Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Четвер, 28 березня, 18:55:44

7 жовтня – Міжнародний день житла (Всесвітній день Хабітат)

07.10.2013   07:02Агенцiя

Походження слова “Хабітат” сягає своїм корінням в глибоку старовину. На латині слово habitabilis означає не що інше, як якась населена місцевість, яка придатна для проживання і має своє населення. У сучасному розумінні це частіше асоціюється з поняттям “місто” чи населений пункт. На англійській “Habitat” – “житлові умови”.

Хабітат – назва Центру Організації Об’єднаних Націй з населених пунктів, тієї міжнародної структури, яка впритул займається питаннями і проблемами міст, особливо в країнах, що розвиваються . Метою цієї структури є активне сприяння, консультації та допомога урядовим організаціям в зусиллях щодо забезпечення свого населення, особливо бідних і знедолених верств суспільства, житлом, належними послугами та умовами для нормального проживання, розвиток інфраструктури.

Житлові проблеми та умови проживання були поставлені на найвищому рівні ще на першій конференції ООН зі сталого розвитку поселень, яка проводилася у Ванкувері, в 1976-му році. 17-го грудня 1985-го року, за даними проекту DilovaMova.com, на підставі рекомендацій, наданих “Комісією по населених пунктах” при Генеральній Асамблеї ООН, в ході 40-ї сесії Міжнародної Асамблеї ООН, був заснований “Всесвітній день Хабітат”, який прийняв щорічний характер і відзначається в кожний перший понеділок жовтня. Резолюція № A/RES/40/202. У цьому ж році була заснована і “Всесвітня премія Хабітат”, яка присуджуються в результаті щорічного конкурсу за новаторські і вдалі практичні проекти, орієнтовані на задоволення потреб у доступну житлі. Конкурс проводиться для проектів як для північного, так і для південної півкулі, а премії вручаються на спеціальній церемонії, організованій у Всесвітній день Хабітат. З 1996-го року до цього Дня приурочений і Всесвітній День архітектора.

Для проведення щорічних офіційних заходів підбирається найбільш актуальна тема і місто. Так у 1986-му темою стала фраза “Житло – моє право”, а містом обрана столиця Кенії Найробі. У 2010 – темою була фраза “Чим краще місто – тим краще життя”, заходи проводилися в Шанхаю . У 2012-му тема: “Міняючи міста, створюємо можливості”.

Будь-який населений пункт – певний прообраз однієї великої родини, в якій є і бідні і багаті, і немічні і цілком дієздатні, дорослі, діти й мудрі роками люди. Жити спільно і домагатися успіху, куди простіше, ніж жити знедолено чи у вимушеній самоті. Розвиток міст і населених пунктів є однією з пріоритетних і найважливіших завдань, участь у якій неодмінно дає позитивні результати.

В 2013 році Міжнародний день житла (Всесвітній день Хабітат) припадає на 7 жовтня.

Останні новини Чернігівщини

З 1 квітня 2024 року на Чернігівщині розпочинається нерестова заборона на вилов водних біоресурсів

З 1 квітня 2024 року на Чернігівщині розпочинається нерестова заборона на вилов водних біоресурсів 15:04

З 1 квітня 2024 року з метою охорони нерестовищ у рибогосподарських водних об’єктах та забезпечення сприятливих умов нересту водних біоресурсів, відповідно до Правил рибальства та наказу Управління Державного агентства з розвитку меліорації, рибного господарства та продовольчих програм у Чернігівській області від 22.03.2024 №45 на Чернігівщині розпочинається заборона добування (вилову) водних біоресурсів у рибогосподарських водних об’єктах (їх частинах) на період нересту.

За матеріалами СБУ винесено вирок російському окупанту, який знущався над сім’єю з неповнолітніми дітьми 14:55

За матеріалами СБУ суд виніс вирок військовому рф, причетному до вчинення воєнних злочинів під час тимчасового захоплення частини Чернігівської області.

Державна реєстраторка підозрюється у зловживанні повноваженнями, що спричинило неправомірне вибуття з державної власності земельних ділянок сільськогосподарського призначення 14:51

За процесуального керівництва Прилуцької окружної прокуратури повідомлено про підозру державному реєстратору однієї із сільських рад Прилуцького району у зловживанні своїми повноваженнями з метою отримання неправомірної вигоди, що спричинило тяжкі наслідки та несанкціонованій зміні інформації, що обробляється в автоматизованих системах, вчиненій особою, яка має право доступу до неї, вчиненій за попередньою змовою групою осіб (ч. 3 ст. 365-2, ч. 3 ст. 362 КК України).

Перекривається рух автотранспорту на перехресті вул. Героїв Маріуполя та Кримської

Перекривається рух автотранспорту на перехресті вул. Героїв Маріуполя та Кримської 14:49

З 27 березня по 16:00 год. 9 квітня. Відповідний дозвіл наданий КП «Чернігівводоканал» на засіданні виконавчого комітету Чернігівської міської ради сьогодні.

 Понад 7 мільйонів гривень – на вирішення екологічних проблем Чернігівщини

Понад 7 мільйонів гривень – на вирішення екологічних проблем Чернігівщини 14:45

Профільна робоча група при Чернігівській обласній раді сьогодні, 26 березня, погодила перелік видатків обласного фонду охорони навколишнього природного середовища Чернігівської області на 2024 рік.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини