Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

П`ятниця, 29 березня, 00:10:13

Владислав Атрошенко вимагає від влади справедливих компенсацій різниці у тарифах на газ для Чернігова

01.11.2021   16:28Агенцiя

Чернігівський міський голова Владислав Атрошенко вже неодноразово наголошував на тому, що державний механізм компенсацій різниці у тарифах на тепло місцевим бюджетам є вкрай несправедливим і призведе до суттєвого зменшення бюджету розвитку Чернігова.

Саме через таку рішучу та патріотичну до свого рідного міста позицію він був розкритикований деякими державними ЗМІ. У зв’язку з цим Владислав Атрошенко виступив зі зверненням до чернігівців, у якому детально розказав, що саме він так наполегливо добивається отримати від центральної влади для Чернігова.
 

Шановні чернігівці!

З останніх публікацій в ЗМІ складається абсурдне враження, що я - міський голова, який просто таки шукає конфліктів з центральною владою та бореться за підвищення тарифів. Це не так! Ми не шукаємо конфліктів і не хочемо піднімати тарифи. Навпаки, я хочу домогтися виділення додаткових коштів Чернігову, що є справедливим з причин, про які я публічно говорю вже кілька місяців.

Я пропоную центральній владі замість силового тиску і цькування в ЗМІ незручного міського голови зі своєю думкою, просто почути мене та зважити наведені аргументи і знайти компромісні рішення на користь чернігівців і Чернігова, а значить, і України!

Зараз я веду діалог з центральною владою, в ході якого намагаюся пояснити, що запропонований урядом механізм компенсації багатомільйонних витрат місцевим бюджетам, пов‘язаних з виплатою різниці в тарифах теплогенеруючим підприємствам є несправедливим та неправильним по відношенню до Чернігова. Цей тягар вперше в історії України за рішенням центральної влади лягає на місцеві громади, а держбюджет покриває лише третину (і то, поки теоретично) непланових втрат місцевих бюджетів.

Для Чернігова цей механізм є несправедливим ще й тому, що власні надходження бюджету на душу населення, головним з яких є ПДФО, у нас одні з найнижчих в Україні. Але ж одночасно, як північне місто у нас найнижчий температурний режим, а отже і більші затрати на опалення на душу населення. Тобто, ми отримаємо меншу компенсацію на душу населення через менший розмір ПДФО та понесемо вищі затрати на душу населення через холодніший температурний режим. Як міський голова я роблю все, щоб центральна влада почула позицію Чернігова. Вона полягає в необхідності пошуку додаткової та справедливої компенсації нашому місту з державного бюджету.

Вчора у мене відбулася розмова з секретарем РНБО, під час якої я озвучив вказані аргументи. В понеділок з ініціативи Олексія Данілова у нас має відбутися зустріч. Якщо позиція нашого міста буде почута і уряд все ж запропонує додаткові варіанти компенсації різниці в тарифах, ми в жодному разі не підемо на їх підвищення. Якщо ж позиція Чернігова буде проігнорована, нам доведеться шукати інші варіанти виходу з ситуації.

Перший варіант - компенсація теплогенеруючим підприємствам всієї різниці за рахунок скорочення видатків по всім міським програмам розвитку інфраструктури, підтримки медицини, освіти, спорту… В такому разі, уряд також має нести політичну відповідальність перед чернігівцями за реальний інфраструктурний колапс, в який, до-речі, в тій чи іншій мірі входять всі міста України.

І другий варіант - нам все ж вдасться домовитися з урядом щодо пошуку додаткових джерел компенсації непланових затрат нашому місту за рахунок коштів соціально-економічного розвитку, ДФРР або, як вийняток, у вигляді окремого рядку в державному бюджеті на фінансування вирішення будь-якої з запропонованих мною інфраструктурних проблем міста.

На завершення я хотів би звернутися до чернігівців. Ви довірили мені і моїй команді управління містом, а відтак, і міським бюджетом. Що для вас краще, міський голова, який зручний для центральної влади та погоджується з усіма її пропозиціями? Навіть з тими, що є несправедливими в порівнянні з іншими містами, призводять до більших втрат нашого бюджету, позбавляють Чернігів розвитку та ставлять під загрозу навіть поточне утримання інфраструктури міста, а отже йдуть врозріз із інтересами всіх чернігівців? Або ж міський голова, який вимагаючи додаткової компенсації відстоює позицію Чернігова, хоча і отримує за це маніпулятивну й необ’єктивну критику центральної влади та силовий тиск?
 

Прес-служба Чернігівської міської ради

Останні новини Чернігівщини

З 1 квітня 2024 року на Чернігівщині розпочинається нерестова заборона на вилов водних біоресурсів

З 1 квітня 2024 року на Чернігівщині розпочинається нерестова заборона на вилов водних біоресурсів 15:04

З 1 квітня 2024 року з метою охорони нерестовищ у рибогосподарських водних об’єктах та забезпечення сприятливих умов нересту водних біоресурсів, відповідно до Правил рибальства та наказу Управління Державного агентства з розвитку меліорації, рибного господарства та продовольчих програм у Чернігівській області від 22.03.2024 №45 на Чернігівщині розпочинається заборона добування (вилову) водних біоресурсів у рибогосподарських водних об’єктах (їх частинах) на період нересту.

За матеріалами СБУ винесено вирок російському окупанту, який знущався над сім’єю з неповнолітніми дітьми 14:55

За матеріалами СБУ суд виніс вирок військовому рф, причетному до вчинення воєнних злочинів під час тимчасового захоплення частини Чернігівської області.

Державна реєстраторка підозрюється у зловживанні повноваженнями, що спричинило неправомірне вибуття з державної власності земельних ділянок сільськогосподарського призначення 14:51

За процесуального керівництва Прилуцької окружної прокуратури повідомлено про підозру державному реєстратору однієї із сільських рад Прилуцького району у зловживанні своїми повноваженнями з метою отримання неправомірної вигоди, що спричинило тяжкі наслідки та несанкціонованій зміні інформації, що обробляється в автоматизованих системах, вчиненій особою, яка має право доступу до неї, вчиненій за попередньою змовою групою осіб (ч. 3 ст. 365-2, ч. 3 ст. 362 КК України).

Перекривається рух автотранспорту на перехресті вул. Героїв Маріуполя та Кримської

Перекривається рух автотранспорту на перехресті вул. Героїв Маріуполя та Кримської 14:49

З 27 березня по 16:00 год. 9 квітня. Відповідний дозвіл наданий КП «Чернігівводоканал» на засіданні виконавчого комітету Чернігівської міської ради сьогодні.

 Понад 7 мільйонів гривень – на вирішення екологічних проблем Чернігівщини

Понад 7 мільйонів гривень – на вирішення екологічних проблем Чернігівщини 14:45

Профільна робоча група при Чернігівській обласній раді сьогодні, 26 березня, погодила перелік видатків обласного фонду охорони навколишнього природного середовища Чернігівської області на 2024 рік.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини