Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Четвер, 28 березня, 16:17:59

У бібліотеці Короленка відбувся «круглий стіл» «Соборність як національна запорука нашого майбутнього»

24.01.2022   10:01Агенцiя

Упродовж століть землі України належали до різних держав: Російської імперії, Польщі, Австро-Угорщини. Тож споконвічною мрією українців було об’єднання розрізнених частин України в межах однієї держави.

 

Реалiзувалася ця мрiя завдяки українській революцiї 1917–1920 рокiв, пiд час якої з великою силою розкрилися свободолюбство i нацiональний дух українського народу й утворилися двi демократичнi держави – Українська Народна Республiка (УНР) та Західно-Українська Народна Республiка (ЗУНР). На жаль, двi роз’єднанi держави не могли iснувати як єдиний полiтичний та економiчний органiзм, цьому заважала низка причин. Незважаючи на перешкоди, народ України не полишав прагнення до соборизацiї всiх українських земель у власнiй державi.

Уперше у XX столітті українська незалежність була проголошена 22 січня 1918 року IV Універсалом Української Центральної Ради, а вже за рік (22 січня 1919 року) на Софійському майдані в Києві відбулася не менш вагома подія – об’єднання Української Народної Республіки (УНР) і Західно-Української Народної Республіки (ЗУНР) в одну державу.

Щороку 22 січня відзначається День Соборності України. З цієї нагоди напередодні визначної дати, 20 січня, у великому читальному залі Чернігівської обласної універсальної наукової бібліотеки ім. В. Г. Короленка (просп. Миру, 41) відбувся «круглий стіл» «Соборність як національна запорука нашого майбутнього».

Модерували захід завідувачка відділу документів із гуманітарних наук Чернігівської ОУНБ ім. В. Г. Короленка Наталія Утиро й завідувач кафедри загальнонаукових, соціальних і поведінкових дисциплін Чернігівського інституту імені Героїв Крут ПрАТ «ВНЗ «МАУП», доцент, кандидат історичних наук Павло Ямполець.

На початку заходу до присутніх звернулася з вітальним словом директорка Чернігівської ОУНБ ім. В. Г. Короленка Інна Аліференко. Потім учасники «круглого столу» переглянули відеофільм «Велика злука УНР і ЗУНР 22.01.1919 р.». Тему «Соборність і сепаратизм у контексті історії України» висвітлив Павло Ямполець. Представник Українського інституту національної пам’яті в Чернігівській області, кандидат історичних наук Сергій Горобець обрав темою свого виступу «Соборність України: навіки разом». «Чернігівці у боротьбі за незалежність і соборність України: минуле і сучасність» – так назвав свою доповідь представник Українського інституту національної пам’яті в Чернігівській області Сергій Бутко.

До заходу долучилася також молодь. Студент 1-го курсу групи КЮ-211 юридичного факультету Навчально-наукового інституту права і соціальних технологій Національного університету «Чернігівська політехніка» Іван Висоцький розкрив тему «Акт Злуки: історико правовий аспект», а студентка 1-го курсу Чернігівського інституту ім. Героїв Крут ПрАТ «ВНЗ «МАУП» Маргарита Самійленко виступила з доповіддю «Бій під Крутами: історія і сучасність».

Головний бібліотекар відділу документів із гуманітарних наук Чернігівської ОУНБ ім. В. Г. Короленка Надія Заваліна презентувала книжкову експозицію «Соборність як національна запорука нашого майбутнього».

Під час виступів прозвучало багато цікавої інформації, пов’язаної з історією становлення незалежності й соборності України. Доповідачі акцентували увагу присутніх на фактичних історичних подіях періоду українських визвольних змагань 1917–1921 років та історичних постатях, які реалізували мрію злуки всіх українських земель в одну єдину державу. До цієї когорти належать представники державного Секретаріату ЗУНР К. Левицький, Л. Цегельський, члени Директорії В. Винниченко, С. Петлюра, П. Андрієвський, Ф. Швець.

Згадали цього дня і про уродженців Чернігівщини – борців за незалежну соборну Україну Михайла Білозерського (1897–1961), Левка Лук’яненка (1928–2017), Максима Загривного (1893–1931).

До речі, книжкова експозиція «Соборність як національна запорука нашого майбутнього» об’єднала в собі такі розділи «Крути: і сум, і біль, і вічна слава», «Краса і велич символів державних» (до 30-річчя затвердження Указу «Про державний гімн України»), «Пам’ятаймо кіборгів безсмертних» (20 січня – День пам’яті захисників Донецького аеропорту). Адже саме ці історичні події та символи – невід’ємна частина українського державотворення. На виставці представлені як фундаментальні твори сучасних істориків, так і нариси, статті, мемуари дослідників минувшини.

Учасники заходу – шкільні бібліотекарі, наукові співробітники музеїв, журналісти, студенти – уважно слухали доповідачів, а по завершенні «круглого столу» спілкувалися з науковцями, переглядали книжкову виставку.

Модератор заходу Павло Ямполець проаналізував кожен виступ та підбив підсумки «круглого столу».

За додатковою інформацією звертатися:

Текст – Надія Заваліна, бібліотекар відділу документів із гуманітарних наук, тел. (0462) 67-61-97.

Фото – Вікторія Гайченя, бібліотекар відділу інформаційних технологій та електронних ресурсів.

Останні новини Чернігівщини

З 1 квітня 2024 року на Чернігівщині розпочинається нерестова заборона на вилов водних біоресурсів

З 1 квітня 2024 року на Чернігівщині розпочинається нерестова заборона на вилов водних біоресурсів 15:04

З 1 квітня 2024 року з метою охорони нерестовищ у рибогосподарських водних об’єктах та забезпечення сприятливих умов нересту водних біоресурсів, відповідно до Правил рибальства та наказу Управління Державного агентства з розвитку меліорації, рибного господарства та продовольчих програм у Чернігівській області від 22.03.2024 №45 на Чернігівщині розпочинається заборона добування (вилову) водних біоресурсів у рибогосподарських водних об’єктах (їх частинах) на період нересту.

За матеріалами СБУ винесено вирок російському окупанту, який знущався над сім’єю з неповнолітніми дітьми 14:55

За матеріалами СБУ суд виніс вирок військовому рф, причетному до вчинення воєнних злочинів під час тимчасового захоплення частини Чернігівської області.

Державна реєстраторка підозрюється у зловживанні повноваженнями, що спричинило неправомірне вибуття з державної власності земельних ділянок сільськогосподарського призначення 14:51

За процесуального керівництва Прилуцької окружної прокуратури повідомлено про підозру державному реєстратору однієї із сільських рад Прилуцького району у зловживанні своїми повноваженнями з метою отримання неправомірної вигоди, що спричинило тяжкі наслідки та несанкціонованій зміні інформації, що обробляється в автоматизованих системах, вчиненій особою, яка має право доступу до неї, вчиненій за попередньою змовою групою осіб (ч. 3 ст. 365-2, ч. 3 ст. 362 КК України).

Перекривається рух автотранспорту на перехресті вул. Героїв Маріуполя та Кримської

Перекривається рух автотранспорту на перехресті вул. Героїв Маріуполя та Кримської 14:49

З 27 березня по 16:00 год. 9 квітня. Відповідний дозвіл наданий КП «Чернігівводоканал» на засіданні виконавчого комітету Чернігівської міської ради сьогодні.

 Понад 7 мільйонів гривень – на вирішення екологічних проблем Чернігівщини

Понад 7 мільйонів гривень – на вирішення екологічних проблем Чернігівщини 14:45

Профільна робоча група при Чернігівській обласній раді сьогодні, 26 березня, погодила перелік видатків обласного фонду охорони навколишнього природного середовища Чернігівської області на 2024 рік.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини