Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Середа, 24 квітня, 18:49:28

Змагаються юні козачата Чернігівщини

18.05.2015   10:33Агенцiя

Сьогодні ми все частіше звертаємося до наших духовних витоків: рідної мови, історії нашої країни, традицій і звичаїв. Ще одним кроком на шляху до народного відродження є Всеукраїнська дитячо-юнацька військово-патріотична гра «Сокіл»(«Джура»).

15 травня на базі дитячого табору «Юний турист» у с.Количівка на Чернігівщині відбулося урочисте відкриття ІІ (обласного) етапу патріотичних змагань.

Позмагатися у спритності, вправності та витривалості приїхали 16 команд юних козаків і козачок – переможці районних (міських) етапів гри.

Привітати юних соколят та побажати їм успішної гри завітали начальник Управління освіти і науки облдержадміністрації Анатолій Заліський, директор ПНЗ «Центр дитячого туризму та екскурсій» Петро Степовик, член правління громадської організації «Союз ветеранів Чернігівського вищого військового авіаційного училища льотчиків (ЧВВАУЛ)» Володимир Кулик.

Анатолій Заліський зазначив, що цьогоріч, в умовах зовнішньої військової агресії на сході країни, кількість учасників є рекордною за всі роки проведення військово-патріотичної гри – більше 120 учнів, що є яскравим свідченням того, що дітям надзвичайно цікаво брати участь у подібних змаганнях. Адже протягом усіх змагальних днів юні джури демонструватимуть не тільки свій вишкіл, гарну фізичну підготовку, а й практичні навички у військовій справі та знання в історично-краєзнавчій вікторині.

— 2015 рік є для нас знаменним і дуже відповідальним, адже один із етапів фіналу військово-патріотичної гри «Сокіл» («Джура») проходитиме на Чернігівщині у гетьманській столиці – козацькому Батурині. Саме тому на нас покладено важливе завдання – належним чином підготуватись до цієї події та гідно зустріти команди юних козаків з усієї країни, - зазначив начальник Управління освіти і науки.

Анатолій Заліський також висловив слова щирої вдячності учасникам змагань та усім учням Чернігівщини, які попри складну ситуацію в країні, проявили високу громадянську свідомість та проводили і проводять багато патріотичних акцій, спрямованих на надання посильної допомоги і підтримки українським військовим і сім’ям вимушених переселенців.

Наостанок він побажав усім учасникам гри гарних вражень від змагань, продемонструвати у повній мірі свої знання і вміння, а переможцям гідно представити рідну Чернігівщину на всеукраїнських змаганнях.

З напутнім словом від імені захисників України, які мужньо виборюють незалежність і цілісність нашої Батьківщини на сході, до молоді звернулись командир 13-й окремого мотопіхотного батальйону 8-го армійського корпусу, полковник Сергій Мурований та отаман козацького куреня імені Івана Сірка м. Прилуки Роман Зінченко. Чернігівські військові, справжні герої нашого часу, які зараз перебувають у зоні проведення АТО, передали підростаючому поколінню символічний подарунок – жовто-блакитний прапор України з власними автографами та щирими побажаннями. Під звуки Державного Гімну України представники команди-переможця минулого року з м. Прилуки урочисто підняли державний стяг разом із прапором військово-патріотичної гри «Сокіл» («Джура»).

За давньою козацькою традицією благословив юних козачат на добрі справи і успішну гру секретар Чернігівської єпархії Української православної церкви Київського патріархату, настоятель кафедрального собору святої Катерини Козацької православної громади міста Чернігова, протоієрей Роман Кіник.

Прийоми бойового козацького гопака демонстрували вихованці молодшої та старшої групи куреня імені Івана Сірка м. Прилуки. Вражаючими і незабутніми показовими виступами дивували присутніх вихованці школи бойових мистецтв міста Чернігова.

На завершення учасники гри випустили у небо символічні жовто-блакитні кульки з побажаннями миру на славетній козацькій українській землі.

У наступні дні на учасників чекає ряд випробувань. Нащадки хоробрих козаків візьмуть участь у конкурсі «Впоряд (стройова підготовка)», випробовуватимуть свою вправність та витривалість у командних силових змаганнях «Лава на лаву» і «Перетягування линви». Діти долатимуть туристсько-спортивну смугу перешкод та демонструватимуть влучність під час стрільби з пневматичної зброї, візьмуть участь у тактичній «Тереновій грі», надаватимуть першу долікарську допомогу з елементами рятувальних робіт під час змагання «Рятівник». Крім того, юні джури змагатимуться у знаннях з історії України, зокрема, козацької доби, та військової тематики, представлятимуть мистецькі композиції та звіти про виконання домашнього завдання під гаслом «Добре діло».

Останні новини Чернігівщини

365 пожеж в природній екосистемі Чернігівщини з початку року: чому виникають та як запобігти 18:11

«До речі, це майже в два рази більше, ніж за аналогічний період минулого року (186 надзвичайних ситуацій), – повідомив на брифінгу в офіційному медіацентрі ОВА Олександр Бобро, заступник начальника Головного управління із запобігання надзвичайним ситуаціям ГУ ДСНС України в області. – 356 із них – суха трава та сміття на відкритих територіях, а 9 пожеж – це лісові масиви та насадження».

Бізнес, який постраждав під час ракетних ударів 17 квітня, може отримати грант на відновлення від МОМ 18:08

Міжнародна організація з міграції (МОМ) в рамках проєкту «Життєздатність+ Економічна інтеграція внутрішньо переміщених осіб та постраждалих від війни», що фінансується Федеральним міністерством економічного співробітництва та розвитку Німеччини (BMZ) через Банк розвитку KfW, допоможе чернігівським підприємцям.

На Чернігівщині до 11 років позбавлення волі засуджено двох російських військових, які катували та жорстоко поводились з цивільним 18:03

Поліція завершила досудове розслідування та скерували до суду провадження, щодо двох російських військовослужбовців, які 6 березня 2022 року затримали цивільного місцевого мешканця у селі Слобода Чернігівського району. Чоловіка тяжко побили та погрожували спалити живцем.

Майстер–клас для спортивної спільноти Чернігівщини від володаря першої олімпійської медалі на Чернігівщині Олександра Батюка 18:01

Цьогоріч виповнюється сорок років з часу проведення XIV Зимових Олімпійських ігор у місті Сараєво (на той час Соціалістична Федеративна Республіка Югославія). Тоді у далекому 1984 році на цих престижних міжнародних змаганнях наш земляк, відомий український лижник Олександр Батюк виборов срібло у складі команди з лижної естафети 4х10 км.

На Чернігівщині запрацювали одразу дев’ять поліцейських станцій 11:39

Сьогодні в Остерській ТГ та ще у восьми громадах області розпочали роботу нові поліцейські станції. Допомагати, дбати про безпеку і захищати місцевих мешканців відтепер будуть дев’ять поліцейських офіцерів громад.