Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

П`ятниця, 19 квітня, 08:18:47

Владислав Атрошенко виступив перед представниками громад Чернігівщини

25.09.2021   09:30Агенцiя

Чернігівський міський голова Владислав Атрошенко 24 вересня виступив на Форумі розвитку громад, який проходив у Чернігівській агенції регіонального розвитку

У ньому взяли участь керівники громад Чернігівщини - членів Асоціації міст України, також був присутній та виступтв Посол Словаччини в Україні Марек Шафін.

Міський голова привітав гостей у Чернігові, запросив їх відвідати його історичні та культурні пам'ятки, але свій подальший виступ присвятив проблемам і шляхам розвитку нашого та інших міст України.



    - Сьогодні міста, у яких є теплогенерація, згідно з усним розпорядженням Кабінету Міністрів України, будуть змушені компенсувати різницю в тарифах напряму генеруючим суб’єктам, яка виникне через здорожчання ціни на газ. Чернігів прогнозно має бюджет розвитку 2021 року 620 млн грн. Якщо ми будемо мати оптимістичний сценарій, і газ для населення ми будемо отримувати по ціні 7420, як це є, а для інших споживачів за попередніми розрахунками 17100, то місто Чернігів буде змушений направити генеруючим суб’єктам, як різницю у тарифах, близько 460 млн грн. А якщо ціна для бюджетних та інших установ і організацій буде 31000 грн за куб, ми матимемо прогнозні видатки на компенсацію різниці в тарифах двох генеруючих суб’єктів Облтеплокомуненерго та ТЕЦ близько 640 млн грн. Крім того, ми будемо ми збільшені видатки на електроенергію по комунальним підприємствам приблизно на 50 млн грн. Така ситуація торкається всіх обласних центрів без виключення, міст-мільйонників. Це надзвичайна загроза для місцевих бюджетів, для того, щоб ми взагалі змогли утримувати ситуацію, хоча би на забезпечення життєдіяльності міста. Я закликаю всіх мерів попрацювати з депутатами, щоб врахувати ці загрози і все ж таки закласти більші кошти. Адже немає інших інструментів, які сприймаються цивілізованим світом, окрім економічно обґрунтованих тарифів, - підкреслив він.

Владислав Атрошенко прокоментував також інші виклики сьогодення, які приймає й Чернігів. Один зі шляхів їх подолання - пошук і залучення звідусіль кращого досвіду.

- Коли я їжджу у якесь відрядження, мене цікавлять питання організації транспорту. Останнім часом - і питання роботи Зеленбудів, тому що брак фахівців у напрямку зеленого господарства - сьогодні серйозна проблема. Окрім того, завжди звертаю увагу на роботу різних галузей, на проходження різних процедур у містах, роботу будівельної галузі, - зауважив він.

Міський голова звернув увагу і на те, що представниками інших громад може бути взяте як позитивний досвід у Чернігові. Зокрема, це стосунки з бізнесом, які в нашому місті найліберальніші. Ставиться задача, щоб корупція як явище просто не мала ґрунту для існування. У місті проводиться така політика, що будь-які процедурні речі, у т. ч. такі як проходження сесій чи виконкомів, не потребували жодних домовленостей чи навантажень для бізнесу у бідь-якій формі.

Якщо ж місто ставить перед підприємцями вимоги - вони чітко визначені, й це робиться офіційно та відкрито.

- Жорстка політика у нас проводиться у частині зовнішньої реклами. Ми систематично зменшуємо і хочемо довести її кількість до європейських нормативів. Для нас тут прикладом є Львів, Хмельницький, Івано-Франківськ. Ми практично побороли таке явище, як зупинкові комплекси, хоча з деякими підприємцями через це були складні стосунки. Аля я їм вдячний за розуміння. Певна кількість таких комплексів ще залишається, але це не центральна частина міста. Це вже ті локації, які на впливають на загальне враження від міста, наприклад, європейського туриста. Також у місті розроблений брендбук, - перерахував він.

Серед важливих викликів для міста Владислав Атрошенко відзначив оновлення транспортної моделі. На жаль, по всіх соціологічних опитуваннях це питання тягне Чернігів униз. Якщо у міста будуть вільні кошти - пропонуватиметься перехід на модель оплати за людино/кілометр пробігу і з обов’язковою валідацією, також буде оновлена техніка.



- Звісно, що це здорожчення для місцевого бюджету, але це буде європейська модель транспортного сполучення. Водій буде отримувати серйозну заробітну плату. Його задача буде охайно виглядати, вчасно по графіку приїжджати на зупинку згідно з маршрутного завдання. Також діятиме система штрафів для водіїв, якщо будуть відхилення, - зауважив він.

Ще важливий виклик - заміна магістральних мереж, що є дуже серйозною проблемою для міста. Щоб хоча б втримати ситуацію, щоби місто не лягло у комунальний колапс – потрібно близько півмільярда гривень, - додав міський голова.

Прес-служба Чернігівської міської ради

Останні новини Чернігівщини

 150 мільйонів гривень держсубвенції на ремонт та будівництво укриттів у школах Чернігівщини: подати заявку можна вже сьогодні

150 мільйонів гривень держсубвенції на ремонт та будівництво укриттів у школах Чернігівщини: подати заявку можна вже сьогодні 17:03

Наш регіон – один із 8 в Україні, який, відповідно до рішення Кабінету Міністрів України, отримає кошти від держави на облаштування безпечних умов у закладах освіти.

Фестиваль Взаємності як Простір для діалогу: Унікальна платформа для взаємного інспірування

Фестиваль Взаємності як Простір для діалогу: Унікальна платформа для взаємного інспірування 16:54

Театральний „Фестиваль взаємності“ об’єднає чеських та українських митців у п’яти містах України. ǿетою фестивалю є поєднання культурних наснаг Чеської Республіки та України через мистецьке вираження та підтримку діалогу й взаєморозуміння серед митців обох країн.

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 10:04

Протягом минулої доби зареєстровано 5 небезпечних подій техногенного та природного характеру, а саме: 1 дорожньо-транспортна пригода та 4 пожежі. Внаслідок цих подій 1 особа постраждала. Внаслідок ракетного обстрілу травмовано 77 осіб, з них 4 дитини, підтверджено загибель 18 осіб.

У Чернігові завершено пошуково-рятувальну операцію на місці ворожої атаки 09:59

Станом на ранок 18 квітня відомо вже про 18 загиблих людей, постраждали 78 осіб, з них 4 дітей.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини