Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Четвер, 28 березня, 20:05:06

У Чернігові відзначили 32-у річницю створення РУХу

15.09.2021   13:04Агенцiя

«Внесок Чернігівщини у створення Народного Руху України», — під такою назвою 12 вересня проведено круглий стіл на честь 32-ї річниці Установчого з’їзду НРУ.

У ньому взяли участь безпосередні учасники тих подій, яких тепер відповідно чинного законодавства називають борцями за незалежність України у XX столітті.

Організатори: Чернігівська обласна організація Народного Руху України, обласне об’єднання Всеукраїнського товариства «Просвіта» імені Тараса Шевченка за сприяння Українського інституту національної пам’яті. Інформаційний спонсор: редакція «SVOBODA.FM».

«Ми продовжуємо рухівські зустрічі у Чернігові на вулиці Івана Мазепи, 4, у помешканні крайового/обласного Руху, яке існує з лютого 1990 р. Сьогодні згадаємо про доленосну подію в історії боротьби за відновлення незалежності України. 8-10 вересня 1989 р., 32 роки тому, у Києві в актовому залі Політехнічного інституту відбувся Установчий з’їзд Народного руху України. У ньому активну взяла участь делегація Чернігівської крайової організації НРУ», — повідомив Сергій ЧЕРНЯКОВ, модератор заходу, заступник голови обласної організації НРУ.

«Чернігівці й Чернігівщина зробили вагомий внесок у боротьбу за незалежність України. Наша делегація прибула на Установчий з’їзд практично без втрат, незважаючи на протидію комуністичної влади. Її очолив Валерій Сарана, який був членом оргкомітету з’їзду. Серед наших делегатів був легендарний Левко Лук’яненко, який і особисто, і як член УГС, зробив величезний вплив на утвердження РУХу, як провідної сили у виборенні державної незалежності. Так, саме завдяки його позиції й залізній волі оргкомітет таки добився від комуністичної влади, щоб з’їзд відбувся саме в столиці України, а не в Литві. Друге, він, один із небагатьох виступаючих, відкрито і абсолютно чітко заявив, що ми боремося за самостійність України. Мабуть не тільки для мене, а й для всіх делегатів «Козацький марш», яким починалися та завершувалися всі засідання, символізує Установчий з’їзд Народного руху України — сигнал до боротьби та перемоги», — згадував Сергій БУТКО, регіональний представник Українського інституту національної пам’яті в Чернігівській області, делегат Установчого з’їзду НРУ за перебудову.

«Варто назвати поіменно всіх членів чернігівської делегації на Установчому з’їзді. Вже немає з нами, але ми їх пам’ятаємо: Любов КОСТЮЧЕНКО, Олександр КОТЕНКО, Левко ЛУК’ЯНЕНКО, Анатолій МАЙБА, Віталій МОСКАЛЕНКО, Віктор ПЕРЕПЕЧА, Валерій САРАНА, Павло СЕМЕНЕНКО, Іван ЧЕХ. Слава Богу, ще живі: Анатолій Бабкін, Сергій Бутко, Вадим Ванжа, Олена Васильєва, Олександр Дяченко, Сергій Жигінас, Віталій Лисий, В’ячеслав Логін, Володимир Павленко, Іван Панченко, Віталій Розстальний, Володимир Фальба», — наголосив Володимир СТУПАК, народний депутат України IV-го скликання, депутат Чернігівської міської ради (2006-2010 рр.), голова Чернігівської обласної організації НРУ і УНП 1992-2015 рр.

«Створення саме Народного Руху України за перебудову на відміну від фронтів у республік Прибалтики було мудрим рішенням, чисто українським, який об’єднував всіх небайдужих за нашу неньку людей найрізноманітніших поглядів і думок. Замість конфронтації — консолідація. На Чернігівщині фактичним початком РУХу стало створення Товариства української мови 15 січня 1989 року у помешканні Чернігівського літературно-меморіального музею-заповідника Михайла Коцюбинського, яке відбулося у гострому протистоянні з представниками комуністичної влади», — відмітив Василь ЧЕПУРНИЙ, один із засновників Чернігівського Товариства української мови, крайової організації РУХу, почесний голова обласного об’єднання Всеукраїнського товариства «Просвіта» імені Тараса Шевченка, кореспондент газети «голос України».

«Установчий з’їзд НРУ — створення масової національної політичної громадської організації (станом на вересень 1989 р. членами РУХу було вже 280 тис. осіб — С.Г.) був початком системної підготовки до виборів до Верховної Ради УРСР та рад всіх рівнів республіки. Іншими словами, підготовки до боротьби за владу, щоб реалізувати мету — відновлення незалежної демократичної України. Так, обрання Тетяни Яхеївої та Сергія Семененця депутатами Верховної Ради від Чернігівщини, групи рухівців до чернігівських обласної та міської рад, зокрема, активна діяльність демократичної депутатської групи «Чернігів», стало надійним фундаментом у боротьбі за незалежність. Результат — святкуємо 30-річчя незалежності нашої держави», — підкреслив Сергій СОЛОМАХА, депутат Чернігівської міської ради першого демократичного скликання (1990-1994 рр.), заступник голови обласної організації НРУ

Учасники заходу презентували експозицію Музею боротьби за відновлення незалежності України на Чернігівщині та документи й матеріали того часу.

Сергій Горобець,
Український інститут національної пам’яті

Останні новини Чернігівщини

З 1 квітня 2024 року на Чернігівщині розпочинається нерестова заборона на вилов водних біоресурсів

З 1 квітня 2024 року на Чернігівщині розпочинається нерестова заборона на вилов водних біоресурсів 15:04

З 1 квітня 2024 року з метою охорони нерестовищ у рибогосподарських водних об’єктах та забезпечення сприятливих умов нересту водних біоресурсів, відповідно до Правил рибальства та наказу Управління Державного агентства з розвитку меліорації, рибного господарства та продовольчих програм у Чернігівській області від 22.03.2024 №45 на Чернігівщині розпочинається заборона добування (вилову) водних біоресурсів у рибогосподарських водних об’єктах (їх частинах) на період нересту.

За матеріалами СБУ винесено вирок російському окупанту, який знущався над сім’єю з неповнолітніми дітьми 14:55

За матеріалами СБУ суд виніс вирок військовому рф, причетному до вчинення воєнних злочинів під час тимчасового захоплення частини Чернігівської області.

Державна реєстраторка підозрюється у зловживанні повноваженнями, що спричинило неправомірне вибуття з державної власності земельних ділянок сільськогосподарського призначення 14:51

За процесуального керівництва Прилуцької окружної прокуратури повідомлено про підозру державному реєстратору однієї із сільських рад Прилуцького району у зловживанні своїми повноваженнями з метою отримання неправомірної вигоди, що спричинило тяжкі наслідки та несанкціонованій зміні інформації, що обробляється в автоматизованих системах, вчиненій особою, яка має право доступу до неї, вчиненій за попередньою змовою групою осіб (ч. 3 ст. 365-2, ч. 3 ст. 362 КК України).

Перекривається рух автотранспорту на перехресті вул. Героїв Маріуполя та Кримської

Перекривається рух автотранспорту на перехресті вул. Героїв Маріуполя та Кримської 14:49

З 27 березня по 16:00 год. 9 квітня. Відповідний дозвіл наданий КП «Чернігівводоканал» на засіданні виконавчого комітету Чернігівської міської ради сьогодні.

 Понад 7 мільйонів гривень – на вирішення екологічних проблем Чернігівщини

Понад 7 мільйонів гривень – на вирішення екологічних проблем Чернігівщини 14:45

Профільна робоча група при Чернігівській обласній раді сьогодні, 26 березня, погодила перелік видатків обласного фонду охорони навколишнього природного середовища Чернігівської області на 2024 рік.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини