Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

П`ятниця, 19 квітня, 08:14:24

Творець «Беларуского Гаюна» Антон Мотолько: «Якщо до білорусі прилітає чимало вантажної авіації - це може означати запуски ракет»

13.07.2022   19:42Агенцiя

Засновник опозиційних моніторингових проєктів «Беларускі Гаюн» та «Мотолько Помоги» білоруський активіст та публіцист Антон Мотолько розповів про своє бачення щодо ситуації з загрозою можливого вторгнення з півночі та потенційних запусків по Україні з території його країни.

Він говорить, що коли до білорусі повернувся командний центр А-50 - вони «не зраділи».

- Ми розуміємо, коли такий літак у небі - по Україні з повітряного простору білорусі цілком можливо, що почнуться ракетні удари. Я не хочу бути алармістом, але й при цьому не хочу бути людиною, яка говоритиме: «все добре, не хвилюйтеся», але ми бачимо, що до білорусі останніми днями активно прилітають російські вантажні літаки. До квітня-травня 2022 року це означало, що вони привозять нові ракети для запусків. Наразі ми бачимо прильоти російської вантажної авіації. На жаль, я боюся, що найближчими днями можуть бути запуски ракет, - сказав в ефірі телеканалу 24 Антон Мотолько.

Також Гаюн фіксує прильоти АН-124, який може перевозити і Точку-У. Білоруський активіст вважає, що загрози для України з боку диктаторського режиму Лукашенка - несуть таку ж саму небезпеку і для білорусів. Бо рано чи пізно звідки стріляють - почне прилітати у відповідь.

Також у білорусі з‘явилися додаткові зони, закриті для польотів, в тому числі й над Мінськом і тією ділянкою, де нещодавно літав А-50. Тож, прогноз Мотолька - найближчі кілька днів буде гаряче. Можливі нові запуски ракет. Чи будуть вони націлені на нову техніку, яку отримує Україна чи інші локації - експерт сказати не може.

- Надто вони активно перемовлялися про нові цілі в Україні, тож, боюся, що хороших новин у мене не буде.

Що саме перевозиться цими вантажними літаками? Мотолько думає - там ракети, а не люди.

В ефірі телеканалу 24

Щодо участі саме білоруської армії у повномасштабному вторгненні - креатори Гаюна, на відміну від українських фахівців, вважають, що вірогідність цього надзвичайно мала.

- По-перше, якщо білоруська армія перетне кордон, то частина білорусів буде вбита. Я вірю у силу та підготовку ЗСУ, вірю в українців, які будуть захищати свою землю. Чому я кажу, що частина білоруської армії буде вбита? Тому що рівень підготовки білоруської армії, він, м‘яко кажучи, сильно відрізняється від того рівня, який був в української армії і 8 років тому. І звісно, він відрізняється від рівня підготовки російської армії, яка всі ці 8 років воювала на території інших країн, - каже Мотолько.

Остання війна, де білоруси брали участь в якості агресора - це Афганістан. У білоруських кадрових офіцерів панує невойовничий настрій, говорить Мотолько. Для них війна путіна - чужа. Тож, якщо доведеться йти на Україну - вони будуть масово здаватися у полон. Він розповідає - ставлення білоруської нації до теми війни приблизно таке ж, як і в українців - ніколи знову. Девіз «Можемо повторити» - виключно російський наратив.

Також, на думку активіста, не варто думати, що білоруська армія сліпо і у всьому підтримує Лукашенка.

- Частина солдатів може розвернути зброю на власних же офіцерів. І це теж треба брати до уваги.

У кого є зброя, підготовка - це сили спеціальних операцій. Це Мар’їна Гірка, це Вітебська та Брестська бригади. Але - це близько 2 тисяч людей. Активіст тут розглядає два варіанти сценарію - або безпосередня участь ось таких сил ССО у війні, але більше як у складі ДРГ, або російських військових можуть перевдягти у білоруську форму і вже на кордоні з Польщею та Литвою у так званому Сувалкському коридорі чинити провокацію.

На його думку, війна та масова загибель білорусів - може викликати нестабільність та вуличні протести у країні, а це набагато шкідливіше з точки зору путіна, аніж неучасть білоруської армії. Окрім того, формально навіть не зовсім поступливого Лукашенка у білорусі немає ким замінити - запит на проросійських політиків у цій країні відсутній. Куди простіше завести в країну російських солдат і зброю і знову спробувати чинити провокації.

То чому ж білоруси риють фортифікаційні споруди на кордоні і вимагають від росіян ракетну зброю? Антон Мотолько вважає: диктатор дійсно боїться контрнаступу з боку України.

- Мало хто з білорусів розуміє, що обстріли міст, чи того ж Мозирського нафтопереробного заводу - це абсолютна реальність. Лукашенко так чи інакше втягнув нас у війну і загрожує ось такою відповіддю з боку України. І я дуже вдячний Україні за те, що поки що таке рішення не ухвалювали.

У Лукашенка була істерика після того, як білоруські добровольці оголосили, що після України вони підуть відвойовувати білорусь, резюмує Антон Мотолько.

Час Чернігівський

Останні новини Чернігівщини

 150 мільйонів гривень держсубвенції на ремонт та будівництво укриттів у школах Чернігівщини: подати заявку можна вже сьогодні

150 мільйонів гривень держсубвенції на ремонт та будівництво укриттів у школах Чернігівщини: подати заявку можна вже сьогодні 17:03

Наш регіон – один із 8 в Україні, який, відповідно до рішення Кабінету Міністрів України, отримає кошти від держави на облаштування безпечних умов у закладах освіти.

Фестиваль Взаємності як Простір для діалогу: Унікальна платформа для взаємного інспірування

Фестиваль Взаємності як Простір для діалогу: Унікальна платформа для взаємного інспірування 16:54

Театральний „Фестиваль взаємності“ об’єднає чеських та українських митців у п’яти містах України. ǿетою фестивалю є поєднання культурних наснаг Чеської Республіки та України через мистецьке вираження та підтримку діалогу й взаєморозуміння серед митців обох країн.

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 10:04

Протягом минулої доби зареєстровано 5 небезпечних подій техногенного та природного характеру, а саме: 1 дорожньо-транспортна пригода та 4 пожежі. Внаслідок цих подій 1 особа постраждала. Внаслідок ракетного обстрілу травмовано 77 осіб, з них 4 дитини, підтверджено загибель 18 осіб.

У Чернігові завершено пошуково-рятувальну операцію на місці ворожої атаки 09:59

Станом на ранок 18 квітня відомо вже про 18 загиблих людей, постраждали 78 осіб, з них 4 дітей.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини