Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Четвер, 2 травня, 04:36:36

Цікаві факти про серфінг

08.02.2015   13:06Агенцiя

Серфінг володіє дуже багатою історією. Зрозуміло, такий старий і популярний вид спорту здатний похвалитися деякими фактами, які будуть цікаві не лише прихильникам серфінгу, але і справжнім професіоналам.

Серфінг - катання на шматку дерева по хвилях – це невід’ємна частина полінезійської культури. Саме полінезійці були першими серферами. Вони знали, що наближення до берега острова може бути дуже небезпечним, і тому вчилися особливому мистецтву маневрування, яке допомагало їм добиратися до незнайомого берега цілими і неушкодженими.

Перші європейці дістались Полінезії лише у XVIII столітті, і побачили дивну для них картину: десятки аборигенів, чоловіки та жінки, абсолютно голі, брали вирізьблені з дерева дошки і катались на них узбережними хвилями. Лейтенант Джеймс Кінг, який продовжив тихоокеанський маршрут Джеймса Кука (якого, як ми знаємо, з’їли людожери), одним з перших описав культуру серфінгу на Гаваях.

Батьком сучасного серфінгу називають Джорджа Фріта: наполовину гаваєць, наполовину американець, саме він зробив катання на хвилях модним, ставши популярною медіаперсоною. Джордж працював рятувальником на Гаваях, і, напевно саме його образ потім міцно вкорінився у культурі та мистецтві: одного разу він героїчно врятував японського рибалку, за що був удостоєний золотої медалі Конгресу.

Сьогодні найуспішнішим серфінгистом світу вважається американець Келлі Слейтер з штату Флорида. Слейтер 9 разів завойовував титул чемпіона світу. Але самим прославленим серфінгистом, ймовірно, назавжди залишиться каліфорнієць Грег Нолл на прізвисько Бик, який заслужив його за впертість, з яким він шукав все більш небезпечних пригод на воді. Нолл виріс у Каліфорнії, але вирішив переселитися на острів Гаваї, тому що хвилі там вище, ніж на Тихоокеанському узбережжі Північної Америки. На Гаваях він вважав за краще місця Пайплайн і Ваімеа, що вважаються найнебезпечнішими – висота хвиль там нерідко перевищує 9 м.

З Гаваїв культура серфінгу швидко проникла до Каліфорнії, а звідти – і до решти пляжів світу, ставши ще одним популярним видом дозвілля та спорту.

Класикою світового кінематографу на цю тему є фільм "The Endless Summer" 1966 року, який знімали в Австралії. Проте українському глядачу, напевно, найбільше запам’ятався фільм з Кіану Рівзом та Патріком Свейзі “На гребені хвилі” 1991 року. ї.

Якщо вірити інтернету, найбільш небезпечні хвилі у світі – на південному узбережжі острову Таїті, де хвиля піднімає колосальну масу води та розбиває її об рифи, що виходять на поверхню: мало хто наважиться стати тут на дошку. Найдовші ж хвилі можна спіймати на південному березі Аляски, де вони сягають 500 метрів.

За даними Книги Гіннесу, 5 березня 2005 року в містечку Snapper Rocks біля берегів австралійського штату Квінсленд 47 серферів одночасно прокаталися на одній збільшеній дошці завдовжки в 12 метрів. Виконати це було непросто, тому гігантську дошку зі всіма серферами тягнули по воді на буксирі.

Максимальне число серферів, які "осідлали" одну хвилю - 73. Цей рекорд поставлений в 2006 році.

Один із шанувальників серфінгу катався на хвилях кожен день з 3 вересня 1975 по 29 лютого 2009 року. Всього це 10 407 днів катання на хвилях.

Цікаво, що саме завдяки серфінгу на світ з’явилася культова камера GoPro, яка зараз є предметом обожнювання усіх екстремалів та мандрівників. В 2002 році підприємець Нік Вудмен проводив свою відпустку в Австралії та Індонезії, ловлячи хвилі та намагаючись зняти все це на портативну відеокамеру, яку він закріплював на поясі. Виявилось, що зручної камери, яка б не падала у воду, надійно трималась та якісно знімала, не існує. Саме тоді Ніку спала на думку геніальна ідея: чому б не зайнятись створенням такої витривалої камери? Після кількох місяців тестування перших зразків, він повернувся до Каліфорнії, де зібрав грошей на випуск першого комерційного екземпляру GoPro Hero.

Останні новини Чернігівщини

Дмитро Брижинський пояснив, чому не підтримав збільшення розміру компенсації перевізникам у Чернігові 19:49

Начальник Чернігівської МВА Дмитро Брижинський не підтримав пропозицію міськради збільшити щомісячну компенсацію перевізникам з шести до дев'яти мільйонів гривень.

Вітаємо спортсменів спортивного клубу "Чернігів-Щит" із вдалим виступом на чемпіонаті 15:30

У період з 25 до 28 квітня 2024 року в місті Біла Церква проходив Чемпіонат України з кікбоксингу WAKO серед дорослих.

Ангеліна Шепель встановила Національний рекорд у віковій категорії дівчата до 18 років 15:28

У Кам’янець-Подільську триває ІІ етап Кубку України з легкоатлетичних метань, всеукраїнські змагання з легкоатлетичних метань на честь Олімпійських Чемпіонів Ф.Мельник та А. Бондарчука.

Як ветеранам і цивільним порозумітися: запустили новий інформаційний проєкт

Як ветеранам і цивільним порозумітися: запустили новий інформаційний проєкт 15:12

Для ветеранів та цивільних запустили новий інформаційно-аналітичний проєкт “Спектри”, який сприятиме поверненню військових до цивільного життя.

З 1-2 травня частина громадського транспорту припиняє працювати. Начальник МВА блокує виплати перевізникам

З 1-2 травня частина громадського транспорту припиняє працювати. Начальник МВА блокує виплати перевізникам 13:49

Протягом 1-2 травня роботу громадського транспорту у Чернігові частково буде зупинено

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини