Смачні рецепти вихідного дня
Картопляні кнедлики з грибами. Кнедлики - це національне блюдо чеської кухні, яке подається як гарнір до супу або гарячого м'ясного блюда.

Завдяки кнедликам, суп або соус набагато виграє у своєму смаку. Готувати їх можна з тіста, з фруктів і картоплі. На останніх ми зупинимося детальніше, і дізнаємося, як правильно готувати картопляні кнедлики з грибами. А родзинкою рецепта стане спеціальний соус для таких кнедликів.
Інгредієнти для приготування картопляних кнедликів з грибами: картопля - 500 г, гриби - 250 г, цибуля ріпчаста - 1 шт., часник - 2 зубчики, яйця - 2 шт., борошно (пшеничне, млинцева) - 0.5 склянки, сіль - за смаком, чорний мелений перець - за смаком, кмин - за смаком, лавровий лист - 3-4 шт., приправа для картоплі - за смаком, рослинне масло - для обсмажування
Для соусу: молоко - 50 мл, сметана 70 г, сир твердий - 50 г, часник - 2 зубчики, зелень (кріп, петрушка) - за смаком
Крок 1: Готуємо інгредієнти.
Промиваємо картоплю і укладаємо в каструлю з холодною водою, ставимо на сильний вогонь і варимо до готовності (в мундирі). Коли картопля звариться (це займе 20 хв), його потрібно остудити під струменем холодної води, зрізати шкірку і натерти картоплю на дрібній тертці або подрібнити виделкою.
Промиваємо, чистимо і дрібно ріжемо печериці. А лісові гриби після промивання і очищення, відварюємо до готовності (30-40 хвилин) у підсоленій воді, а вже потім тільки дрібно ріжемо.
Ріпчасту цибулю, як і часник, потрібно дрібно нашаткувати.
Крок 2: Готуємо тісто і начинку для кнедликів.
Цибулю, часник і гриби потрібно обсмажити на розігрітій і змащеній олією сковорідці. Обсмажуємо, постійно помішуючи, щоб начинка не підгоріла хвилин 10-15. Охолоджуємо до ледве теплого стану, а потім з'єднуємо продукти: в глибоку посуд викладаємо тертий картопля, пережарку з грибів, часнику і цибулі, розбиваємо яйця, додаємо борошно, сіль і спеції.
Ретельно розмішуємо і отримуємо густе і в'язке тісто з начинкою. З нього-то ми і будемо ліпити кнедлики, в наступному кроці.
Крок 3: Ліпимо і варимо кнедлики.
Кнедлики готуються по суті також, як фрикадельки. Тільки в суп або соус вони додаються вже після того, коли будуть повністю готові.
Нам потрібна каструля з киплячою водою. Кип'ятимо, додаємо сіль за смаком і лавровий лист, щоб надати кнедликам більший аромат.
З густого тесту відщипуємо грудочку, формуємо з нього великий кулька і акуратно опускаємо в киплячу воду. Продовжуємо ліпити кнедлики, поки не закінчиться тісто, і варимо їх, поки кнедлики не спливуть. Після цього варимо їх ще 3-5 хвилин, відкидаємо на шумівку або друшляк, щоб стекла зайва вода і перекладаємо їх у ємність для запікання. Підійде і звичайна сковорода.
Крок 4: Готуємо соус для кнедликів.
Молоко доводимо його до кипіння, додаємо сметану, роздавлений часник, нарізану зелень, сіль і будь-які, використовувані в рецепті для кнедликів, спеції. В останню чергу додаємо тертий сир.
Заливаємо отриманим соусом кнедлики і прибираємо сковорідку з кнедликами в розігріту до 180 градусів духовку. Час запікання - 15-20 хвилин.
Крок 5: Подаємо картопляні кнедлики з грибами в молочно-сметанному соусі.
Кнедлики подаємо гарячими, рясно политими соусом. Можна прикрасити кнедлики рубаною зеленню. Така страва обов'язково сподобається Вашим домочадцям і гостям, адже картоплю з грибами люблять всі, а тут використовується оригінальний спосіб її подачі.
Приємного апетиту!
Поради:
- Щоб сир краще натирався, потримайте його кілька хвилин в морозилці.
- Замість соусу можна використовувати звичайну сметану або сметанний соус з часником і зеленню.
- Щоб кнедлики не прилипли до дна каструлі, акуратно спонукає їх ложкою.
- За бажанням відварені кнедлики можна також обсмажити до рум'яної скоринки.
Останні новини Чернігівщини
У коледжі й профтехи області почала надходити комп’ютерна техніка від Латвії 12:37
Традиційно передачу обладнання забезпечили представники асоціації «Brunotava», що є надійним та постійним партнером Чернігівщини другий рік поспіль.

Аудит бюджету Ріпкинської селищної територіальної громади: потенціал для підвищення спроможності громади 12:17
В Управлінні Північного офісу Держаудитслужби у Чернігівській області проведено чергову робочу зустріч з керівництвом Ріпкинської селищної територіальної громади щодо обговорення результатів державного фінансового аудиту бюджету цієї громади. Дослідженням охоплено період з 01.01.2021 по 31.12.2024.

«Армія відновлення» на Чернігівщині: з початку року видано майже 6 тисяч направлень на суспільно корисні роботи 12:15
До таких робіт залучають безробітних, яким не вдалося знайти роботу за фахом, а також внутрішніх переселенців. На оплату їхньої праці з Фонду загальнообов’язкового державного соціального страхування України на випадок безробіття спрямовано понад 42 млн грн.
Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 12:13
Протягом минулої доби зареєстровано 6 небезпечних подій, а саме: 1 аварійну ситуацію на мережах життєзабезпечення та 5 пожеж.
На Конгресових слуханнях Чернігівщина поділилася досвідом просторового планування в громадах 12:12
Представники Чернігівщини онлайн доєдналися до Конгресових слухань. Цього разу мова йшла про просторове планування в територіальних громадах. Це ключовий інструмент управління розвитком територій громад.