Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

П`ятниця, 29 березня, 11:04:22

7 листопада - День Жовтневої революції 1917 року

07.11.2013   06:56Агенцiя

Формально новий свято, засноване в 2010 році, на самому справі має давню історію і знаком будь-якій людині, що народилася і вихованому в Радянському Союзі. До 1991 року 7 листопада був головним святом СРСР і носив більш урочисте, ніж зараз, назва — День Великої Жовтневої соціалістичної революції.

Протягом всієї радянської епохи 7 листопада був «червоним днем  календаря», тобто державним святом, який відзначали не тільки особливим кольором в щоденнику, а й обов'язковими демонстраціями трудящих, що проходили в кожному місті країни. Історія цього свята закінчилася з розпадом Радянського Союзу і розвінчанням комуністичної ідеології.

У сучасній Росії свято було перейменовано спочатку в День злагоди і примирення (з натяком на необхідне примирення прихильників різних ідеологічних поглядів), а потім і скасований зовсім . Втім, в деяких колишніх республіках СРСР він продовжує існувати і до цього дня: в Киргизстані 7 листопада залишається вихідним днем ??і державним святом, а в Білорусі отримав нову назву — День Жовтневої революції, — але як і раніше відзначається.

У Росії 7 листопада перестало бути святом, зате увійшло в перелік пам'ятних дат. Відповідний закон був прийнятий в 2010 році. Це рішення можна вважати справедливим: незважаючи на спірну ідеологічне підгрунтя колишнього свята, складно заперечувати значення цієї дати в історії країни. Повстання у Петрограді в жовтні 1917 року, що завершилося соціалістичною революцією, визначило все подальше розвиток не тільки Росії, але й багатьох інших держав світу.

Для тих, хто вивчав історію вже в сучасній Росії і, можливо, приділив недостатньо уваги цій вісі, варто нагадати. В ніч з 7 на 8 листопада 1917 року в Петрограді відбулося повстання. По сигналу, яким став постріл крейсера «Аврора», озброєні робітники, солдати і матроси захопили Зимовий палац, повалили Тимчасовий уряд і проголосили Владу Рад, яка проіснувала довгих 73 роки.

Останні новини Чернігівщини

Пам’яті Андрія Юрченка: у Чернігові відбулися змагання з дзюдо на честь загиблого Героя 09:41

Цим видом спорту Захисник України займався з дитинства і аж до вступу в Чернігівський ліцей з посиленою військово-фізичною підготовкою. Де, навички та вміння, отримані під час тренувань з бойового мистецтва допомогли самореалізуватися та показати чудові результати в навчанні.

На варті безпеки дітей: у Чернігові офіцер «СОБ» виявив біля школи підозрілий предмет 09:32

Вчора під час обстеження території поблизу чернігівської школи офіцер «Служби освітньої безпеки» виявив у землі підозрілий предмет, що візуально схожий на міну. Пильний поліцейський негайно відреагував на знахідку та убезпечив дітей від наближення до ймовірно вибухонебезпечного предмета.

 До довічного позбавлення волі засуджено двох російських військових за умисне вбивство чотирьох цивільних

До довічного позбавлення волі засуджено двох російських військових за умисне вбивство чотирьох цивільних 09:27

За публічного обвинувачення прокурорів Прилуцької окружної прокуратури в порядку спеціального судового розгляду визнано винними двох військовослужбовців зс рф у порушенні законів та звичаїв війни, вчинених групою осіб за попередньою змовою, поєднаних з умисними вбивствами (ч. 2 ст. 28 ч. 2 ст. 438 КК України). Вироком Ічнянського районного суду їх засуджено до довічного позбавлення волі.

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 09:25

Протягом минулої доби зареєстровано 6 небезпечних подій, а саме: 6 пожеж.

29 березня: цей день в Україні і світі

29 березня: цей день в Україні і світі 09:22

ДЕНЬ 765 РОСІЙСЬКА АГРЕСІЯ - DAY 765 RUSSIAN AGRESSION

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини