Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

П`ятниця, 19 квітня, 14:18:43

Смачні рецепти вихідного дня

22.02.2015   14:03Агенцiя

Гарбузовий кекс

Інгредієнти на 8-10 порцій: гарбуз - 600-700 г (або 250 г готового гарбузового пюре), цукор - 300 г, борошно - 250-300 г (орієнтуватися по консистенції), олія - 100 мл, яйця - 2 шт, розпушувач - 1,5 чайних ложки, мелені спеції: кардамон, мускатний горіх, кардамон - по 1/4 чайній ложці, кориця - 0,5 чайної ложки, волоські горіхи - жменя, цедра 1 середнього апельсина - за бажанням

Приготування

Гарбуз вимити, розрізати навпіл, видалити насіння і очистити від грубої шкірки.
Нарізати м'якоть гарбуза невеликими кубиками і приготувати з неї пюре.

Пюре з гарбуза можна приготувати різними способами:

1. Запекти гарбуз у мікрохвильовці: скласти кубики гарбуза в миску, налити трохи води (буквально пару столових ложок, щоб під час приготування не пересушити гарбуз). Запікати близько 15 хвилин при максимальній потужності, до м'якості гарбуза.
Готовий гарбуз відкинути на сито, дати стекти рідини. Далі гарбуз можна протерти через сито, розім'яти виделкою або подрібнити у блендері, в пюре.

2. Запекти гарбуз у духовці: розкласти нарізану скибочками гарбуз на змащене олією деку, і запікати близько 30-40 хвилин, до м'якості. Готовий гарбуз розім'яти виделкою або подрібнити у блендері.

3. Відварити в каструлі: скласти нарізаний невеликими кубиками гарбуз в каструлю, залити невеликою кількістю води (щоб вода покривала дно каструлі на 1 см), накрити кришкою і варити на повільному вогні до м'якості, близько 15-20 хвилин, періодично помішуючи. Готовий гарбуз відкинути на сито, дати стекти воді і протерти через сито, розім'яти виделкою або подрібнити у блендері.


Перекласти гарбузове пюре в глибоку миску.

Додати апельсинову цедру (за бажанням) і мелені спеції (по 1/4 ч. л. кардамону, імбиру, мускатного горіха і 0,5 ч. л. кориці). Перемішати.

До гарбузовому пюре додати цукор. Перемішати масу. Влити олію і розмішати до однорідності.

Додати яйця (можна злегка збовтати їх в окремій мисці віночком або вилкою).

У борошно додати розпушувач і просіяти. Додати борошно з розпушувачем в тісто. І добре перемішати.

Порада. Борошно краще додавати, орієнтуючись, на консистенцію тіста. Якщо для приготування гарбузового пюре використовували запечений гарбуз - в ньому буде менше вологи, ніж у вареному або приготовленому в мікрохвильовій печі - від цього нюансу може залежати кількість борошна.

Тісто, за консистенцією, має бути, як густа сметана. Якщо ложкою зачерпнути тісто і опустити назад в миску, деякий час горбок тесту буде залишатися на поверхні, і не буде розтікатися. Коли горбок розтечеться після нього залишиться помітний рельєф на поверхні тесту, який згодом теж згладиться. Тобто тісто не повинно бути занадто рідким, але і надто густим його теж робити не потрібно.

Волоські горіхи крупно порубати ножем і додати в тісто.

Тісто перемішати і викласти у змащену маслом і обсипану борошном форму, заповнюючи її на половину або на 3/4 висоти.

Випікати в заздалегідь розігрітій до 180°C духовці, близько 50 хвилин.
Готовність перевіряти дерев'яною паличкою - якщо виходить сухою, без слідів тіста - кекс готовий.

Порада. Замість одного великого кексу можна спекти маленькі кексики або мафіни, розклавши тісто в маленькі порційні формочки. Випікати маленькі кексики близько 20-25 хвилин, до проби на дерев'яну шпажку.

Готовий кекс акуратно перевернути на решітку і залишити остигати. За бажанням, кекс можна покрити глазур'ю.

Для приготування глазурі потрібно змішати пару столових ложок апельсинового соку (свіжого) або кип'яченої води з цукровою пудрою. Цукрової пудри потрібно досить багато - вона потрібна для того, щоб глазур вийшла бажаної густоти.

Смачного!

Останні новини Чернігівщини

«Трагедія в Драмі» — прем’єра документального проєкту-розслідування Суспільного 10:50

19 квітня о 19:00 на ютуб-каналі Суспільне Чернігів відбудеться прем'єра документального проєкту «Трагедія в Драмі».

Ярмаркували у Чернігові: яких працівників шукають місцеві підприємства? 10:39

Яку роботу та умови праці пропонують, говорили на ярмарку вакансій етичного бізнесу в Чернігові. Захід відбувся з ініціативи Міжнародної Організації з Міграції (МОМ) за фінансування народу Японії та за сприяння Чернігівської обласної служби зайнятості.

Спільний проєкт міста Чернігова, уряду Німеччини та UNDP в Україні 10:30

Наприкінці 2022 року в Україні було розпочато проєкт «Підтримка швидкого економічного відновлення українських муніципалітетів», який фінансується урядом Німеччини. Реалізує проєкт німецька компанія GIZ та Програма розвитку ООН (UNDP) в Україні.

Чи високі ризики відбудови/відновлення об’єктів соціальної інфраструктури, пошкодженої внаслідок російської агресії в Чернігові? 10:13

Наявність ризиків під час моніторингу визначали аналітики громадської організації «Агенція міських ініціатив».

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 09:44

Протягом минулої доби зареєстровано 3 небезпечні події, а саме: 1 дорожньо-транспортну пригоду та 2 пожежі. Внаслідок цих подій постраждала 1 особа.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини