Смачні рецепти вихідного дня.
Вже скоро будемо пекти, варити та смажити різноманітні страви до Великоніх свят. Сьогодні пропонуємо нашим господиням рецепт сирної заварної паски, яку ще називають царською, бо дуже смачна.

Сирна паска варена або "Царська паска"
Інгредієнти: (на пластикову пасочніцу піде десь полнорми)
1,5 кг сиру (щільного, добре отвісевшегося або навіть віджатого під невеликим пресом)
5 яєць
400 г масла
300 г сметани (не менше 20%)
350 г сухофруктів
1-1,5 ст цукру
Приготування:
Масло вийняти з холодильника, щоб воно розм’якшилися.
Всі сухофрукти і цукати, які планується використовувати довести до кондиції: промити, обшпарити окропом, нарізати і т.п. в залежності від продукту.
Сир протерти через сито, особливо якщо сир крупітчатим. Але я останнім часом купую для паски м’який сир – його не потрібно протирати, просто дати отвісеться небагато.
Збити яйця з цукром, додати вершкове масло, сметану, цукор і все добре перемішати міксером. Далі нам потрібна каструлька. Обсяг з урахуванням того, що сирна маса трохи збільшиться в розмірах. Закладаємо в каструлю сир і збиту масу – перемішуємо. Ставимо каструльку на маленький вогонь, озброюємося дерев’яною ложкою і починаємо помішувати. Стежимо, щоб не пригорає. Маса буде поступово розріджуватися, ставати однорідніше, трохи збільшуватися в об’ємі. Головне – не переварити.
Як тільки вам здасться, що маса починає подавати ознаки швидкого закипання – знімаємо з вогню.
Підготовлену форму (я ставлю на друшляк і вистилають потрійний марлею або нещільної тканиною) наповнити сирною масою поперемінно з сухофруктами (у мене вони таким чином не дуже осідають – із загальною масою я не перемішую). Після того як маса остигне, зібрати кінчики марлі, щоб вони накрили майбутнє дно паски, поставити в прохолодне місце під прес годин на 12.
Останні новини Чернігівщини
У коледжі й профтехи області почала надходити комп’ютерна техніка від Латвії 12:37
Традиційно передачу обладнання забезпечили представники асоціації «Brunotava», що є надійним та постійним партнером Чернігівщини другий рік поспіль.

Аудит бюджету Ріпкинської селищної територіальної громади: потенціал для підвищення спроможності громади 12:17
В Управлінні Північного офісу Держаудитслужби у Чернігівській області проведено чергову робочу зустріч з керівництвом Ріпкинської селищної територіальної громади щодо обговорення результатів державного фінансового аудиту бюджету цієї громади. Дослідженням охоплено період з 01.01.2021 по 31.12.2024.

«Армія відновлення» на Чернігівщині: з початку року видано майже 6 тисяч направлень на суспільно корисні роботи 12:15
До таких робіт залучають безробітних, яким не вдалося знайти роботу за фахом, а також внутрішніх переселенців. На оплату їхньої праці з Фонду загальнообов’язкового державного соціального страхування України на випадок безробіття спрямовано понад 42 млн грн.
Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 12:13
Протягом минулої доби зареєстровано 6 небезпечних подій, а саме: 1 аварійну ситуацію на мережах життєзабезпечення та 5 пожеж.
На Конгресових слуханнях Чернігівщина поділилася досвідом просторового планування в громадах 12:12
Представники Чернігівщини онлайн доєдналися до Конгресових слухань. Цього разу мова йшла про просторове планування в територіальних громадах. Це ключовий інструмент управління розвитком територій громад.