Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

П`ятниця, 26 квітня, 23:23:38

Громади Чернігівщини можуть залишитися без бюджетів розвитку та залишків освітньої субвенції

19.10.2021   10:15Агенцiя

Уряд подав до Верховної Ради зміни до Бюджетного кодексу України. Законопроект № 6062 зокрема передбачає ліквідацію бюджетів розвитку міст та дозволить Міністерству фінансів і місцевим державним адміністраціям зупиняти виконання бюджетів територіальних громад.

Згідно із законопроектом, ліквідацію місцевих бюджетів розвитку заплановано на 2023 рік. Бюджет розвитку - складова спеціального фонду місцевого бюджету. Органи місцевого самоврядування з бюджету розвитку зокрема здійснюють видатки на соціально-економічний розвиток, будівництво, капітальний ремонт, реконструкцію об’єктів ЖКГ та соціально-культурної сфери.

Проектом закону №6062 передбачається перенесення джерел фінансування доходів бюджету розвитку в загальний фонд. Таким чином, доходи розвитку будуть спрямовані на поточні витрати, наприклад, на заробітну плату.

Також законопроект дозволяє забирати у місцевих бюджетів невикористані залишки освітньої державної субвенції, що заборонить місцевим органам самоврядування використовувати можливість накопичення цих грошей.

Запропонований урядом законопроект значно розширює контрольні функції Міністерства фінансів і місцевих державних адміністрацій. Через суд ці установи зможуть зупиняти рішення місцевих рад про бюджет, навіть до закінчення судового розгляду справи.

Такі зміни – пряме втручання держави у самостійність місцевого самоврядування. Це може призвести до блокування роботи виконавчих органів місцевої ради, в свою чергу жителі громад не зможуть отримати гарантовані державою послуги.

Крім того, законопроєкт № 6062 пропонує 70% надходжень від викупу земельних ділянок комунальної власності зараховувати до держбюджету. Такі ініціативи є неприпустимими, адже місцеві бюджети втратять частину від цих доходів.
--
Чернігівське РВ АМУ
Офіс реформ у Чернігівській області

 

Останні новини Чернігівщини

Що роблять громади області з тисячами тонн відходів від руйнувань через війну 15:41

На сьогодні у Чернігівській області обліковується 16,7 тисячі тонн відходів від руйнувань, що утворилися внаслідок пошкодження будівель та споруд під час бойових дій, терористичних актів, диверсій, а також під час робіт з ліквідації їх наслідків.

Для рятувальників з Чернігова запустили безкоштовний онлайн-курс англійської мови 15:29

Мережа освітньо-культурних просторів Гончаренко центр запускає безкоштовні онлайн-курси англійської мови для працівників ДСНС Чернігівщини.

Допомагаємо переселенцям та ветеранам війни знайти роботу 15:25

Соціальні мережі та медіа, дистанційне навчання, онлайн-зустрічі, електронний документообіг – цифровізація сьогодні має вплив на кожну сферу нашого життя, але і живе спілкування та очний обмін думками, ідеями, інформацією теж не втрачає своєї актуальності.

Напад на журналістів телеканалу “Дитинець”: рік марного розслідування 09:56

Минуло більше року від резонансного для Чернігова порушення прав журналістів на професійну діяльність.

Новий тролейбусний маршрут, який з'єднає Шерстянку і Подусівку з центром та Бобровицею

Новий тролейбусний маршрут, який з'єднає Шерстянку і Подусівку з центром та Бобровицею 09:43

У Чернігові розширюють тролейбусну мережу. Додається новий маршрут, який з'єднає мікрорайон Шерстянка, де до цього ніколи не курсував електричний громадський транспорт, через Подусівку та центр міста, з Бобровицею.