Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Вівторок, 23 квітня, 10:43:40

«Політична шахівниця» № 9: сесія міської ради, партійне будівництво «ЕС», чергова втрата у політичному житті області

30.11.2021   12:26Агенцiя

Представляємо увазі наших читачів новий випуск проекту «Політична шахівниця», присвяченого ключовим подіям, явищам та тенденціям суспільно-політичного життя Чернігівщини. Даний випуск проекту хронологічно охоплює часові проміжки минулого тижня (22– 28 листопада).

 

Сесія Чернігівської міської ради

25 листопада відбулося пленарне засідання чергової 13-ї сесії Чернігівської міської ради. Найбільш резонансним питанням порядку денного стало земельне, а саме – щодо надання дозволу на розробку проекту землеустрою для ділянки, що знаходиться на території регіонального ландшафтного парку «Ялівщина» (на даній ділянці, між іншим, знаходиться і міський дитячий туристичний центр). Напередодні сесії представниками громадськості та кількох політичних сил (особливо на цьому фоні себе проявила міська організація ВО «Батьківщина») висувалася думка про те, що таке рішення може у майбутньому призвести до ліквідації вищевказаного центру та забудови земельної ділянки багатоквартирними житловими будинками. На цьому фоні було анонсовано проведення акції протесту перед початком сесійного засідання з вимогами недопущення ухвалення зазначеного рішення.

Дійсно, атмосфера перед сесією була підігріта, і біля будівлі міськради четвергового ранку відбулося одразу кілька акцій протесту – до протестуючих проти забудови Ялівщини долучилися і представники підприємницької спільноти міста, які вимагали від депутатів міськради ухвалити звернення до керівництва держави щодо відтермінування введення в дію РРО. Втім, після тривалих дискусій у сесійному залі та поза ним, достатньої кількості голосів за правку, внесену депутатом Віталієм Гольцем (представляє фракцію «ОПЗЖ»), так і не знайшлося. У даному випадку ефективно спрацювали монобільшість «Рідного дому» та тверда позиція мера Владислава Атрошенка, який наполягав на тому, що ухвалення рішення по Ялівщині необхідне лише для оформлення землевпорядної документації та не несе ризиків відчуження даної земельної ділянки.

З інших цікавих рішень сесії слід безумовно виокремити ухвалення міського бюджету на наступний рік, а також три звернення до керівництва вищих органів державної влади: до Президента України та Верховної Ради України щодо відтермінування введення в дію реєстраторів розрахункових операцій (РРО) для платників єдиного податку на 1 рік (задовільнили вимоги акції підприємців, про яку ми вище вже згадували); до Верховної Ради України щодо недопущення прийняття законопроєкту № 5655 «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо реформування сфери містобудівної діяльності» (депутати вважають, що цей законопроект звужує повноваження органів місцевого самоврядування при вирішенні питань місцевого значення у сфері містобудівної діяльності); до Кабінету Міністрів України щодо перегляду положень Методики нормативної грошової оцінки земельних ділянок (на думку депутатів несе зменшення наповнюваності місцевих бюджетів).

Партійне будівництво чернігівської «Євросолідарності»

У наших попередніх випусках ми вже розповідали нашим читачам про розбудову місцевих партійних осередків та налагоджування соціальної роботи обласною організацією політичної партії «Європейська Солідарність». Нещодавно зустрічі з керівниками фракцій, депутатами і представниками партійних осередків та активістів партії відбулися у містах Борзна та Бахмач, а також у смт Коропі та Сосниці (провели в. о. голови територіальної організації Олександр Мисник та керівник секретаріату обласного осередку Олег Шпак). Активна робота з місцевими організаціями на Чернігівщині цілком вкладається у русло загальнопартійної стратегії «ЕС», яка останнім часом полягає і у розбудові партії на місцях, збільшенні кількості партійного активу та осередків.

 Чергова втрата у політичному житті області

26 листопада з’явилася сумна новина про смерть відомого науковця, екс-заступника голови Чернігівської ОДА (1997 – 2000) та екс-голови Чернігівської обласної ради (2010 – 2014), депутата обласної ради кількох скликань, заступника голови Чернігівської обласної партійної організації політичної партії «Сила і Честь» Анатолія Івановича Мельника. Покійний представляв собою один із найкращих зразків політичних діячів «старої генерації» та запам’ятався людяністю, мудрістю, тактовністю та виваженістю у словах та діях. І головне, про що варто завжди пам’ятати – саме завдяки продуманим вчинкам Анатолія Мельника як тодішнього голови обласної ради під стінами обласного представницького органу не пролилася кров під час подій чернігівського Майдану у січні 2014 року. Він зумів зупинити «гарячих голів» з обох сторін протистояння, взяв на себе відповідальність та не допустив розгортання подій по найгіршому силовому сценарію. Вічна пам’ять Анатолію Мельнику!

Андрій Подвербний, політичний аналітик

Останні новини Чернігівщини

25-річчя Академічного симфонічного оркестру “Філармонія” 10:39

“Любов до гармонії” — це не просто смисл слова “філармонія”. Це, певним чином, спосіб існування, який визначає сутність музичного колективу.

Безпека, захист та ситуація на кордоні. Сергій Деденко назвав основні питання для прикордонних громад 09:34

Громади України, які межують з Російською Федерацією, наразі потребують вирішення низки питань. Серед них безпекове середовище, захист обʼєктів енергетики та майбутнє двадцятикілометрової зони.

 Чернігівські поліцейські відкрили кримінальне провадження за спробу нетверезого водія відкупитися від відповідальності

Чернігівські поліцейські відкрили кримінальне провадження за спробу нетверезого водія відкупитися від відповідальності 09:23

Поліцейські відділу реагування патрульної поліції Чернігівського райуправління викрили 45-річного водія позашляховика, який керував транспортом у нетверезому стані.

«Працевлаштування переселенців та ветеранів війни – один із пріоритетів роботи служби зайнятості» 09:22

Так на «круглому столі», що відбувся днями в Бобровицькій міській раді, сказав заступник директора – начальник управління матеріально-технічного забезпечення та закупівель Чернігівського обласного центру зайнятості Вячеслав Бєлогура.

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 09:13

Протягом минулої доби зареєстровано 2 пожежі.