Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Четвер, 18 квітня, 16:18:27

Про ключові завдання й виклики перед місцевою владою в умовах сучасного державотворення говорили учасники виїзного засідання профільної постійної комісії обласної ради

30.09.2021   11:31Агенцiя

Які можливості для місцевого економічного розвитку громад є на сьогодні? Куди хочуть рухатися громади та які внутрішні ресурси використовують для цього? Які додаткові інструменти місцевого економічного розвитку громади можуть використати вже сьогодні?


Про це та багато іншого говорили 29 вересня під час виїзного засідання постійної комісії обласної ради з питань розвитку і реформування місцевого самоврядування, децентралізації та європейської інтеграції, яке відбулося за участі представників Городнянської міської та Тупичівської сільської рад на базі Городнянської міської ради.

У рамках виїзного засідання відбулась зустріч з народним депутатом України, головою підкомітету з питань адміністративно-територіального устрою та місцевого самоврядування Комітету Верховної Ради України з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування Віталієм Безгіним, який із робочим візитом перебував на Чернігівщині.

До роботи комісії долучились також голова постійної комісії обласної ради з питань житлово-комунального господарства, транспорту та інфраструктури Іван Дементов та голова Чернігівської районної ради Микола Силенко.

Учасники засідання обговорили ключові завдання та виклики, які постають перед місцевою владою у зв'язку із сучасними державотворчими процесами. Також спілкувалися щодо розвитку та фінансової спроможності громад-учасниць сьогоднішнього засідання.

Голови Городнянської та Тупичівської громад Андрій Богдан та Лариса Шовкова ознайомили учасників засідання із станом справ у громадах, окреслили існуючі нагальні проблемі та поділилися власним досвідом у вирішенні тих чи інших питань.

Виступаючі озвучили низку проблем, які неможливо вирішити без втручання влади. Йшлося про недостатньо ефективний відбір проєктів регіонального розвитку, збільшення навантаження на місцеві бюджети, зокрема в частині надання освітніх та медичних послуг, забезпечення шкільними автобусами, фінансування соціально важливих та культурних об'єктів, ремонту доріг, проблеми забезпечення питною водою, пожежної безпеки тощо.

Одне з актуальних питань, яке порушили представники громад, – передача районних дочірніх агролісогосподарських підприємств комунального підприємства «Чернігівоблагроліс» обласної ради до комунальної власності міських, селищних та сільських рад. За словами очільників громад, це б допомогло у вирішенні низки проблемних питань завдяки додатковим джерелам надходжень для належного виконання своїх повноважень, переданих громадам у рамках децентралізації, розвитку соціальної інфраструктури.

Керманич Городнянської громади висловив думку стосовно того, що дієвим механізмом вирішення актуальних проблем могло б стати надання на законодавчому рівні спеціального статусу прикордонним територіям, який було б враховано при розподілі бюджетної субвенції з коригуванням на особливості місцевості і співвідношення території й щільності населення області.

Представники громад, окреслюючи наболілі питання, висловили сподівання, що за резульатом зустрічі буде ініційовано розв'язання цих питань на рівні Парламенту.

Беручи акивну участь у обговоренні, Віталій Безгін у своїх виступах надавав аргументовані роз'яснення щодо норм чинного законодавства, майнових і юридичних питань, а також розповів про подальші законодавчі ініціативи з продовження реформи децентралізації.

Підбиваючи підсумки, голова постійної комісії Сергій Крамаренко відзначив важливість таких зустрічей для вивчення успішного досвіду розвитку громад й подальшого застосування кращих практик на території регіону.

За його словами, дослідження ситуаціі безпосередньо на місцях у ході виїзних засідань є одним із дієвих механізмів ознайомлення із результатами реформи децентралізації. За підсумками вивчення проблем члени комісії виступатимуть з низкою законодавчих ініціатив щодо сприяння економічному розвитку та інвестиційної привабливості громад.

Відділ інформаційного забезпечення
виконавчого апарату обласної ради

Останні новини Чернігівщини

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 10:04

Протягом минулої доби зареєстровано 5 небезпечних подій техногенного та природного характеру, а саме: 1 дорожньо-транспортна пригода та 4 пожежі. Внаслідок цих подій 1 особа постраждала. Внаслідок ракетного обстрілу травмовано 77 осіб, з них 4 дитини, підтверджено загибель 18 осіб.

У Чернігові завершено пошуково-рятувальну операцію на місці ворожої атаки 09:59

Станом на ранок 18 квітня відомо вже про 18 загиблих людей, постраждали 78 осіб, з них 4 дітей.

18 квітня у Чернігові День жалоби

18 квітня у Чернігові День жалоби 09:54

Для вшанування пам'яті загиблих внаслідок ракетного обстрілу російськими військами нашого міста 17 квітня 2024 року у Чернігові 18 квітня оголошено Днем жалоби. Відповідне розпорядження підписав в.о. міського голови Чернігова Олександр Ломако.

18 квітня: цей день в Україні і світі

18 квітня: цей день в Україні і світі 08:52

ДЕНЬ 785 РОСІЙСЬКА АГРЕСІЯ - DAY 785 RUSSIAN AGRESSION

Удар по Чернігову. Інформація станом на 14.00

Удар по Чернігову. Інформація станом на 14.00 15:02

О 09 год. 03 хв. 17 квітня ворогом здійснено ракетний обстріл території міста Чернігова. Сталося пряме влучання в будівлю соціальної інфраструктури.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини