Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

П`ятниця, 29 березня, 10:27:00

30 грудня - Утворення СРСР

30.12.2013   07:51Агенцiя

30 грудня 1922 року була прийнята Декларація про утворення Союзу Радянських Соціалістичних Республік. Так з’явилася величезна (1 / 6 частину суші) багатонаціональна країна, яка перетворилася в 1992 році на СНД - Союз Незалежних Держав.

Комуністична партія повністю підпорядкувала державні структури. У країні була створена тоталітарна строго централізована суспільна система, метою якої була швидка модернізація країни і підтримка революційних рухів в ін країнах. Масові репресії, особливо після 1934, торкнулися всі верстви суспільства; безпрецедентні масштаби прийняла примусова праця в системі ГУЛАГу. В кін. 30-х рр.. відбулися різкі зміни зовнішньої політики країни, відхід від курсу колективної безпеки. Укладено радянсько-німецькі договори 1939, відповідно до яких пізніше до складу СРСР були включені Зах. Україна і Зх. Білорусія, в 1940 країни Прибалтики, Бессарабія і Півн. Буковина. У результаті початої СРСР радянсько-фінляндської війни (30.11.1939 12.3.1940), яка завдала сильного удару по міжнародному авторитету країни (виключена з Ліги Націй), до СРСР відійшов Карельський перешийок і ін У 1941 Німеччина, порушивши договори, напала на Радянський Союз. У період війни проводилася насильна депортація цілих народів балкарців, чеченців, калмиків, кримських татар, карачаївців, греків, турок-месхетинців, німців і ін Після закінчення війни, з якої СРСР вийшов переможцем, територія країни була розширена за рахунок приєднання Пд. Сахаліну і Курильських о-вів, районів Петсамо (Печенга), Клайпеди, Кенігсберга (Калінінград), Закарпатської України...

У післявоєнний період продовжувалися репресії (боротьба з космополітизмом, «справа лікарів», «ленінградське справа» та ін); були розірвані союзницькі відносини з країнами Заходу, почалася «холодна війна» двох систем, гонка озброєнь. 20-й з’їзд КПРС (1956) за ініціативою М. С. Хрущова виступив з критикою т. з. культу особи Сталіна. Почалася реабілітація жертв репресій; більше уваги приділялося підвищенню рівня життя народу, розвитку сільського господарства, житлового будівництва, легкої промисловості. Концентрація наукових і виробничих сил, матеріальних коштів на окремих напрямах науки і техніки привела до значних досягнень: створена перша в світі атомна електростанція (1954), запущені перший супутник Землі (1957), перший космічний корабель з льотчиком-космонавтом (1961); розширилися міжнародні зв’язку СРСР, зменшилася загроза ядерної війни (Договір про заборону ядерної зброї, 1963, і ін.)

Проте спроби оновлення країни здійснювалися непослідовно в рамках зберігалася тоталітарної системи і зазнали невдачу до влади прийшли консервативні сили. Партію і державу очолив Л. І. Брежнєв. Реформи, зроблені з ініціативи А. Н. Косигіна, були згорнуті, економіка продовжувала розвиватися по екстенсивному шляху, значною мірою за рахунок експорту нафти і газу, хижацького використання природних ресурсів, що дозволило підтримувати посилену мілітаризацію країни.
Ослаблення міжнародної напруженості чергувалося з озброєним придушенням спроб реформ в Угорщині (1956), Чехословаччини (1968) і введенням військ до Афганістану (1979), які приводили до загострення конфронтації двох систем, посилення гонки озброєнь. З 1985 М. С. Горбачов і його прихильники почали політику перебудови, різко виросла політична активність народу, сформувалися масові, у т. ч. національні рухи і організації. Спроби реформування радянської системи привели до поглиблення кризи в країні, була зроблена спроба державного перевороту (серпень 1991), потерпіла крах.

У грудні 1991 Білорусь, Росія і Україна констатували припинення існування СРСР і підписали Угоду про створення Співдружності Незалежних Держав.

 

Останні новини Чернігівщини

Пам’яті Андрія Юрченка: у Чернігові відбулися змагання з дзюдо на честь загиблого Героя 09:41

Цим видом спорту Захисник України займався з дитинства і аж до вступу в Чернігівський ліцей з посиленою військово-фізичною підготовкою. Де, навички та вміння, отримані під час тренувань з бойового мистецтва допомогли самореалізуватися та показати чудові результати в навчанні.

На варті безпеки дітей: у Чернігові офіцер «СОБ» виявив біля школи підозрілий предмет 09:32

Вчора під час обстеження території поблизу чернігівської школи офіцер «Служби освітньої безпеки» виявив у землі підозрілий предмет, що візуально схожий на міну. Пильний поліцейський негайно відреагував на знахідку та убезпечив дітей від наближення до ймовірно вибухонебезпечного предмета.

 До довічного позбавлення волі засуджено двох російських військових за умисне вбивство чотирьох цивільних

До довічного позбавлення волі засуджено двох російських військових за умисне вбивство чотирьох цивільних 09:27

За публічного обвинувачення прокурорів Прилуцької окружної прокуратури в порядку спеціального судового розгляду визнано винними двох військовослужбовців зс рф у порушенні законів та звичаїв війни, вчинених групою осіб за попередньою змовою, поєднаних з умисними вбивствами (ч. 2 ст. 28 ч. 2 ст. 438 КК України). Вироком Ічнянського районного суду їх засуджено до довічного позбавлення волі.

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 09:25

Протягом минулої доби зареєстровано 6 небезпечних подій, а саме: 6 пожеж.

29 березня: цей день в Україні і світі

29 березня: цей день в Україні і світі 09:22

ДЕНЬ 765 РОСІЙСЬКА АГРЕСІЯ - DAY 765 RUSSIAN AGRESSION

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини