Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Вівторок, 19 березня, 12:09:23

Посол Британії відвідала постраждалий від війни Чернігів

17.08.2022   20:35Агенцiя

Велика Британія відіграє важливу роль у підтримці України в цих надзвичайно складних умовах, спровокованих російським військовим вторгненням.

Сполучене Королівство надає нам колосальну допомогу у вигляді зброї, підготовці військовослужбовців, накладанні санкцій на країну-агресорку.

Сьогодні, 17 серпня, Чернігів відвідала пані Посол Великої Британії в Україні Мелінда Сіммонз. Вона зустрілася з міським головою Владиславом Атрошенком, аби дізнатися яким чином її країна може допомогти з відбудовою нашого міста.  

— Велика Британія підтримує Україну і продовжуватиме це робити надалі. Мені здається, що такі країни як наші повинні співпрацювати як на рівні центральної влади, так і з органами місцевої влади та допомагати їм, зокрема, в тих сферах, де наша країна має колосальний досвід. Саме тому я сьогодні до вас і приїхала, — каже Мелінда Сіммонз.

Чернігівський міський голова під час спілкування висловив думку, що сьогодні головне завдання, довкола вирішення якого має об'єднатися вся Україна, всі рівні влади, наші партнери у світі, залишається незмінним — перемога над росією і повернення всіх своїх земель. Саме довкола цього потрібно консолідувати всі зусилля.

Разом з тим перед Черніговом нині стоїть завдання оперативно відновлювати місто — забезпечити постраждалих дахом над головою, увійти вчасно в опалювальний сезон, впровадити низку заходів, які посилять обороноздатність міста. Впливає на темпи вирішення цих питань економічна ситуація в країні.

За оцінками Київської школи економіки загальна сума збитків — житлу, бізнесу і критичній інфраструктурі Чернігова — 4,2 млрд доларів. Натомість, економіка зазнала різкого падіння, бізнес-активність знизилась, надходження податків до бюджету скоротилося. Наше місто, як і країна, потребує зовнішньої фінансової підтримки, адже власних ресурсів не вистачає, а держава, в першу чергу, спрямовує сили на сферу оборону, зважаючи, що війна триває.

— Ми дуже вдячні за допомогу, яку здійснює центральний уряд на відновлення критичної інфраструктури Чернігова, але я мушу зазначити, що ця допомога вкрай мала і її недостатньо для того, щоб говорити про суттєві відновлення. У нас є розуміння складнощів, які сьогодні має економіка України. Центральний бюджет так само страждає, як  і місцеві, тому що зруйнована логістика, маємо складнощі з експортом аграрної продукції, значних втрат зазнала металургійна промисловість.

    Відповідно, ми розуміємо, що держава не може на сьогодні всі кошти надати з центрального бюджету на підтримку міст, які постраждали, зокрема, Чернігову. Все це звести хочу до того, щоб ви, пані Меліндо, були партнером місцевого самоврядування в наступній думці, яку хочу сказати, — звернувся міський голова до поважної гості.

Мова про принципи розподілу коштів, які отримуватиме Україна від партнерів для відбудови своїх територій.

— З одного боку в довоєнний період однією з реформ, яку можна вважати успішною, але вона не доведена до кінця, є реформа децентралізації. Тому що немає більшої відповідальності, ближчої відстані між виборцем і владою, і більшої мотивації місцевої влади, обраної людьми, ефективно працювати на кінцевий результат.

    Зараз, під час військової агресії, в країні діє Закон про правовий режим воєнного стану, який концентрує всю владу в державі і вся влада працює по вертикалі уряду і військових адміністрацій.

    На сьогодні існує дві думки, яка модель спрямування фінансового ресурсу на відновлення України є більш ефективною. Перша — централізувати всі кошти світових  донорів на урядовому рівні і розподіляти їх через профільні  міністерства, а далі через обласні військові адміністрації, концентруючи і фінанси і, як наслідок, політичний вплив по вертикалі уряд-військові адміністрації. Друга, більш ефективна модель використання ресурсів донорів з усього світу — розподіл цих ресурсів у певній розумній пропорції між органами центральної влади, яка відповідно має проблеми об'єктів державної інфраструктури і частину коштів потрібно спрямувати на центральний рівень, аби вирішувати проблематику цієї інфраструктури, яка підпорядкована державі, а частину, розумну пропорцію, спрямувати органам місцевого самоврядування тому що саме така модель є більш ефективною  і матиме кращий ефект для громад.

    На мій, суб'єктивний погляд, у післявоєнний період, а я впевнений, що такий час настане після перемоги України, концентрація влади і фінансового ресурсу призведе до, скажімо, процесів, які протилежні процесам демократизації та децентралізації влади, які притаманні європейській державі, яка декларує свої європейські устремління, — висловив свою думку Владислав Атрошенко.

Міський голова попросив пані Посол Великої Британії в Україні підтримати саме другу модель розподілу фінансів.

— І про це я кажу відкрито і публічно в присутності журналістів, сподіваючись, що ми все таки будуємо відкрите демократичне, а не авторитарне суспільство, де декларуються демократичні процеси, а реально відбувається централізація.

Я би хотів, щоб у  майбутньому Велика Британія, США, інші демократичні країни світу були партнерами України. Не тільки донорами, а й партнерами в децентралізації та демократизації українського суспільства, аби Україна якомога швидше стала членом Євросоюзу, європейської спільноти.

Стала не за документом, який підписаний, а за сутністю того, як влаштоване українське суспільство: за якими законами живе простий громадянин, влада, як співіснують влади різного рівня, як розподіляються кошти, яку  свободу мають журналісти, так само, як і які свободи має представник місцевого самоврядування висловлювати свої думки щодо тих процесів, які хотілося б. Щоб після війни ми не забули за ці наші наміри, які ми декларуємо, — висловив думку очільник Чернігова.

Серед напрямків, які потребують допомоги із відновленням міський голова назвав три пріоритетних: житло, критична інфрастурктура і бізнес. Стосовно останнього, то на думку Владислава Атрошенка, на цю тему між бізнесом та центральною владою має вестися діалог і надаватися останніми колосальна підтримка, в тому числі, і в частині пільг.

Чернігів готовий прийняти допомогу у питанні відновлення пошкодженого приватного житла. В той же час, не маючи часу чекати, виділяє кошти з власного бюджету на їх ремонт. Прийняті відповідні програми і для багатоквартирних будинків, і для приватних. Загалом на це спрямують близько 250 млн грн, не дивлячись на недонадходження в міський бюджет і нерозуміння як закінчувати цей фінансовий рік.

— Ми мусимо підтримати громадян тому що у нас і так потім нікуди буде їх подіти, у нас немає такої кількості альтернативного житла, яке ми можемо запропонувати. Не маючи державної підтримки, ми мусимо спрямовувати кошти місцевого бюджету на те, щоб максимум людей змогли у власних помешканнях почати опалювальний сезон.

Також конкретні проєкти з якими може допомогти Велика Британія стосуються об'єктів критичної інфраструктури, будівництва сміттєпереробного заводу, відновлення розбитого російськими військовими комунального транспорту.

Звернувся Владислав Атрошенко і до пані Мелінди Сіммонз з проханням сприяти налагодженню партнерських відносин між Черніговом та одним із  міст Великої Британії.

Прес-служба Чернігівської міської ради

Останні новини Чернігівщини

У січні-лютому 2024 року місцеві бюджети Чернігівщини отримали 1,4 мільярди гривень податків та зборів

У січні-лютому 2024 року місцеві бюджети Чернігівщини отримали 1,4 мільярди гривень податків та зборів 10:32

У Головному управлінні ДПС у Чернігівській області повідомили, що до місцевих бюджетів усіх рівнів Чернігівської області за січень-лютий 2024 року надійшло 1,4 млрд грн від сплати податків і зборів. Із загальної суми в обласний бюджет спрямовано 0,2 млрд грн, решту коштів отримали бюджети територіальних громад.

У Чернігівському районі поліцейські зупинили нетверезу водійку, вміст алкоголю в крові якої перевищував допустиму межу майже у 13 разів 10:27

Інспектори групи реагування патрульної поліції склали на правопорушницю адміністративний протокол за фактом керування транспортом у нетверезому стані. Загалом упродовж тижня поліція Чернігівського району задокументувала 30 фактів скоєння таких правопорушень.

 Менські поліцейські викрили чоловіків, які підозрюються у незаконному полюванні

Менські поліцейські викрили чоловіків, які підозрюються у незаконному полюванні 10:25

За фактом незаконного полювання правоохоронці відкрили кримінальне провадження. Тривають слідчі дії.

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 10:19

Протягом минулої доби зареєстровано 7 небезпечних подій, а саме: 1 аварійну ситуацію на мережах життєзабезпечення та 6 пожеж. Внаслідок цих подій 1 особа постраждала.

19 березня: цей день в Україні і світі

19 березня: цей день в Україні і світі 10:16

ДЕНЬ 755 РОСІЙСЬКА АГРЕСІЯ - DAY 755 RUSSIAN AGRESSION

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини