Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

П`ятниця, 29 березня, 08:35:28

"Борімося – поборемо, нам Бог помагає!"

27.02.2021   11:06Агенцiя

Ще одна сумна дата додалась до календаря трагічних подій України. З 2020 року, 26 лютого в нашій державі відзначають День спротиву окупації Автономної Республіки Крим та міста Севастополя.

В цей день 2014 року в місті Сімферополі відбувся мітинг на підтримку територіальної цілісності України за участю кримських татар, українців та свідомих громадян інших національностей. Цей спротив викликав організований проросійськими силами мітинг, учасники якого вигукували Путінські гасла та вимагали відокремлення від України.

Головою АРК Володимиром Константиновим була оголошена позачергова сесія, на якій можливим було винесення питання про вихід Криму із складу України. Десятитисячний проукраїнський та семи сотенний проросійський мітинги зустрілись 26 лютого під стінами Верховної Ради АРК м. Сімферополь. Під час сутичок загинуло двоє людей. Це були перші жертви російсько-української війни. Проросійські сили були відтіснені, а позачергова сесія скасована.

Побачивши громадський спротив проукраїнських сил, який не відповідав вигаданим пропагандистським басням, нібито кримчани одностайно підтримують захоплення півострова, російські озброєні спецназівці та їх поплічники, в ніч з 26 на 27 лютого, порушивши українське та міжнародне законодавство, захопили будівлі Верховної Ради АРК та Ради Міністрів АРК.

Законно діюче українське керівництво було відправлене у відставку і проголошено організацію, так званого, «референдуму» про приєднання АРК до РФ, якій відбувся 16 березня, а 18 березня всупереч засудженню і невизнанню окупації та анексії Криму всіма міжнародними організаціями та запровадженню економічних санкцій проти Росії, Путін оголосив про приєднання Криму до РФ. Так нагло було вкрадено Крим, а проти всіх хто чинив спротив, розпочались переслідування, арешти, тортури.

Саме для того, щоб кожна людина пам’ятала про тимчасову втрату Криму і незалежно від національності, не тільки вболівала, а й вірила, та боролась за якомога швидше повернення Криму до рідного дому, сьогодні КЗ «Обласний центр народної творчості» ЧОР (директор Юлія Солонець) та міською ГО «Кримська громада» (голова Світлана Кузіна)за участю голів та активістів національно-культурних товариств області, в приміщенні Чернігівського обласного художнього музею імені Г.П. Галагана організований і проведений історико-інформаційний екскурс-хроніка присвячений Дню кримського спротиву російській окупації.

Представник Українського інституту національної пам’яті у Чернігівській обл., головний спеціаліст з регіональних питань Сергій Володимирович Бутко розповів про хронологію подій з підготовки анексії Криму, навів історичні факти підлих задумів злочину задовго до подій 2014 року. Голова міської ГО «Кримська громада» Світлана Кузіна та активісти організації – свідки подій захоплення півострова поділились спогадами нападу РФ і спротиву, який чинили громадяни України разом з Меджлісом кримсько-татарського народу в боротьбі за територіальну цілісність України.
 
«Перші дні окупації – це шок, паніка і зрада» - з глибоким, як море болем, смутком та сльозами констатували події кінця лютого та початку березня 2014 року вірні Україні внутрішньо переміщені патріотично налаштовані особи.

Обмеження прав людини при окупаційній владі повністю під контролем російських спецслужб. Перелік порушень перевершив зразки країн третього світу: катування, нелюдські умови ув’язнення у тюрмах і місцях тимчасового утримання, довільні арешти, затримання, поява політичних в’язнів переправлення їх на територію Росії, втручання у приватне життя, грубе обмеження свободи та повний брак судової незалежності, придушення незалежних ЗМІ, переслідування журналістів, обмеження використання інтернету та веб-сторінок, недотримання права на зібрання, заборона діяльності Меджлісу кримськотатарського народу, насильство щодо етнічних українців і кримських татар.

В підтвердження їх показів був продемонстрований фільм «Нескорений Крим». Доповідачі відповіли на запитання голів національно-культурних товариств.

Отже, ми зобов’язані пам’ятати, що всі повинні підтримувати позиції активних громадян, не допускати сумнівів «хто є країна- агресор?» «і чий Крим?».

Більше читайте історичних фактів, свідчень, аналізуйте події і відкривши широко очі подивіться: хто загарбав наші території?, хто приніс війну і смерть на нашу землю? Це ж так очевидно!

Крим - це Україна. Він обов’язково повернеться під наш контроль! Як і тимчасово окуповані землі Донеччини та Луганщини!

Адже, у Гельсінському заключному акті основоположним принципом, на якому базується спільна безпека світу, підкреслюється «… жодна країна не може силою змінювати кордони іншої.»

Спільна боротьба української нації та кримсько-татарського народу, представників великих і малих етносів, груп та народів, обов’язково, увінчається успіхом.

Обласний центр народної творчості

Останні новини Чернігівщини

З 1 квітня 2024 року на Чернігівщині розпочинається нерестова заборона на вилов водних біоресурсів

З 1 квітня 2024 року на Чернігівщині розпочинається нерестова заборона на вилов водних біоресурсів 15:04

З 1 квітня 2024 року з метою охорони нерестовищ у рибогосподарських водних об’єктах та забезпечення сприятливих умов нересту водних біоресурсів, відповідно до Правил рибальства та наказу Управління Державного агентства з розвитку меліорації, рибного господарства та продовольчих програм у Чернігівській області від 22.03.2024 №45 на Чернігівщині розпочинається заборона добування (вилову) водних біоресурсів у рибогосподарських водних об’єктах (їх частинах) на період нересту.

За матеріалами СБУ винесено вирок російському окупанту, який знущався над сім’єю з неповнолітніми дітьми 14:55

За матеріалами СБУ суд виніс вирок військовому рф, причетному до вчинення воєнних злочинів під час тимчасового захоплення частини Чернігівської області.

Державна реєстраторка підозрюється у зловживанні повноваженнями, що спричинило неправомірне вибуття з державної власності земельних ділянок сільськогосподарського призначення 14:51

За процесуального керівництва Прилуцької окружної прокуратури повідомлено про підозру державному реєстратору однієї із сільських рад Прилуцького району у зловживанні своїми повноваженнями з метою отримання неправомірної вигоди, що спричинило тяжкі наслідки та несанкціонованій зміні інформації, що обробляється в автоматизованих системах, вчиненій особою, яка має право доступу до неї, вчиненій за попередньою змовою групою осіб (ч. 3 ст. 365-2, ч. 3 ст. 362 КК України).

Перекривається рух автотранспорту на перехресті вул. Героїв Маріуполя та Кримської

Перекривається рух автотранспорту на перехресті вул. Героїв Маріуполя та Кримської 14:49

З 27 березня по 16:00 год. 9 квітня. Відповідний дозвіл наданий КП «Чернігівводоканал» на засіданні виконавчого комітету Чернігівської міської ради сьогодні.

 Понад 7 мільйонів гривень – на вирішення екологічних проблем Чернігівщини

Понад 7 мільйонів гривень – на вирішення екологічних проблем Чернігівщини 14:45

Профільна робоча група при Чернігівській обласній раді сьогодні, 26 березня, погодила перелік видатків обласного фонду охорони навколишнього природного середовища Чернігівської області на 2024 рік.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини