивільних 09:27

За публічного обвинувачення прокурорів Прилуцької окружної прокуратури в порядку спеціального судового розгляду визнано винними двох військовослужбовців зс рф у порушенні законів та звичаїв війни, вчинених групою осіб за попередньою змовою, поєднаних з умисними вбивствами (ч. 2 ст. 28 ч. 2 ст. 438 КК України). Вироком Ічнянського районного суду їх засуджено до довічного позбавлення волі.

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 09:25

Протягом минулої доби зареєстровано 6 небезпечних подій, а саме: 6 пожеж.

29 березня: цей день в Україні і світі

29 березня: цей день в Україні і світі 09:22

ДЕНЬ 765 РОСІЙСЬКА АГРЕСІЯ - DAY 765 RUSSIAN AGRESSION

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини