Цікаві факти про сало
Варто відзначити, що сало дуже корисне для організму.
Ця стаття познайомить вас з цікавими фактами про сало.
1. В наш час багато людей веде малорухливий спосіб життя і через це страждають зайвою вагою. Для того щоб не поправлятися, необхідно щодня вживати 50 грам сала.
2. У сала є багато назв: «шкварками» називають смажені шматочки сала невеликих розмірів. «Смалець» — топлене сало і він широко використовується в кулінарії. «Шпик» — підшкірне сало свині, яке піддавалося обробці (солінню чи копченню). Грудинкою прийнято називати сало, в якому є прожилки м’яса або ще це називається «бекон».
3. Найчастіше вживають сало з часником, перцем і сіллю. Таким складом необхідно натирати сало. Найцікавіше, що переборщити просто неможливо: сало вбере в себе не більше, ніж треба.
4. Сало має калорійність від 720 до 902 ккал на 100 грам. При цьому абсолютно не містить вуглеводів. Вживати сало просто необхідно людям, які займаються важкою фізичною працею і людям, які проживають в холодних північних краях.
5. Існує версія, що сало до нас прийшло з Італії. Саме там раніше використовували свинячий жир, як їжу для рабів. Такий варіант був найдешевшим і до того — ж він давав силу людям, які добу безперервно проводили за роботою в камнеломнях.
6. У салі є незамінні жирні кислоти, іменовані вітаміном F. Це лінолева та ліноленова, пальмітинова і олеїнова. Крім цього воно також містить такі жиророзчинні вітаміни, як А, Д, Е, каротин. Вчені відзначають, що біологічна активність свинячого сала в 5 разів вище, ніж у того ж вершкового масла.
Як же правильно вибрати сало?
Старе сало має сірий або ж жовтий відтінок. Свіже ж сало повинно бути блідо-рожеве або біле. Зверніть увагу на запах: він повинен віддавати солодкуватим ароматом. Якщо воно трохи пахне димом — ще краще, так як це означає, що порося смолили. На товщину сала зверніть особливу увагу: гарне сало має товщину не більше 2,5 — 3,5 сантиметра. Чимало важливим елементом гарного сала є шкурка: вона повинна бути жовтуватого відтінку, без щетини.
Коли ви підете купувати сало, візьміть з собою сірники. При виборі проткніть сало сірником: якщо ж дерево без проблем увійшло в продукт, значить, сало свіже та його сміливо можна купувати.
І наостанок — ділову пораду: помацайте сало на дотик. Його поверхня в жодному разі не повинна бути ні липкою, ні слизькою.
Якщо ж ви випробували всі методи і не виявили ніяких недоліків — сміливо купуйте і їжте на здоров’я!
Останні новини Чернігівщини
40 медичних сестер Чернігова підвищили кваліфікацію завдяки службі зайнятості 14:34
У жовтні 2025 року 40 медичних сестерз Чернігівської обласної лікарні безкоштовно пройшли курси підвищення кваліфікації за спеціальністю «Медсестринство».
Вибухотехніки поліції Чернігівщини знешкодили бойові частини ворожих ударних безпілотників 14:10
Співробітники управління вибухотехнічної служби поліції Чернігівщини вкотре успішно відпрацювали виклики щодо виявлення нерозірваних бойових частин ворожих ударних безпілотників, збитих Силами оборони України у Корюківському районі.
Працевлаштування осіб з інвалідністю: нові правила та можливості для роботодавців 13:39
З 1 січня 2026 року набуде чинності новий Закон України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо забезпечення права осіб з інвалідністю на працю» №4219-IX, який змінює підхід до працевлаштування осіб з інвалідністю.
Незаконна зрізали близько 400 дерев – трьом жителям Корюківського району повідомлено про підозру 13:18
За процесуального керівництва Чернігівської обласної прокуратури повідомлено про підозру трьом жителямКорюківського району унезаконній порубці дерев у лісах, перевезенні, збуті незаконно зрубаних дерев, вчиненій за попередньою змовою групою осіб, що спричинило тяжкі наслідки (ч. 2, 4 ст. 246 КК України).
На Чернігівщині внаслідок російської атаки пошкоджена цивільна інфраструктура: поліція задокументувала наслідки 12:38
Вчора пізно ввечері росіяни вкотре атакували ударними безпілотниками місто Новгород-Сіверський.