Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Середа, 24 квітня, 09:12:58

«Політична шахівниця» №3. Хто може стати претендентом на округ померлого Антона Полякова?

18.10.2021   09:42Агенцiя

Представляємо увазі наших читачів черговий випуск проекту «Політична шахівниця», присвяченого ключовим подіям, явищам та тенденціям суспільно-політичного життя Чернігівщини.

 

Даний випуск проекту хронологічно охоплює часові проміжки минулого тижня (11 – 17 жовтня).

Приблизне коло потенційних кандидатів на проміжних виборах на 206-му окрузі.

11 жовтня в обласному центрі прощалися з народним депутатом України Антона Полякова (депутатська група «Партія «За майбутнє»»), життя якого несподівано обірвалося 8 жовтня. І, хоча поки що проміжні вибори нардепа по 206-му округу, який представляв у парламенті померлий, не оголошені, весь тиждень з різною періодичністю у ЗМІ та соцмережах з’являлася інформація щодо потенційних кандидатів на заміну Полякова. Висловимо свої міркування та прогнози з цього приводу і ми.

До теми: «Політична шахівниця» №2: комунікації нардепів, чому мер Атрошенко не підписав тарифний Меморандум, активність екс-губернатора, смерть Антона Полякова

Специфікою 206-го округу є те, що значна його частина охоплює територію Новозаводського району Чернігова. Таке розташування дає привід вважати, що для успішного виступу на окрузі кандидатам слід зважати на фактор міської влади та мати налагоджені добрі відносини із міським головою Владиславом Атрошенком. Крім того, потужний політичний вплив мера відчутний і у колишніх (до укрупнення) - Чернігівському та Ріпкинському районах. Цей округ для Атрошенка є, по суті, рідним, оскільки він двічі перемагав у ньому (у 2012 та 2014 роках). Саме тому ідеальним для міського голови було б висування спільного кандидата політичної коаліції «УДАРу» та «Рідного дому», ним міг би стати хтось із найбільш наближених до Атрошенка осіб. Наприклад, секретар Чернігівської міської ради Олександр Ломако – молодий, сповнений сил та енергії місцевий політик, один із топів партії «Рідний дім».

На минулому тижні журналістами та політичними експертами поширювалася інформація про вірогідну участь у виборах лідера Радикальної партії Олега Ляшка. Останній після минулорічної поразки на 208-му окрузі від «слуги» Анатолія Гунька на деякий час зменшив свою політичну активність в регіоні, втім, нині може цілком її відновити. Хоча знову ж таки, при розмові по кандидатурі Ляшка слід розуміти вирішальний фактор Атрошенка. Нагадаємо нашим читачам, що під час невдалої для радикала минулорічної виборчої кампанії чернігівський мер активно підтримував Ляшка і навіть заявляв про це публічно, беручи участь у зустрічах з виборцями на 208-му окрузі (в рамках агітаційних заходів РПЛ). Натомість головний радикал не скупився на компліменти Атрошенку за вклад у розвиток та благоустрій обласного центру, а представники РПЛ проводили відверто слабеньку виборчу кампанію на місцевих виборах до Чернігівської міської ради. Так що, для успішного заходу на 206-й Ляшку слід відновлювати старі або досягати нових домовленостей із мером Чернігова.

Окрім того, серед можливих кандидатів – важковаговиків звучало прізвище екс-спікера Верховної Ради Дмитра Разумкова, який начебто може спробувати свої сили на мажоритарці у разі позбавлення його мандата правлячою більшістю. Втім, поки ставимося до такої інформації з обережністю, оскільки позбавити мандата Разумкова не так просто, окрім того, навіть якщо це станеться – шанси Дмитра на перемогу по 206-му не є високими. Вирішальними тут можуть стати фактори відсутності у нього сильних зв’язків з представниками місцевих еліт регіону (все ж політик загальноукраїнського масштабу) та можлива активна протидія з боку команди «слуг». Та й не слід забувати про банальні фінанси.

Крім того, на цьому тижні мова йшла і про доволі екзотичних, на нашу думку, кандидатів від таких політичних сил, як новоутворена партія Сергія Притули, та? ВО «Свобода» - щоправда, без будь-яких вірогідних прізвищ. Не вважаємо, що кандидати від вказаних політсил матимуть якийсь успіх на 206-му окрузі.

Як і не вважаємо, що на вибори, по крайній мірі, з власного бажання, знову може піти переможець 2016 року Максим Микитась, «придавлений» зараз вантажем кримінальних справ та втратою бізнес-активів.

Що ж до правлячої партії, то наразі на горизонті поки що не видно очевидного кандидата на округ. Ймовірно, що зараз відбувається процес внутрішньопартійного визначення та узгодження. Можливо читачам, що цікавляться місцевою політикою, варто придивлятися до кола осіб, що останнім часом з’явилися у оточенні очільника ОДА В’ячеслава Чауса та стали активними на публічних заходах та у медійному просторі/Фейсбуці ))

Вважаємо, що інтриги кампанії додала б і участь людини, що протягом останнього періоду є активною у медійній площині регіону – екс-голови ОДА Андрія Прокопенка. Тут він міг би спертися на розуміння проблематики території, підтримку окремих очільників територіальних громад, свій досвід організації виборчих кампаній. Та і додаткова розкрутка для політичної партії «Українська стратегія Гройсмана», заступником голови виконавчого комітету якої він нещодавно став (при цьому також очоливши обласну організацію даної політсили), через участь у виборах точно би не була зайвою.

Слідкуйте за подальшим вимальовуванням кандидатів у наших наступних випусках.

Андрій Подвербний, політичний аналітик

Останні новини Чернігівщини

 На Прилуччині поліцейські повідомили про підозру двом місцевим мешканцям за незаконну порубку лісу

На Прилуччині поліцейські повідомили про підозру двом місцевим мешканцям за незаконну порубку лісу 17:35

Слідчі Прилуцького районного відділу поліції під процесуальним керівництвом Прилуцької окружної прокуратури оголосили про підозру двом зловмисникам, які за попередньою змовою випиляли у лісосмузі Ічнянської громади дерев на понад 100 тисяч гривень.

Масажі, лімфодренаж, індивідуальна робота з психологами та багато іншого можуть отримати чернігівські військові, ветерани та члени їхніх родин 17:25

Зазвичай після закінчення терміну лікування у закладах охорони здоров’я військовослужбовці та ветерани, як правило, потребують певного відновлення.

За матеріалами СБУ винесено вирок організаторці псевдореферендуму на тимчасово окупованих територіях Луганщини

За матеріалами СБУ винесено вирок організаторці псевдореферендуму на тимчасово окупованих територіях Луганщини 15:18

За матеріалами Служби безпеки України до 15 років позбавлення волі заочно засуджено організаторку псевдореферендуму на тимчасово окупованих територіях Луганщини.

 Мешканця м.Чернігова засуджено за збут амфетаміну

Мешканця м.Чернігова засуджено за збут амфетаміну 15:16

Прокурором Чернігівської окружної прокуратури в судовому засіданні доведено вину 36-річного місцевого жителя в придбанні, зберіганні з метою збуту та збуті психотропних речовин (ч.ч.1, 2 ст.307 КК України).

На загальноміській нараді говорили про наслідки ракетних ударів по місту та їх ліквідацію

На загальноміській нараді говорили про наслідки ракетних ударів по місту та їх ліквідацію 15:13

Загальноміську нараду цього вівторка почали з обговорення ліквідації наслідків ракетних ударів, яких завдали військові російської федерації по Чернігову 17 квітня.