Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Вівторок, 19 березня, 04:23:54

Сотий ранок Широкої війни

03.06.2022   10:30Агенцiя

Він прийшов, посоромивши американську, британську і російську розвідки. Щоправда, останні не мають ні сорому, ні честі… Але фактом, міцним, як горіх, є те, що Україна не впала від російського зудару навіть на 100-й день Широкої війни.

Казала ж Ліна Костенко, що Україна – то дуже серйозно, а європейці не вірили… Азіяти ж не тільки не вірили, але й не знали про Україну у Ємені чи Сирії, а тепер голодують через блокування росіянами поставок українського зерна. Світ зі здивуванням помічає велич і значення України, що її занедбали світові правителі – сполошилися Німеччина з Францією, бо Україна, та ще й у союзі з Британією, Польщею і країнами Балтії, стає світовою потугою, яка затьмарює вицвілі демократії Старого світу, з’їдені шашелями толерантності  корупції, прикритої ширмочками виважених слів.

Я ж у сотий день Широкої української війни розповім вам реальну історію з півночі Чернігівщини.

…Це було, коли у нас тут шарили російські окупанти. І ось в одному маленькому селі за якихось пару, не більше, десятків кілометрів від російського кордону  зайшли вони до  діда – він сховався в хаті, а ті, поникавши подвір’ям, угледіли і забрали …самогонний апарат. Ну, село маленьке і потреби ховати його у діда не було.

Діда російське злодійство обурило до глибини української душі – мало того, що прийшли незвані, так ще й украли. Та й що – самогонний апарат!. Він взяв рушницю мисливську, сів на мотоцикла  і подався навздогін мародерам. У лісі наздогнав – вони їхали вантажною машиною. Дід  на ходу (!) запалив «коктейль Молотова» і закинув у кабіну. Вогонь у кабіні і машина врізалась у дерево. А дід з рушниці спокійно, як на полюванні, застрелив двох росіян. 

Та на цьому історія не закінчилась: дід приїхав до наших поліцейських здаватися: «Я двох людей убив!». Поліцейські розпитали діда, подзвонили в СБУ – там посміялись, кажуть: «Так що йому тепер – медаль давати?». А дід не може з тями вийти чого його не саджають…

Я довго сміявся цій правдивій історії, бо в ній – наш український характер: і щодо самогонного апарату, і щодо права приватної власності, і щодо добровільної явки… Та нагадало анекдот, коли подібний дід приходить до  українського священника на сповідь за вбивство моск…ів, а бат юшка каже: «На сповіді треба про гріхи казать, а не хвастаться!».

І кажу ж – ця війна Широка. Бо якщо отак воюють навіть сільські мирні українські діди, то хто може перемогти таку націю?! Я радий це ствердити не тільки у сотий день Широкої війни, але й у свій 58-й день народження…

…І ранок на Сіверщині прийшов  тихим та хмуруватим після вчорашнього дощу, і гнали вгору жита і трави, і молилися до Неба батьки і родичі воїнів, які боронили світ на гарячому півдні та скривавленому сході, і чув Пан Бог молитви зраненої української землі і приймав душі загиблих, числом яких ще вжахнуться живі, і кувалася прийдешня Перемога. Бо не може Зло безкарно плюндрувати Божу красу і творіння Його рук.

PS Цей прапор - не якийсь абстрактний, взятий з просторів інтернету - ні, це реальний прапор на капличці чернігівського цвинтара в Яцево, пробитий  осколками російських снарядів. Кацапи били по цвинтарю, саме по квадратах, де поховані воїни АТО - і мертві не дають їм спокою!

Василь Чепурний

Останні новини Чернігівщини

Рятувальники 179 разів залучались до ліквідації пожеж та надзвичайних подій

Рятувальники 179 разів залучались до ліквідації пожеж та надзвичайних подій 12:34

Упродовж минулого тижня (з 11 по 18.03.2024) щоденно в підрозділах Головного управління ДСНС України у Чернігівській області перебувало на цілодобовому чергуванні 201 чоловік особового складу та 72 одиниці спеціальної техніки

Книжкові подарунки від Українського ПЕН!

Книжкові подарунки від Українського ПЕН! 12:28

15 березня до Чернігівської ОУНБ імені Софії та Олександра Русових завітали представники Українського ПЕН з чудовими книжковими подарунками!

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 12:24

Протягом минулої доби зареєстровано 28 небезпечних подій, а саме: 2 дорожньо-транспортні пригоди та 26 пожеж. Внаслідок цих подій загинули 2 особи та 2 особи постраждали.

 Поліція Чернігівщини розслідує обставини смертельних ДТП за участю мототранспорту

Поліція Чернігівщини розслідує обставини смертельних ДТП за участю мототранспорту 10:22

Впродовж минулої доби у Чернігівській області сталися дві дорожньо-транспортні пригоди за участю водіїв мототранспорту, в результаті яких двоє людей загинуло та двоє зазнали травм.

Топ-10 вакансій з найвищою заробітною платою

Топ-10 вакансій з найвищою заробітною платою 10:13

Навіть у період воєнного стану на Чернігівщині є роботодавці, які пропонують роботу з гідною зарплатою. Кому і скільки готові платити?

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини