Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

П`ятниця, 19 квітня, 12:41:51

16 травня – День біографів

16.05.2013   07:48Агенцiя

Перефразовуючи відомі слова, сьогодні можна сказати: якщо біографії хтось пише, значить, їх хтось читає. І сьогодні саме той день, коли варто перечитати біографію улюбленого письменника, артиста або познайомитися з життєписом давно цікавить вас людини. А, може бути, знайдеться час, щоб згадати деталі власного життя і почати складати автобіографію.

Чому саме сьогодні? Тому що 16 травня відзначається День біографів (Біографи день). Сьогодні знаючі і допитливі люди відзначають річницю першої зустрічі Семюела Джонсона (Samuel Johnson, 1709-1784) зі своїм біографом Джеймсом Босуелл (Джеймс Босуелл, 1740-1795). Чоловіки зустрілися в одному з книжкових магазинів Лондона в 1763 році, а результатом зустрічі і сталих між ними відносин стала опублікована в 1791 році двотомна “Життя Семюела Джонсона”.

Як відомо, англієць Семюел Джонсон, або Доктор Джонсон, як його частіше називали, був видатним критиком, лексикографом і поетом другої половини 18 століття. Найзнаменитішим його працею став “Тлумачний словник англійської мови” (Тлумачний словник англійської мови), над яким Джонсон працював 9 років.

Шотландцеві Джеймсу Босуелл, письменнику і мемуарист, після зустрічі з Джонсоном випала честь протягом багатьох років записувати бесіди Джонсона, його неймовірно дотепні висловлювання і критичні зауваження. “Життя Семюела Джонсона”, на думку багатьох літературних критиків, стала найбільшою біографією англійською мовою, популярною і читається і донині.

Саме слово біографія відбулася від двох давньогрецьких слів – життя і пишу. Іншими словами, біографією називають життєпис людини, створене іншою людиною або кількома людьми. У більшості випадків біографія стає найпершим джерелом інформації, яку ми хочемо отримати про людину. Саме завдяки скурпулезностью та невтомній праці біографів до наших днів дійшли навіть самі, здавалося б, незначні відомості про життя великих людей тієї чи іншої епохи, про вдачі і звичаї цієї епохи.

Одним з перших біографів можна назвати давньогрецького філософа Плутарха. Добре відомо ім’я першого видавця і біографа А. С. Пушкіна – П. В. Анненкова, ім’я біографа Л. Н Толстого – П. І. Бірюкова. На жаль, імена багатьох видатних біографів забуті, але залишені ними життєпису завжди будуть цінним літературною спадщиною будь-якої країни і невичерпним матеріалом для досліджень.

Останні новини Чернігівщини

«Трагедія в Драмі» — прем’єра документального проєкту-розслідування Суспільного 10:50

19 квітня о 19:00 на ютуб-каналі Суспільне Чернігів відбудеться прем'єра документального проєкту «Трагедія в Драмі».

Ярмаркували у Чернігові: яких працівників шукають місцеві підприємства? 10:39

Яку роботу та умови праці пропонують, говорили на ярмарку вакансій етичного бізнесу в Чернігові. Захід відбувся з ініціативи Міжнародної Організації з Міграції (МОМ) за фінансування народу Японії та за сприяння Чернігівської обласної служби зайнятості.

Спільний проєкт міста Чернігова, уряду Німеччини та UNDP в Україні 10:30

Наприкінці 2022 року в Україні було розпочато проєкт «Підтримка швидкого економічного відновлення українських муніципалітетів», який фінансується урядом Німеччини. Реалізує проєкт німецька компанія GIZ та Програма розвитку ООН (UNDP) в Україні.

Чи високі ризики відбудови/відновлення об’єктів соціальної інфраструктури, пошкодженої внаслідок російської агресії в Чернігові? 10:13

Наявність ризиків під час моніторингу визначали аналітики громадської організації «Агенція міських ініціатив».

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 09:44

Протягом минулої доби зареєстровано 3 небезпечні події, а саме: 1 дорожньо-транспортну пригоду та 2 пожежі. Внаслідок цих подій постраждала 1 особа.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини