Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Середа, 24 квітня, 23:51:57

Колекціонер з Ніжина зібрав 140 раритетних капелюхів.ФОТО

01.10.2013   15:11Агенцiя

Ще з дитинства Олександр Адаменко з Ніжина захоплювався колекціонуванням.

В юності він колекціонував марки, потім значки та іншу дрібницю, але йому це швидко набридало. А головні убори почав збирати всього шість років тому. За ці роки його колекція значно розрослася і налічує зараз близько 140 примірників.

"Моє захоплення почалося з мотоциклетного шолома, до якого ми з другом жартома приробили металеві роги", - розповідає збирач. Тепер цей шолом - талісман колекції.

Велику частину експозиції складають раритетні каски і шоломи. Але є й сучасні головні убори - кашкети офіцерів різних силових структур.

"Ось тут стоять кашкети українських та молдавських начальників міліції, податкової інспекції та митників, - показує колекціонер. - А ось це взагалі ексклюзив - генеральська папаха".

Військові головні убори для 41-річного збирача становлять особливу цінність. Він зміг зібрати всю історію України в офіцерських кашкетах.

"Я не просто колекціоную, але ще й цікавлюся історією речі, збираю інформацію по конкретному антикваріату, а якщо потрібно, то і реставрую", - розповідає Адаменко.

Незвичайні і оригінальні екземпляри Олександру привозять друзі та знайомі. Але це не єдине джерело поповнення його колекції. Рідкісні головні убори він знаходить в Інтернеті і на антикварних виставках у Києві. Часом, щоб отримати бажану річ, збирачеві доводиться в буквальному сенсі відвойовувати її. "Іноді потрібно гарненько поторгуватися, а іноді доводиться міняти - дві за одну", - каже Олександр.

Один з найстаріших головних уборів в колекції - французька каска "Адріано" 1915 року. Тоді вона називалася "піщанкою" і використовувалася в піхотних військах Царської Росії і Франції. Є в колекції і німецька військова каска "М-16" зразка 1914 року.

"У Ніжин вона повинна була потрапити в 1917/18 роках. Мені ж вона дісталася від однієї жінки, яка використовувала її в якості миски для пса", - згадує Олександр .

Отриманий раритет колекціонер спочатку відмив, а потім відреставрував - прибрав іржу і перефарбував. А ще у Адаменко є старовинні пожежні каски, татарські тюбетейки, козачі хутряні шапки і навіть лицарські шоломи.

Свою колекцію Олександр ніколи не оцінював, та й навряд чи погодився б продати.

"Як можна оцінити кашкет, подарований мені моїм першим начальником? Також неможливо оцінити військову каску часів Першої світової, це ж історія", - стверджує збирач.

Перлина колекції - рицарський шолом

Останні новини Чернігівщини

365 пожеж в природній екосистемі Чернігівщини з початку року: чому виникають та як запобігти 18:11

«До речі, це майже в два рази більше, ніж за аналогічний період минулого року (186 надзвичайних ситуацій), – повідомив на брифінгу в офіційному медіацентрі ОВА Олександр Бобро, заступник начальника Головного управління із запобігання надзвичайним ситуаціям ГУ ДСНС України в області. – 356 із них – суха трава та сміття на відкритих територіях, а 9 пожеж – це лісові масиви та насадження».

Бізнес, який постраждав під час ракетних ударів 17 квітня, може отримати грант на відновлення від МОМ 18:08

Міжнародна організація з міграції (МОМ) в рамках проєкту «Життєздатність+ Економічна інтеграція внутрішньо переміщених осіб та постраждалих від війни», що фінансується Федеральним міністерством економічного співробітництва та розвитку Німеччини (BMZ) через Банк розвитку KfW, допоможе чернігівським підприємцям.

На Чернігівщині до 11 років позбавлення волі засуджено двох російських військових, які катували та жорстоко поводились з цивільним 18:03

Поліція завершила досудове розслідування та скерували до суду провадження, щодо двох російських військовослужбовців, які 6 березня 2022 року затримали цивільного місцевого мешканця у селі Слобода Чернігівського району. Чоловіка тяжко побили та погрожували спалити живцем.

Майстер–клас для спортивної спільноти Чернігівщини від володаря першої олімпійської медалі на Чернігівщині Олександра Батюка 18:01

Цьогоріч виповнюється сорок років з часу проведення XIV Зимових Олімпійських ігор у місті Сараєво (на той час Соціалістична Федеративна Республіка Югославія). Тоді у далекому 1984 році на цих престижних міжнародних змаганнях наш земляк, відомий український лижник Олександр Батюк виборов срібло у складі команди з лижної естафети 4х10 км.

На Чернігівщині запрацювали одразу дев’ять поліцейських станцій 11:39

Сьогодні в Остерській ТГ та ще у восьми громадах області розпочали роботу нові поліцейські станції. Допомагати, дбати про безпеку і захищати місцевих мешканців відтепер будуть дев’ять поліцейських офіцерів громад.