Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Субота, 20 квітня, 08:54:35

12 лютого - Міжнародний день млинця

12.02.2015   06:49Агенцiя

В один з вівторків лютого або березня, який зазвичай співпадає з «жирним» вівторком, відзначається одне із примітних свят — Міжнародний день млинця (International Pancake Day). Свято проводиться в Канзасі (США).

Перший млинцевий свято відбулося в 1950 році. А ось в англійському містечку Олбі він проводиться уже років 500.

Почалося з того, що якось під час Великого посту одна з городянок потайки смажила млинці у себе на кухні. Раптово пролунав дзвін. Бідна господиня так перелякалася, що, забувши про все на світі, помчала в церкву ... прямо зі сковорідкою в руках і скворчащімі на ній млинцями. Це було в 1445 році.

Млинцевий забегС тих пір городяни влаштовують щорічний забіг з млинцями — жінки, неодмінно в платтях і фартухах, повинні пробігти певну дистанцію, підкидаючи млинець на сковорідці.

Подібна традиція існує і в Westminster School в Лондоні — млинець, випечений з кінським волоссям, щоб він не розвалився, підкидають на сковороді, а потім учні намагаються відхопити шматок побільше.

Так що в Олбі і лібералів жінки щорічно бігають по вулицях зі сковорідками в руках, на бігу перевертаючи млинчики. А нагородою переможниці служить поцілунок дзвонаря, шана і повага.

Ну, а млинчики, які не впали з сковорідок під час гонок, потім дружно поїдаються глядачами.

Для довідки: на Заході товсті млинці називають pancakes, що на російську мову зазвичай перекладається як оладки. А тоненькі млинці — crepes.

Останні новини Чернігівщини

«Трагедія в Драмі» — прем’єра документального проєкту-розслідування Суспільного 10:50

19 квітня о 19:00 на ютуб-каналі Суспільне Чернігів відбудеться прем'єра документального проєкту «Трагедія в Драмі».

Ярмаркували у Чернігові: яких працівників шукають місцеві підприємства? 10:39

Яку роботу та умови праці пропонують, говорили на ярмарку вакансій етичного бізнесу в Чернігові. Захід відбувся з ініціативи Міжнародної Організації з Міграції (МОМ) за фінансування народу Японії та за сприяння Чернігівської обласної служби зайнятості.

Спільний проєкт міста Чернігова, уряду Німеччини та UNDP в Україні 10:30

Наприкінці 2022 року в Україні було розпочато проєкт «Підтримка швидкого економічного відновлення українських муніципалітетів», який фінансується урядом Німеччини. Реалізує проєкт німецька компанія GIZ та Програма розвитку ООН (UNDP) в Україні.

Чи високі ризики відбудови/відновлення об’єктів соціальної інфраструктури, пошкодженої внаслідок російської агресії в Чернігові? 10:13

Наявність ризиків під час моніторингу визначали аналітики громадської організації «Агенція міських ініціатив».

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 09:44

Протягом минулої доби зареєстровано 3 небезпечні події, а саме: 1 дорожньо-транспортну пригоду та 2 пожежі. Внаслідок цих подій постраждала 1 особа.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини