"Укроп" пригостив дві тисячі чернігівців смачним кулішем та літнім овочевим супом
Понад дві тисячі чернігівців скушували смачний куліш, приготований за старовинними козацькими рецептами та літній вегетаріанський суп зі свіжих чернігівських овочів.
Звісно, без "Укропу" не обійшлося. Юрась Красюк, організатор вуличних фестивалів їжі по всій Україні каже - за кількістю зготованого і з'їденого Чернігів вже пішов на рекорд.
- От тільки пшона на куліш ми закупили понад 150кг. Це все треба було промити, дати настоятися, розподілити на порції, важкувато нашій команді було. Уявіть, як розраховувати за рецептом, де сказано - візьміть стільки-то грам… Ми міряємо кілограмами! Тому лише за цією цифрою можна робити висновки з обсягу приготування їжі.
Враховуючи величезний обсяг закупок - крупи, зазвичай, купують у перевірених гуртових постачальників, тобто везуть з Києва, а от свіжину - овочі чи м'ясо - тільки на місці - в Чернігові. Тому вранішні походи на ринки - для пана Красюка та його помічників стали вже звичкою. Раніше, зізнаються, кухарі, готували у двох казанах, але через шалену популярність фестивалю вуличної їжі - змушені були збільшити удвічі вихід страв.
- Тим більше, на цих вихідних панує прохолодна погода, дощик ллє, за такої пори попоїсти чогось гаряченького, щойно з вогню - дуже корисно. Тим більше, що це їжа, приготована на свіжому повітрі, здорова, корисна. Потім так цікаво спілкуватися з людьми. Ось до мене підходили дві жіночки, дякували за куліш. Розпитували про рецепт. Кажуть: так смачно, а ось дома так чогось не виходить, - розповідає з посмішкою пан Юрій.
Тому кулінари під егідою благодійного об'єднання "Укроп" ще й влаштовують майстер-класи з приготування кулінарних смаколиків. До речі, цієї суботи - 11 липня на чернігівців чекали кілька різновидів кулішу. Каша з подчеревиною, з золотистою зажарочкою, з печерицями, морквою, цибулею. А в один з рецептів навіть додали трішки кулінарного сухого вина - для аромату. Враховуючи шалену кількість відвідувачів - команда кухарів цієї суботи збільшилася ще на одну особу - на кулішника Олександра. Виявилося, що він особливий тим, що знає сім авторських рецептів куліша. Уродженець Львівщини, пан Олександр вдягнутий у традиційний козацький одяг вищих чинів - гетманську шапку та полковничий жупан. Сам кремезний, високий - під два метри заввишки. Одначе представляється просто: "Звіть мене за козацьким звичаєм - Півторакожухи". Помішуючи казан великою дубовою кописткою він розповів про секрети приготування куліша:
- Оце я готую страву за старовинними рецептами своєї родини. Головне тут увага та старанність. Ще мої прабабуся та прадідусь готували так. Куліш - традиційна страва не лише для Львівщини, а й для Житомирщини, Київщини. Знаю, що люблять це готувати і тут - в Чернігові.
За словами пана Олександра, куліш - страва для справжніх довгожителів. Його прабабуся, яка так славилася своїми рецептами, прожила аж до 107 років.
Чернігівці оцінили майстерність львів'янина: нові порції смаколика розходилися з шаленою швидкістю. Наступні вихідні фестиваль вуличної їжі буде присвячений приготуванню справжнього плову по-східному.
PR
Останні новини Чернігівщини
Служба зайнятості пропонує роботодавцям співпрацю і запрошує скористатися комплексом безкоштовних послуг 14:45
Основні з них: підбір кадрів на засадах рекрутингу, професійне навчання безробітних під конкретні робочі місця; підвищення конкурентоспроможності працівників шляхом отримання ваучера на навчання; навчання жінок «чоловічим» професіям, різні компенсаційні програми, суспільно-корисні роботи.
Чернігівщина — серед лідерів зі збирання зернових 11:03
В області триває збір урожаю. Місцеві аграрії демонструють одні з найвищих показників за обсягами валового збору зернових і зернобобових культур, забезпечивши Чернігівщині друге місце серед регіонів України.
Чернігівські боксерки вибороли золото й бронзу на Кубку України серед жінок-еліти у Львові 10:35
Вітаємо наших спортсменок із вдалим виступом на Кубку України з боксу серед жінок-еліти, який проходив у Львові з 24 до 29 листопада!
В обласній філармонії презентували виставу «НАСскрізь». Актори – ветерани та ветеранки Хмельниччини 09:44
«НАСскрізь» – це вистава Хмельницького обласного академічного музично-драматичного театру імені М.Старицького. Її унікальність в тому, що акторами є ветерани та ветеранки російсько-української війни. Режисер-постановник проєкту – також ветеран – Дмитро Гусаков.
У Чернігові другий рік поспіль реалізується соціальний проєкт «Долоньки тепла. Подаруй свято дитині воїна» 09:42
У Чернігові другий рік поспіль триває соціальний проєкт «Долоньки тепла.