Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

П`ятниця, 29 березня, 17:29:20

У Чернігові прийнятий бюджет територіальної громади міста на 2021 рік

28.12.2020   11:10Агенцiя

Бюджет територіальної громади Чернігова на 2021 рік прийнятий 24 грудня на третьому засіданні Чернігівської міської ради VIII скликання, 31 голосом «за». Документ прийнятий з урахуванням ряду правок.

Підтримані правки закріпили в бюджеті можливість для виконання інших прийнятих на цьому засіданні рішень ради, нових правових норм, а також замінили статті фінансування для закупівлі окремих видів медичного обладнання.

Активне обговорення в сесійному залі велося навколо того, чи необхідно і чи можливо збільшити видатки на окремі види витрат у галузях спорту, медицини, освіти.

У той же час, на галузь молоді та спорту (з урахуванням капітальних вкладень) цього року було спрямовано 54 мільйони гривень, а на наступний рік передбачено вже 79 мільйонів. Тобто закладене збільшення майже на 45%. Такого зростання нема по жодному з бюджетоутворюючих податків. З цих сум безпосередньо на заробітні плати в цьому році йшло 26 мільйонів, а на наступний рік – 32,1 мільйона. Зростання – 22,4%. «Бачимо, що галузь спорту не залишається поза увагою. І видатки на галузь спорту зростають на відсоток значно більший, ніж дохідна частина нашого бюджету», - прокоментував чернігівський міський голова.

На медицину в частині придбання медичного обладнання для міських лікарень у 2020 році в міському бюджеті було передбачено 35 мільйонів, з яких 18 мільйонів – виключно на обладнання по програмі боротьби з онкозахворюваннями. На наступний же рік у бюджеті на нове медобладннання закладено 31,8 мільйони гривень вже без необхідності перерахування половини з них за цільовою програмою.

- Це реальні кошти, на які буде придбане сучасне медичне обладнання. Зростання - на 90 і більше відсотків. Окремо в міському бюджеті наступного року є ще ковідний фонд - 15 мільйонів. Окремо ковід фінансується й по лінії НСЗУ, причому досить вчасно й непогано, і ми дякуємо за це державі. Тобто сказати, що в нас є якийсь неадекватний підхід до розподілу коштів чи ми щось там не враховуємо я не можу, - Владислав Атрошенко.

Це не значить що не хотілось би фінансувати ще краще, наголосив він. Причому не тільки напрямок боротьби з ковідом.

- Я переконаний, що ці видатки у країнах з більшим ВВП і з більшою дохідною частиною ще більші і кращі – по обладнанню, по медикаментах, по заробітних платах, по всьому. Але на сьогоднішній день ви кажете, що треба придбати ще додатково, скажімо, апарати на рентген-напрямок. А ми говоримо, що в рамках того що збільшене фінансування ми далі радимося з лікарями. І вони кажуть, що нам достатньо КТ, а треба - лапароскопічне обладнання. І ми дослуховуємося до наших фахівців, от про що йде мова. Ви кажете, що це вузькі місця. Ми аналізували те що ви кажете, частково і погоджуємося з тим. Але й говоримо, що в нашій міській медицині є інші ще більш вузькі місця. Які на сьогоднішній день треба фінансувати з міського бюджету, - зазначив Владислав Атрошенко.

Міський голова наголошував на тому, що хотілось би підтримати всі пропозиції про більше фінансування. Але його потребують практично всі галузі. У Чернігові потребують підвищення заробітні плати всіх категорій працівників, які платяться з міського бюджету, від нестачі коштів страждають можливості заміни зношеної міської інфраструктури і ще дуже багато сфер. Але кошти з року в рік доводиться розподіляти в умовах того, що їх не вдосталь і потрібно шукати баланс.

- Я як керівник несу і за посадою, і людську відповідальність щодо адекватності розподілу цих видатків. І я стверджую, що кошти розподіляються більш-менш адекватно, що ми враховуємо потреби всіх галузей і при зростанні видатків у нас точно не страждає ані освіта, ані медицина, ані спорт і культура, - наголосив він.

У той же час, мер акцентував на тому, що достатнього фінансування потребують усі напрямки життєдіяльності міста, а не тільки пріоритетні.

- Щоби  при збільшенні надходжень на 15% збільшити фінансування окремих напрямків на 45%, решту доведеться суттєво недофінансовувати. Якщо ж декілька років поспіль недофінансовувати решту – то нам не буде тоді ні кого навчати, ні кого лікувати, - підкреслив він.

Прес-служба Чернігівської міської ради

Останні новини Чернігівщини

«єРобота»: «Родинне Древо» в Ніжині

«єРобота»: «Родинне Древо» в Ніжині 16:45

Наприкінці минулого року в новозбудованому готелі «Reikartz Nizhyn» («Optima Collection» Ніжин), що розташований на в’їзді в місто, біля центрального вокзалу та основних транспортних розв’язок, відкрився новий ресторан «Родинне Древо».

Коли витрати для роботодавця перетворюються на інвестиції…

Коли витрати для роботодавця перетворюються на інвестиції… 16:38

Комп’ютер, монітор, офісне крісло, термінал, мобільний телефон, настільна лампа – майже в 70 тис. грн обійшлося робоче місце для завідувача складу СТОВ «Батьківщина» (сел.Срібне)

Пам’яті Андрія Юрченка: у Чернігові відбулися змагання з дзюдо на честь загиблого Героя 09:41

Цим видом спорту Захисник України займався з дитинства і аж до вступу в Чернігівський ліцей з посиленою військово-фізичною підготовкою. Де, навички та вміння, отримані під час тренувань з бойового мистецтва допомогли самореалізуватися та показати чудові результати в навчанні.

На варті безпеки дітей: у Чернігові офіцер «СОБ» виявив біля школи підозрілий предмет 09:32

Вчора під час обстеження території поблизу чернігівської школи офіцер «Служби освітньої безпеки» виявив у землі підозрілий предмет, що візуально схожий на міну. Пильний поліцейський негайно відреагував на знахідку та убезпечив дітей від наближення до ймовірно вибухонебезпечного предмета.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини