Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

П`ятниця, 19 квітня, 02:25:22

Завершальна сесія облради сьомої каденції окреслила цілу низку важливих завдань для депутатів нового восьмого скликання

29.10.2020   09:44Агенцiя

25-те пленарне засідання головного органу публічної влади Чернігівщини дещо відрізнялося від попередніх.

Насамперед - це фінальна сесія поточного скликання. По-друге, через «ковідний» карантин, (немало депутатів на лікарняному) вона була чи не найменш чисельною - до Чернігова не прибули більше третини народних обранців. А по-третє, за пропозицією останніх, було вирішено передати майже половину із 106 питань порядку денного на розгляд і затвердження колегам нового скликання, до складу якого обрано немало і нині діючих депутатів.

Окрім того, у сьогоднішній сесії вищого органу самоврядування Сіверського краю взяла участь нещодавно призначена Президентом України очільниця Чернігівської облдержадміністрації Анна Коваленко. Отож, відкриваючи пленарне зібрання, голова обласної ради Ігор Вдовенко разом із колегами щиро привітав Анну Миколаївну з призначенням на цю високу посаду та побажав плідної співпраці з обласною радою на благо Чернігівщини.

А далі головуючий звернув увагу присутніх на те, що пленарне засідання 25-ї сесії співпало із відзначенням сьогодні - 28 жовтня - 76-ї річниці вигнання нацистських окупантів з території України.

Спікер також зазначив, що, на жаль, і сьогодні українці продовжують боротися за свободу: уже близько шести років поспіль наші воїни героїчно відстоюють мир та незалежність держави у війні на сході України, віддаючи власне здоров'я і життя за волю і світле майбутнє свого народу.

Після цих слів, присутні у залі хвилиною мовчання вшанували світлу пам'ять захисників України, які у різні часи полягли в боях із ворогами за свободу рідної землі.

Зважаючи на це, найпершим у порядку денному сесії депутати розглянули питання про нагородження Почесною відзнакою Чернігівської обласної ради «За мужність і вірність Україні», яка була заснована облрадою 18 грудня 2019 року. Рішенням нинішньої сесії посмертно цієї нагороди удостоєні вісімдесят три із близько двохсот наших земляків, які загинули на сході України. Разом з головою обласної держадміністрації Анною Коваленко Ігор Вдовенко вручив Почесні відзнаки окремим із членів родин героїв, які знайшли змогу прибути на сьогоднішню сесію (див. окрему інформацію).

Потім депутати розглянули та затвердили дванадцять кадрових рішень, в числі яких одинадцять - про призначення очільників комунальних підприємств обласної ради і окремим рядком - стосовно звільнення з посади одного з очільників КП. Проте останній із документів не був прийнятий: спікер облради попросив колег-депутатів логічно поставитися до голосування за даний проект рішення, адже подібні документи повинні прийматися лише у відповідності до чіткого дотримання чинного законодавства.

Народні обранці затвердили також низку звернень до вищих органів державної влади. Зокрема, прийняли окремим рішенням, внесений на розгляд головою обласної ради Ігорем Вдовенком, проєкт Звернення до Президента України, Прем'єр- міністра України та Міністра оборони України щодо недопущення розформування в/ч А4558 у м. Ніжин. В документі наголошено, що Чернігівська обласна рада вкрай стурбована ситуацією, яка склалася довкола директив вищого військового керівництва стосовно ліквідації військової частини, ящо дислокується за 150 км від кордону з Російською Федерацією. Подібні дії сколихнули не тільки військовослужбовців, але і місцеве населення. Обласна рада закликає керівництво держави призупинити всі дії, пов'язані з ліквідацією військової частини у м.Ніжин та сприяти подальшому зміцненню обороноздатності держави.

Прийняли народні обранці і рішення «Про Звернення Чернігівської обласної ради до Верховної Ради України, Кабінету Міністрів України щодо внесення змін в законодавство стосовно врахування майнових інтересів об'єднаних територіальних громад при розподілі майна спільної власності територіальних громад сіл, селищ, міст ліквідованих районів», проєкт якого подав на розгляд сесії депутат Василь Леоненко. Дане Звернення – реагування обласної ради на численні прохання очільників ОТГ на законодавчому рівні врегулювати питання розподілу майна спільної власності територіальних громад сіл, селищ, міст ліквідованих районів між об'єднаними територіальними громадами.

Ще три звернення, які були затверджені сьогодні на сесії, були подані депутатом Дмитром Івановим. Народний обранець підготував Звернення до Кабінету міністрів України щодо перегляду формули розподілу коштів Державного фонду регіонального розвитку. Головний його зміст полягає в тому, що щорічно Чернігівщина отримує менше фінансування порівняно з іншими областями. У Зверненні пропонується вже в наступному році врахувати особливості Сіверського регіону – чисельність населення та площу території області, аби це сприяло покращенню інфраструктури громад.

Також депутат запропоновав при розподілі субвенцій на освіту та інші галузі враховувати для Чернігівщини спеціальний коефіцієнт 1,3, так як це робиться для гірських територій України. Це означає, що при виконанні, прийнятих звернень область отримає більше коштів, з врахуванням існуючої мережі шкіл тощо.

Ще одне Звернення на адресу вищих органів державної влади спрямоване на недопущення розформування ДУ «Чернігівська виправна колонія №44». В ньому народні обранці просять Міністерство юстиції переглянути власне рішення щодо закриття установи, адже мова йде не лише про півтораста робочих місць у Чернігові, а й про підприємство легкої промисловості, тобто про місцевого виробника та поповнення бюджету.

Дeпутaти oблacнoї paди зaтвepдили pяд галузевих пpoгpaм, peaлiзaцiя якиx будe вiдбувaтиcя в нaйближчi poки.

Taк, нapoднi oбpaнцi пpoгoлocувaли зa обласну цільову Програму розвитку туризму в Чернігівській області на 2021-2027 роки. Її мeтoю є cтвopeння умoв для cтaлoгo poзвитку Придесення нa ocнoвi пpoвeдeння зaгaльнoдepжaвниx peфopм, пiдвищeння eфeктивнocтi викopиcтaння eкoнoмiчнoгo пoтeнцiaлу тa функцioнувaння coцiaльнoї cфepи oблacтi для пoлiпшeння якocтi життя нaceлeння. Основними завданнями Програми, на яку з обласного бюджету передбачено 23,6 млн гривень, мають бути розвиток туристичних магнітів області, вдосконалення туристичної інфраструктури, налагодження координації діяльності представників туристичної сфери, створення та просування нових конкурентоспроможних туристичних продуктів, здійснення комплексу заходів щодо удосконалення системи управління туристичною галуззю, посилення контролю за якістю надання туристичних послуг тощо.

Відповідно до Закону України "Про розвиток та державну підтримку малого і середнього підприємництва в Україні", Стратегії сталого розвитку Чернігівської області на період до 2027 року та Плану заходів з реалізації у 2021-2023 роках Стратегії сталого розвитку Чернігівської області на період до 2027 року, на сесії прийнято обласну Програму розвитку малого і середнього підприємництва на 2021-2027 роки. Головною її метою є стимулювання розвитку підприємництва, створення сприятливого бізнес-середовища шляхом консолідації зусиль місцевих органів влади, суб'єктів підприємницької діяльності, громадських організацій, об'єднань підприємців, бізнес-асоціацій тощо задля підвищення добробуту населення області. Обсяг фінансових ресурсів обласного бюджету,необхідних для реалізації Програми складе 53 млн 50 тис.гривень.

До речі, в інформації, поданій депутатам профільним структурним підрозділом облдержадміністрації, результати рейтингу Regional Doing Business-2018 засвідчують, що за рівнем сприятливості умов для ведення бізнесу в Україні, Чернігівщина займає 6 місце та третій рік поспіль посідає 1 місце у дотриманні органами місцевої влади вимог державної регуляторної політики. Область є пілотною щодо участі у Програмі з розробки та реалізації регіональних стратегічних документів, спрямованих на розвиток МСП, що реалізується проєктом FORBIZ|EU4 Business за підтримки Європейського Союзу.

Господарську діяльність здійснюють 6442 підприємства, з яких 5998 малих, у тому числі 5086 належать до мікропідприємств, 439 середніх, 5 великих та понад 36 тисяч фізичних осіб-підприємців. З усієї сукупності малих підприємств лише 912, або один з шести не відносились до мікропідприємств. Це свідчить про більшу гнучкість мікробізнесу до диверсифікації видів діяльності в критичних умовах.

Аналізуючи кількість малих підприємств на 10 тис. осіб наявного населення слід відмітити, що порівняно з 2018 роком цей показник збільшився на 7,1% і за підсумками 2019 року склав 60 одиниць. Кількість середніх підприємств на 10 тис. осіб населення зросла на 25% і на сьогодні перевищує середній показник в державі. Особливо неоціниму соціальну функцію підприємництво відіграє у вирішенні проблем зайнятості, забезпечуючи роботою понад 150 тисяч працівників...

Дуже важливою є і затверджена сьогодні обласна Програма підтримки індивідуального житлового будівництва та розвитку особистого селянського господарства «Власний дім» на 2021-2027 роки. За прогнозними обсягами фінансування, впродовж 2021-2027 років з обласного бюджету передбачається залучити до Програми 77 млн грн, у тому числі: із загального фонду – 42,0 млн грн; зі спеціального – 35,0 млн грн. А за рахунок інших джерел фінансування Програми «Власний дім» (Державний бюджет, бюджети районів, міст, селищ та сіл області) зазначені показники будуть, як мінімум, подвоєні.

Також oбласна paдa зaтвepдилa цілу низку інших галузевих програмних документів, зокрема стосовно: розвитку цивільного захисту Чернігівської області на 2021-2025 роки; забезпечення пожежної безпеки на території Чернігівської області на 2021-2027 роки; покращення матеріально-технічного забезпечення заходів територіальної оборони, військових частин та правоохоронних органів, які дислокуються на території Чернігівської області, на 2021 рік; оновлення та розвитку Менського зоологічного парку загальнодержавного значення на 2021-2025 роки; створення страхового фонду документації Чернігівської області на 2021-2025 роки...

Дуже важливо для громади, що депутати прийняли рішення про поновлення діяльності стаціонарного відділення для лікування та санаторно-курортного оздоровлення дітей КНП «Чернігівський обласний медичний центр соціально значущих та небезпечних хвороб, яким рекомендували керівництву КНП «Чернігівський обласний медичний центр соціально значущих та небезпечних хвороб» скасувати наказ від 3 червня 2020 року та поновити працівників на роботі...Заодно народні обранці затвердили звіт про виконання обласного бюджету Чернігівської області за І півріччя 2020 року, внесли зміни до Стратегії сталого розвитку Чернігівської області на період до 2027 року та Плану заходів з її реалізації у 2021-2023 роках та ряду інших раніше прийнятих нормативних актів.

Всі, затверджені на завершальній сесії обласної ради сьомого скликання рішення, будуть невдовзі розміщені на її офіційному вебпорталі.

В роботі сьогоднішнього пленарного засідання взяли участь перший заступник голови облради Валентин Мельничук та заступник голови Арсен Дідур, а також керівники та відповідальні працівники структурних підрозділів обласної виконавчої і публічної влади, представники громадськості та засобів масової інформації.

Відділ інформаційного забезпечення та зв'язків з громадськістю виконавчого апарату Чернігівської обласної ради

 

Останні новини Чернігівщини

 150 мільйонів гривень держсубвенції на ремонт та будівництво укриттів у школах Чернігівщини: подати заявку можна вже сьогодні

150 мільйонів гривень держсубвенції на ремонт та будівництво укриттів у школах Чернігівщини: подати заявку можна вже сьогодні 17:03

Наш регіон – один із 8 в Україні, який, відповідно до рішення Кабінету Міністрів України, отримає кошти від держави на облаштування безпечних умов у закладах освіти.

Фестиваль Взаємності як Простір для діалогу: Унікальна платформа для взаємного інспірування

Фестиваль Взаємності як Простір для діалогу: Унікальна платформа для взаємного інспірування 16:54

Театральний „Фестиваль взаємності“ об’єднає чеських та українських митців у п’яти містах України. ǿетою фестивалю є поєднання культурних наснаг Чеської Республіки та України через мистецьке вираження та підтримку діалогу й взаєморозуміння серед митців обох країн.

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 10:04

Протягом минулої доби зареєстровано 5 небезпечних подій техногенного та природного характеру, а саме: 1 дорожньо-транспортна пригода та 4 пожежі. Внаслідок цих подій 1 особа постраждала. Внаслідок ракетного обстрілу травмовано 77 осіб, з них 4 дитини, підтверджено загибель 18 осіб.

У Чернігові завершено пошуково-рятувальну операцію на місці ворожої атаки 09:59

Станом на ранок 18 квітня відомо вже про 18 загиблих людей, постраждали 78 осіб, з них 4 дітей.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини