Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Четвер, 28 березня, 23:04:16

На звання «Почесний громадянин міста Чернігова» номіновані четверо військових. Комісія погодила кандидатури

13.09.2022   20:49Агенцiя

Цього року на присвоєння звань «Почесний громадянин міста Чернігова» номіновані четверо військових, які керували обороною Чернігова під час активних бойових дій у лютому–квітні.

Комісія з питань присвоєння цього почесного звання 12 вересня погодила кандидатури.

За пропозицією Чернігівського міського голови, на звання «Почесний громадянин міста Чернігова» претендують:

  • генерал-майор ЗСУ, командувач ОК «Північ», «Герой України» Віктор Ніколюк;
  • полковник ЗСУ, командир 1-ї окремої Сіверської танкової бригади ОК «Північ», «Герой України» Леонід Хода;
  • полковник ЗСУ, командир 58-ї мотопіхотної бригади ОК «Північ» Дмитро Брижинський;
  • полковник ЗСУ, командир 119-ї окремої бригади тероборони регіонального управління Сил територіальної оборони «Північ» ЗСУ Олексій Висоцький.

Секретар Чернігівської міської ради Олександр Ломако зауважив, що традиційно, на День міста, Чернігів вшановує своїх представників, які прославляють місто своїми видатними досягненнями чи іншими діями, і вручає їм найвищу нагороду громади. 

— Почесний громадянин міста Чернігова — найвище звання, яке може надати місто, щоб вшанувати людей, які зробили значний внесок для нашого міста. І цього року через військові дії ми пропонуємо, щоб було не три, а чотири особи для нагородження і це військові.  Адже завдяки вмілому командуванню тих військових частин та добровольців, які були у місті, Чернігів вдалося вберегти і наше місто жодного дня не було в окупації, — підкреслив Олександр Ломако на початку засідання.

Питання про присвоєння цього почесного звання буде виноситися на розгляд сесії Чернігівської міської ради. Окрім цього, депутатам буде запропоновано запровадити нову нагороду — медаль «За оборону Чернігова».

— Є багато бійців, які проявили себе дуже героїчно під час подій у лютому-квітні. Тому пропонуємо на сесію винести ще питання запровадження нової нагороди — медалі «За оборону Чернігова». Для тих чернігівців, які загинули, обороняючи наше місто, або проявили найкращі свої якості під час боротьби з ворогом. Наш обов’язок — максимально вшановувати тих, хто ризикував чи віддав своє життя, — зазначив секретар міської ради

Кандидати на відзнаку "Почесний громадянин Чернігова"

Командувач військ ОК «Північ» генерал-майор Віктор Ніколюк з перших днів повномасштабного вторгнення російських військ на територію незалежної України керував обороною Чернігівщини та Сумщини. Своїми мудрими рішеннями, професійними та впевненими діями вибудував ефективну і потужну лінію фронту, забезпечив створення бойових порядків та системи вогню, зокрема, й навколо міста Чернігова, чим не допустив захоплення міста передовими загонами зс рф.

1-ша окрема Сіверська танкова бригада під командуванням полковника ЗСУ Леоніда Ходи прийняла бої на території Чернігівської області зі значно переважаючим противником та завдала вогневого ураження, що дало змогу організувати оборону на підступах до Чернігова. Протягом березня Леонід Хода вміло керував підрозділами, які здійснювали оборону Чернігова, завдаючи значного ураження по техніці та окупантам, які прийшли на українську землю, постійно перебуваючи на найважчих ділянках, де точилися бойові дії. Очолював групу, яка постійно висувалася на передній край та завдавала болісних ударів по противнику. 

З перших днів війни полковник ЗСУ Дмитро Брижинський своїми розпорядженнями підпорядкував собі підрозділи наявних складових сил оборони (нацгвардії, прикордонної служби, СБУ), чим не допустив дезорганізації системи управління у військовій та цивільній ланках. Гідно відбиваючи штурм окупантів, які застосували танки і важку артилерію, українські захисники, під командуванням полковника Брижинського, втримали свої позиції при обороні Чернігова та нанесли суттєві втрати противнику в особовому складі, броне- та автомобільній техніці.

Під загальним командуванням полковника ЗСУ Олексія Висоцького, підрозділи ТрО та батальйони, які входять до складу 119-ї бригади, маючи чіткий наказ не здавати позицій, вели повноцінні бої на околицях міста Чернігова для забезпечення захисту цивільного населення та його оборони. Спільними зусиллями бригади унеможливлення захоплення міста було реалізовано повністю.

Прес-служба Чернігівської міської ради

Останні новини Чернігівщини

З 1 квітня 2024 року на Чернігівщині розпочинається нерестова заборона на вилов водних біоресурсів

З 1 квітня 2024 року на Чернігівщині розпочинається нерестова заборона на вилов водних біоресурсів 15:04

З 1 квітня 2024 року з метою охорони нерестовищ у рибогосподарських водних об’єктах та забезпечення сприятливих умов нересту водних біоресурсів, відповідно до Правил рибальства та наказу Управління Державного агентства з розвитку меліорації, рибного господарства та продовольчих програм у Чернігівській області від 22.03.2024 №45 на Чернігівщині розпочинається заборона добування (вилову) водних біоресурсів у рибогосподарських водних об’єктах (їх частинах) на період нересту.

За матеріалами СБУ винесено вирок російському окупанту, який знущався над сім’єю з неповнолітніми дітьми 14:55

За матеріалами СБУ суд виніс вирок військовому рф, причетному до вчинення воєнних злочинів під час тимчасового захоплення частини Чернігівської області.

Державна реєстраторка підозрюється у зловживанні повноваженнями, що спричинило неправомірне вибуття з державної власності земельних ділянок сільськогосподарського призначення 14:51

За процесуального керівництва Прилуцької окружної прокуратури повідомлено про підозру державному реєстратору однієї із сільських рад Прилуцького району у зловживанні своїми повноваженнями з метою отримання неправомірної вигоди, що спричинило тяжкі наслідки та несанкціонованій зміні інформації, що обробляється в автоматизованих системах, вчиненій особою, яка має право доступу до неї, вчиненій за попередньою змовою групою осіб (ч. 3 ст. 365-2, ч. 3 ст. 362 КК України).

Перекривається рух автотранспорту на перехресті вул. Героїв Маріуполя та Кримської

Перекривається рух автотранспорту на перехресті вул. Героїв Маріуполя та Кримської 14:49

З 27 березня по 16:00 год. 9 квітня. Відповідний дозвіл наданий КП «Чернігівводоканал» на засіданні виконавчого комітету Чернігівської міської ради сьогодні.

 Понад 7 мільйонів гривень – на вирішення екологічних проблем Чернігівщини

Понад 7 мільйонів гривень – на вирішення екологічних проблем Чернігівщини 14:45

Профільна робоча група при Чернігівській обласній раді сьогодні, 26 березня, погодила перелік видатків обласного фонду охорони навколишнього природного середовища Чернігівської області на 2024 рік.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини