Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

П`ятниця, 29 березня, 17:29:57

Про що розповів Президент України Володимир Зеленський в інтерв'ю "Осінь-2020: перемоги та виклики"

23.10.2020   10:43Агенцiя

Про що розповів Президент України Володимир Зеленський в інтерв'ю «Осінь-2020: перемоги та виклики» чотирьом українським телеканалам.

Про можливість запровадження жорсткого карантину, забезпечення медиків та українську вакцину

Сьогодні медична система України може витримати близько 15 тис. нових інфікованих COVID-19 на добу, хоча ще недавно критичною була кількість приблизно 9,5 тис. хворих щодня. Відбувається активне переобладнання лікарень та забезпечення медиків. Але цей ресурс не безкінечний, тому громадяни мають дотримуватися карантинних обмежень. Про це розповів Президент України Володимир Зеленський в інтерв'ю «Осінь-2020: перемоги та виклики» чотирьом українським телеканалам.

Глава держави зазначив, що жорсткий локдаун повністю зупинить економіку України, і зараз його запровадження недоцільне.

За словами Президента, оцінка кількості щоденних заражень, за якої держава буде змушена вдатися до жорстких карантинних заходів, змінюється залежно від готовності медичних закладів.

«Місяць тому ми вважали, що при 9,5 тисячах захворілих на день наша медицина зупиниться – не буде вистачати ліжок в інфекційних лікарнях та медиків... На сьогодні міністр Степанов правий, що при 15 тисячах ми можемо ввести локдаун», – наголосив Глава держави.

Він додав, що одним з визначальних чинників є наявність лікарів, які зможуть надавати допомогу хворим на COVID-19. Їхню кількість намагаються збільшити шляхом перепрофілювання відділень медзакладів та залучення інтернів і студентів. Але цей ресурс не безмежний.

«Ми не можемо перепрофілювати всю медичну систему України під хворих на COVID-19. Не можуть мільйони лікарів несподівано з'явитися в Україні. Це велика проблема, і саме через це ми звертаємось до людей – ми розуміємо втомленість, але носіть, будь ласка, маски – не тільки для себе, але й для свого оточення», – зазначив Володимир Зеленський.

На переконання Президента, навесні країна не була готова до епідемії коронавірусної хвороби, зокрема не було вертикалі санітарних лікарів, виробництва індивідуальних засобів захисту, апаратів ШВЛ. Наразі владі вдалося забезпечити населення та лікарні необхідним захистом, медобладнанням і тест-системами.

На запитання щодо нецільового використання коштів з Фонду боротьби з коронавірусом Президент зауважив, що COVID-фонд складається не з окремо наданих грошей, а з коштів державного бюджету, які раніше виділялись на різні програми, але їхня реалізація була тимчасово зупинена через епідемію. Так, за словами Володимира Зеленського, програма «Велике будівництво» фінансується завдяки частині коштів, які НАК «Нафтогаз України» виграла у Стокгольмському арбітражі в російської компанії «Газпром». Програма передбачає відновлення доріг, якими, серед іншого, «швидкі» доправляють хворих до лікарень.

«Ніхто від COVID-хворих гроші не забирав», – наголосив Глава держави.

Президент також відзначив кваліфікацію українських медиків у лікуванні коронавірусних хворих та важливість їхнього достатнього грошового забезпечення.

«У нас майже найнижчий у Європі показник смертності – 1,9% (від кількості хворих. – Ред.) через те, що лікарі знають, як лікувати COVID-хворих. Вони швидко навчилися – італійці не просто так запрошували наших медиків», – зауважив Президент, додавши, що з вересня медичним працівникам підвищили зарплати.

Володимир Зеленський також вважає доцільним посилення відповідальності за недотримання карантинних заходів. Він додав, що регулярно проводить наради, зокрема з представниками місцевої влади, щодо небезпеки нової хвилі епідемії. І вже розпочаті кримінальні провадження проти міських голів через недотримання карантину.

Президент також розповів, що клінічні випробування (поки що не на людях) проходить унікальна українська вакцина від COVID-19. Фахівці працювали над препаратом близько шести місяців.

Глава держави зауважив, що в Україні ще з радянських часів ніхто не займався розробкою вакцин. Він додав, що якщо вакцина проти коронавірусу успішно пройде випробовування – він готовий випробувати її на собі.

«Але, незважаючи на нашу українську вакцину, якщо у когось підтверджена вакцина буде раніше, ми будемо закуповувати у будь-якому випадку. Ми не чекатимемо нашої, але потім її теж додамо. Бо з COVID ми будемо боротись не один рік. Вакцина буде працювати багато років», – розповів Президент.

Майже 30 років український народ дурили щодо земельної реформи, за цей час розкрадено 5 млн га

Політики старого покоління багато років лякали український народ земельною реформою, не даючи людям права вільно розпоряджатися своєю землею. За цей час із 7 млн га сільськогосподарських земель у державній власності залишилося трохи більше 2 млн га, ще 5 млн га просто вкрали.

Глава держави нагадав, що на минулому тижні він підписав указ про передачу понад 2 млн га земель сільськогосподарського призначення з державної до комунальної власності, і тепер об’єднані територіальні громади зможуть спрямовувати кошти від землекористування на свій розвиток – будувати дороги, ремонтувати школи, садочки.

«Ми встигли два мільйони гектарів моїм указом передати ОТГ. І тепер вони будуть відповідати за використання цієї землі, за наповнення місцевого бюджету. І це правильно», – наголосив Володимир Зеленський.

Він зазначив, що впродовж останніх майже 30 років українські політики виступали проти запровадження вільного обігу землі та брехали народові про те, що так начебто захищають український родючий чорнозем від продажу іноземцям. Але насправді вони через «сірі» схеми розкрадали цю землю.

«Ми проаналізували, як, вибачте на слові, «промивали» мозок людей щодо земельної реформи. Потім ми змінили голову Держгеокадастру, який одразу відкрив усі цифри – п'ять мільйонів гектарів вкрали. Залишилося трохи більше двох мільйонів гектарів земель. Всього було сім мільйонів гектарів. Де ще п'ять? Їх вкрали», – зазначив Президент.

За його словами, частина людей, причетних до розкрадання сільгоспземель, і зараз перебуває у Верховній Раді України.

Також виступали проти впровадження ринку землі земельні лобісти.

«Вони не хотіли, щоб ми проводили земельну реформу. А що – погано, що ми віддали людям можливість розпоряджатися землею?» – зауважив Глава держави.

Він наголосив, що цей величезний спротив реформі відчув під час призначення на посаду голови Державної служби України з питань геодезії, картографії та кадастру Романа Лещенка.

«Навіть просто призначити його головою Держгеокадастру було складно – щодня погрози, якісь дзвінки», – додав Президент.

Глава держави нагадав, що відкриття ринку землі та надання людям права вільно розпоряджатися своїми ділянками було в його передвиборчій програмі. Тому попри старання лобістів 31 березня Верховна Рада ухвалила закон про обіг сільськогосподарських земель, який передбачає надання права купівлі землі українцям з липня 2021 року. Також 6 травня був підписаний закон про Національну інфраструктуру геопросторових даних, що дасть змогу впорядкувати реєстри природних ресурсів України, а 22 липня підписано закон щодо просторового планування територій громад.

Про загальнонаціональне опитування: "Хочу отримати відповіді мільйонів людей, а не вибірку з двох тисяч громадян"

Президент України Володимир Зеленський зазначив, що проведення загальнонаціонального опитування 25 жовтня – важлива подія, адже запровадження реального народовладдя було одним з пунктів його передвиборчої програми.

«Мене дуже цікавить і для мене важлива думка людей. Тому що народовладдя – це те, що я обіцяв у своїй передвиборчій програмі. Готовий до другого читання проект закону про референдум. Тому такі питання для мене дуже важливі особисто. Я хочу відчути народ», – сказав Глава держави під час інтерв’ю «Осінь-2020: перемоги та виклики» чотирьом українським телеканалам.

Володимир Зеленський наголосив, що це опитування не матиме жодних юридичних наслідків, але думка громадян дасть йому як Президенту України додатковий аргумент ініціювати відповідні зміни до законодавства.

«Я зрозумію відповідь народу й буду говорити з депутатами та пропонувати такі позиції», – сказав Глава держави.

Президент звернув увагу, що таке опитування, на відміну від соціологічного, дасть можливість дізнатися думку якомога більшої кількості населення.

«Що таке соціологічне опитування? Це – вибірка… Президент робить серйозний екзит-пол. Я хочу отримати результати, відповіді від мільйонів людей, а вибірка – це дві тисячі людей», – зазначив він.

Президент навів приклад, що ствердна відповідь більшості українців на запитання про легалізацію медичного канабісу для зменшення болю у важкохворих може стати головним аргументом для народних депутатів проголосувати за відповідні зміни до законодавства.

«Електорально вони побачать, що люди це підтримують. Тоді я як Президент, маючи вже соціологію, нічого не буду боятися, подам цей законопроект і буду знати, що в мене є підтримка і Ради, і народу», – заявив він.

Щодо наступних дій української влади у разі схвалення громадянами можливості використання положень Будапештського меморандуму для відновлення суверенітету та територіальної цілісності України Володимир Зеленський зазначив, що поки не може розкривати подробиць.

«Я сьогодні займаюся тим, щоб повністю відродити державу Україна – самостійну, обороноздатну. Тому в нас невипадково з’являються військово-морські бази. Невипадково я підписую стратегічні договори, яких не було й близько у держави Україна. Я підписую з Великою Британією, з Туреччиною. Я хочу ще з деякими країнами це зробити», – розповів він.

Водночас Глава держави уточнив, що не йдеться про можливість відновлення ядерного потенціалу України.

«Ми говоримо про те, що всі повинні виконувати свої домовленості. В іншому разі ми з вами будемо не «за столом», як кажуть у європейських країнах, а будемо постійно людьми, які просять дати ще кредит, дати катер, дати ще бронежилет, дати ще маски, коли в нас COVID-19», – зазначив Володимир Зеленський.

Президент України запевнив, що на проведення загальнонаціонального опитування 25 жовтня не виділятимуть коштів з державного бюджету.

«Не за кошти держави й не за кошти олігархічних структур. Ви все побачите. Відповідь завжди є чи офіційною, чи в декларації Президента України», – сказав Володимир Зеленський.

www.president.gov.ua

Останні новини Чернігівщини

«єРобота»: «Родинне Древо» в Ніжині

«єРобота»: «Родинне Древо» в Ніжині 16:45

Наприкінці минулого року в новозбудованому готелі «Reikartz Nizhyn» («Optima Collection» Ніжин), що розташований на в’їзді в місто, біля центрального вокзалу та основних транспортних розв’язок, відкрився новий ресторан «Родинне Древо».

Коли витрати для роботодавця перетворюються на інвестиції…

Коли витрати для роботодавця перетворюються на інвестиції… 16:38

Комп’ютер, монітор, офісне крісло, термінал, мобільний телефон, настільна лампа – майже в 70 тис. грн обійшлося робоче місце для завідувача складу СТОВ «Батьківщина» (сел.Срібне)

Пам’яті Андрія Юрченка: у Чернігові відбулися змагання з дзюдо на честь загиблого Героя 09:41

Цим видом спорту Захисник України займався з дитинства і аж до вступу в Чернігівський ліцей з посиленою військово-фізичною підготовкою. Де, навички та вміння, отримані під час тренувань з бойового мистецтва допомогли самореалізуватися та показати чудові результати в навчанні.

На варті безпеки дітей: у Чернігові офіцер «СОБ» виявив біля школи підозрілий предмет 09:32

Вчора під час обстеження території поблизу чернігівської школи офіцер «Служби освітньої безпеки» виявив у землі підозрілий предмет, що візуально схожий на міну. Пильний поліцейський негайно відреагував на знахідку та убезпечив дітей від наближення до ймовірно вибухонебезпечного предмета.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини