Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Четвер, 18 квітня, 17:08:25

Політична шахівниця Чернігівщини

04.10.2021   08:13Агенцiя

Представляємо увазі наших читачів новий проект «Політична шахівниця», присвячений ключовим подіям, явищам та тенденціям суспільно-політичного життя Чернігівщини.

У першому випуску говоримо про період 27 вересня – 3 жовтня 2021 року.

Урядовець в області та доля ЦРЛ

На цьому тижні, а саме 28 вересня, свою малу батьківщину – місто Ніжин відвідав Міністр освіти і науки України Сергій Шкарлет. Паралельно з урядовцем до Ніжина також прибув очільник Чернігівської ОДА В’ячеслав Чаус. Вони відвідали низку об’єктів освітньої та медичної сфери міста, де вивчали умови їх функціонування.

Даний візит так і став би банальним ознайомчим, якби не питання подальшої долі Ніжинської центральної районної лікарні – щодо неї навіть відбулася спеціальна нарада, до якої долучився нардеп – мажоритарник від округу Анатолій Гунько (представляє парламентську фракцію партії «Слуга Народу»). Саме питання продовження утримання і функціонування ЦРЛ в умовах створення укрупнених районів є доволі гострим, і стосується не тільки Ніжинського району. До чого призведе співфінансування територіальними громадами таких немаленьких та доволі фінансово затратних закладів, ба навіть їх передача на баланс якоїсь однієї громади, - покаже час. А ми будемо пильно слідкувати за цим процесом та повідомляти про його перипетії наших читачів.

Сесія Чернігівської міської ради: головне та другорядне

Найбільш цікавими та ключовими подіями 11-ї сесії міської ради обласного центру стали не буденні для кожної сесії бюджетні та земельні питання, і навіть не епатажний вчинок депутатки Марини Рейко, що відмовилася від квітів, які мер Владислав Атрошенко традиційно вручає іменникам в міжсесійний період.

Ключовими з точки зору поточної політичної ситуації та взаємин міської влади Чернігова з центральною владою стали два звернення, ухвалені міською владою. Перше – до Кабінету Міністрів України щодо недопущення підвищення вартості газу, тарифів на житлово-комунальні послуги для населення через неконтрольоване здорожчання вартості енергоносіїв, друге – до Верховної Ради України, Кабінету Міністрів України щодо необхідності підвищення пенсій і виплати додаткової пенсії у 2021 році.

Цікаво те, що в першопочаткових варіантах звернень, розміщених у розділі «Проекти рішень міської ради» перед початком сесії у їх адресатах значився і Президент України. Втім, вже під час розгляду проектів рішень за наполегливої позиції мера Атрошенка згадка про Президента із остаточного варіанта звернень була виключена. На нашу думку, даний факт може свідчити  про те, що міський голова наразі займає доволі обережну позицію у відносинах з Банковою і поки що не вступає у активну відкриту полеміку з Офісом Президента, щоб не ускладнити комунікацію Чернігова з центром.

На відміну від того ж таки свого політичного партнера по альянсу «УДАРу» та «Рідного дому», Київського міського голови Віталія Кличка, у якого зараз непрості стосунки з діючою державною владою. Що цікаво, у поширюваній останніми днями у обласному центрі партійній газеті «УДАРу» міститься і фрагмент інтерв’ю Атрошенка виданню «НВ», у якому чернігівський мер відзначає, що у випадку зростання інтенсивності конфлікту ОП з Кличком рівень підтримки «УДАРу» тільки зростатиме.



Вояжі нардепів і життя партійних осередків


Активністю у своєму виборчому окрузі відзначився нардеп Борис Приходько (представник парламентської групи «Довіра»), який двічі (27 та 28 вересня) проводив наради з головами територіальних громад відповідно у селі Кіпті Чернігівського району та селищі Ладан Прилуцького. Основним питанням таких нарад стала проблема формування бюджетів громад. Окрім того, за минулий тиждень Приходько також встиг побувати у Прилуках та смт Мала Дівиця.

28 вересня нардепи від партії «Слуга народу» Сергій Гривко та Віталій Безгін працювали у селищі Седнєв Чернігівського району, де вивчали проблемне питання сповзання місцевого ліцею в урвище. Безгін того ж дня завітав ще й на ефір телеканалу «UA: Чернігів», де поділився думками про позитивні та негативні моменти децентралізації.

І, очевидно, так захопився децентралізацією на Чернігівщині, що наступного дня поїхав до міста Городня, де ознайомився з прикладними аспектами функціонування Городнянської та Тупичівської громад у форматі виїзного засідання постійної комісії Чернігівської обласної ради з питань розвитку і реформування місцевого самоврядування, децентралізації та європейської інтеграції.

У п’ятницю та на вихідних на території свого округу (206-й) з’явився і нардеп Антон Поляков (представник депутатської групи «Партія «За Майбутнє»»), який, як і зазвичай, зустрічався з жителями сіл та чернігівських мікрорайонів.

Що цікаво, 28 вересня в регіоні перебував куратор Чернігівщини у партії «Європейська Солідарність» нардеп Микола Величкович. Він і тут дотримався національно-патріотичної та культурницької лінії своєї партії – взяв участь у роботі І Національної конференції з фіно-угорстики імені Анатолія Рябова «Україна та фіно-угорський світ», що відбувалася у Ніжині.

У самій же територіальній організації «ЕС» зараз вочевидь проходить процес переформатування партійних осередків у зв’язку з укрупненням районів. Останніми тижнями керівники обласного осередку активно працюють по райцентрам та центрам територіальних громад, зустрічаючись з депутатами місцевих рад від «ЄС» та партійними активістами. До прикладу, нещодавно такі організаційні наради проходили у Ніжині, Мені, Коропі, Новгороді-Сіверському. Тімбілдінг він такий…)

На цьому завершуємо наш стартовий випуск «Політичної шахівниці». Далі буде.

Андрій Подвербний, політичний аналітик
 

Останні новини Чернігівщини

 150 мільйонів гривень держсубвенції на ремонт та будівництво укриттів у школах Чернігівщини: подати заявку можна вже сьогодні

150 мільйонів гривень держсубвенції на ремонт та будівництво укриттів у школах Чернігівщини: подати заявку можна вже сьогодні 17:03

Наш регіон – один із 8 в Україні, який, відповідно до рішення Кабінету Міністрів України, отримає кошти від держави на облаштування безпечних умов у закладах освіти.

Фестиваль Взаємності як Простір для діалогу: Унікальна платформа для взаємного інспірування

Фестиваль Взаємності як Простір для діалогу: Унікальна платформа для взаємного інспірування 16:54

Театральний „Фестиваль взаємності“ об’єднає чеських та українських митців у п’яти містах України. ǿетою фестивалю є поєднання культурних наснаг Чеської Республіки та України через мистецьке вираження та підтримку діалогу й взаєморозуміння серед митців обох країн.

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 10:04

Протягом минулої доби зареєстровано 5 небезпечних подій техногенного та природного характеру, а саме: 1 дорожньо-транспортна пригода та 4 пожежі. Внаслідок цих подій 1 особа постраждала. Внаслідок ракетного обстрілу травмовано 77 осіб, з них 4 дитини, підтверджено загибель 18 осіб.

У Чернігові завершено пошуково-рятувальну операцію на місці ворожої атаки 09:59

Станом на ранок 18 квітня відомо вже про 18 загиблих людей, постраждали 78 осіб, з них 4 дітей.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини