Цікаві факти про сало
Варто відзначити, що сало дуже корисне для організму.
Ця стаття познайомить вас з цікавими фактами про сало.
1. В наш час багато людей веде малорухливий спосіб життя і через це страждають зайвою вагою. Для того щоб не поправлятися, необхідно щодня вживати 50 грам сала.
2. У сала є багато назв: «шкварками» називають смажені шматочки сала невеликих розмірів. «Смалець» — топлене сало і він широко використовується в кулінарії. «Шпик» — підшкірне сало свині, яке піддавалося обробці (солінню чи копченню). Грудинкою прийнято називати сало, в якому є прожилки м’яса або ще це називається «бекон».
3. Найчастіше вживають сало з часником, перцем і сіллю. Таким складом необхідно натирати сало. Найцікавіше, що переборщити просто неможливо: сало вбере в себе не більше, ніж треба.
4. Сало має калорійність від 720 до 902 ккал на 100 грам. При цьому абсолютно не містить вуглеводів. Вживати сало просто необхідно людям, які займаються важкою фізичною працею і людям, які проживають в холодних північних краях.
5. Існує версія, що сало до нас прийшло з Італії. Саме там раніше використовували свинячий жир, як їжу для рабів. Такий варіант був найдешевшим і до того — ж він давав силу людям, які добу безперервно проводили за роботою в камнеломнях.
6. У салі є незамінні жирні кислоти, іменовані вітаміном F. Це лінолева та ліноленова, пальмітинова і олеїнова. Крім цього воно також містить такі жиророзчинні вітаміни, як А, Д, Е, каротин. Вчені відзначають, що біологічна активність свинячого сала в 5 разів вище, ніж у того ж вершкового масла.
Як же правильно вибрати сало?
Старе сало має сірий або ж жовтий відтінок. Свіже ж сало повинно бути блідо-рожеве або біле. Зверніть увагу на запах: він повинен віддавати солодкуватим ароматом. Якщо воно трохи пахне димом — ще краще, так як це означає, що порося смолили. На товщину сала зверніть особливу увагу: гарне сало має товщину не більше 2,5 — 3,5 сантиметра. Чимало важливим елементом гарного сала є шкурка: вона повинна бути жовтуватого відтінку, без щетини.
Коли ви підете купувати сало, візьміть з собою сірники. При виборі проткніть сало сірником: якщо ж дерево без проблем увійшло в продукт, значить, сало свіже та його сміливо можна купувати.
І наостанок — ділову пораду: помацайте сало на дотик. Його поверхня в жодному разі не повинна бути ні липкою, ні слизькою.
Якщо ж ви випробували всі методи і не виявили ніяких недоліків — сміливо купуйте і їжте на здоров’я!
Останні новини Чернігівщини
Займалися наркобізнесом: до 9 років за ґратами засуджено учасниць злочинної групи, які збували психотропи в Ніжині 14:10
За публічного обвинувачення прокурорів Чернігівської обласної прокуратури визнано винними двох учасниць організованої злочинної групи у незаконному зберіганні з метою збуту та збуті психотропних речовин.
У Батурині вшанували пам’ять жертв трагедії 1708 року 14:07
Війська російської імперії 13 листопада 1708 року буквально стерли з лиця землі столицю Гетьманщини Батурин разом з усіма мешканцями.
Ще три громади Чернігівщини презентували проєкти безбар’єрних маршрутів 14:03
Мова про Бобровицьку, Любецьку та Козелецьку ТГ, які вчора представили свої концепти на онлайн-засіданні обласного комітету забезпечення доступності осіб з інвалідністю та інших маломобільних груп населення до об’єктів соціальної та транспортної інфраструктури.
Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 13:56
Протягом минулої доби зареєстровано 1 небезпечну подію, а саме: 1 дорожньо-транспортну пригоду. Внаслідок цієї події 1 особа постраждала.
За незаконну риболовлю порушник сплатить до бюджету понад 125 тис.грн. 10:12
13 листопада 2025 року Чернігівським рибоохоронним патрулем в ході проведення спільного рибоохоронного рейду разом з працівниками Сектору водної поліції Чернігівського РУП ГУНП у Чернігівській області на водоймах Чернігівського району викрито грубе порушення Правил рибальства.