Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Субота, 4 травня, 13:58:04

Довженка чи Монастирська - яку назву має отримати вулиця Толстого? - думка істориків

07.02.2024   15:23Агенцiя

Історики Сергій Лепявко і Володимир Бойко звернулися до депутатів Чернігівської міської ради з побажанням врахувати думку городян під час перейменування вулиць.

Звернення опубліковане на сторінці НГО Сіверський інститут регіональних досліджень. Далі наводимо текст побажання:

"Дорогі депутати,
на сесії 10 лютого 2024 р. розглядатимуться питання перейменувань вулиць та вшанування воїнів. Просимо ознайомитись із такою узагальною думкою багатьох чернігівців та ветеранів із цих питань.

Перше, буквально декілька днів тому, виникла несподівана пропозиція перейменувати вул. Толстого на Довженка. Таке рішення буде не найкращим. Під час перейменувань ми маємо враховувати старі історичні назви. А до 1917 р. ця вулиця називалась Монастирська або Підмонастирська, бо над нею стоять два давні монастирі. І якщо зазначена вулиця майже тисячу років називалась так, то потрібно повертати стару назву, а не придумувати нову. Адже так само було у випадках вулиць Магістратської, П'ятницької, Ремісничої та інших. Такі перейменування є логічними й тому люди їх приймають та визнають. І навпаки, перенесення назви вулиці Довженка – нелогічне, порушує принципи перейменувань і створює проблеми для мешканців вулиці, з якої забирають назву Довженко,  а також для пошти, для швидкої допомоги, поліції та ін.

Саме такі непродумані рішення породжують невдоволення перейменуваннями. Адже складається враження, що депутати просто так, від «нічого робити» переставлять назви вулиць з одного місця на інше.

До речі, якщо вже так сильно не подобається назва Монастирська/ Підмонастирська, то можна перейменувати вулуцію Толстого на вулицю Оборонців Чернігова.

Наступне. Вже минає два роки від часу героїчної оборони Чернігова. А у нас досі немає назв вулиць Оборонців Чернігова, Піхотинців, Артилеристів, Прикордонників. Тобто на честь тих, хто захистив наше місто. Дозвольте нагадати, що вже є назви Танкістів, Льотчиків, Тероборони, але до них варто додати ще вищеназвані. Для вшанування воїнів основних родів військ, які захищали Чернігів.

Просимо розглянути пропозиції, сподіваємося на Ваші правильні рішення заради нашого славного міста".

Сергій Лепявко, доктор історичних наук, професор, директор Сіверського інституту регіональних досліджень
Володимир Бойко, кандидат історичних наук

Останні новини Чернігівщини

«єВідновлення» в області: понад дві тисячі компенсацій за пошкоджене майно та 307 житлових сертифікатів 15:05

На Чернігівщині триває реалізація програми з надання компенсацій за пошкоджене та зруйноване житло «єВідновлення», яка стартувала майже рік тому. Про стан її реалізації говорили сьогодні на брифінгу в медіацентрі ОВА.

До 11 років позбавлення волі засуджено російського військовослужбовця, який стріляв у цивільних під час тимчасової окупації Чернігівщини 15:03

За публічного обвинувачення прокурорів Чернігівської обласної прокуратури Чернігівським районним судом у порядку спеціального судового розгляду визнано винним російського військовослужбовця у порушенні законів та звичаїв війни (ч. 1 ст. 438 КК України). Його засуджено до 11 років позбавлення волі.

Дмитро Блауш: ці діти вчать інших не бути байдужими 15:01

Плетіння маскувальних сіток для бійців на передовій вже стало невід'ємною частиною життя для одинадцяти діток із Ріпок Чернігівського району.

 На Чернігівщині поліцейські затримали наркоторгівця з партією психотропів

На Чернігівщині поліцейські затримали наркоторгівця з партією психотропів 14:48

Слідчі Головного управління Нацполіції в області викрили у Чернігівському районі зловмисника, який систематично здійснював придбання та подальший збут особливо небезпечних психотропних речовин.

Ломако та Брижинський відмовляються коментувати умови домовленості про відновлення руху автобусів у Чернігові 14:44

В.о. міського голови Чернігова Олександр Ломако та начальник Чернігівської МВА Дмитро Брижинський відмовляються коментувати умови домовленості про відновлення руху автобусів приватних перевізників у Чернігові.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини