Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

П`ятниця, 29 березня, 07:54:44

Як вибудувати механізм оцінки та приватизації майна комунальної власності Чернігівщини?

12.12.2019   09:52Агенцiя

Це питання було основоположним у порядку денному першого засідання робочої групи з питань оцінки та приватизації майна комунальної власності області.

Очолюють її перший заступник голови Чернігівської обласної ради Валентин Мельничук та заступник голови облдержадміністрації Наталія Романова.

Як було зазначено, найперше завдання її членів - доопрацювати проєкт рішення обласної ради «Про затвердження Переліків об'єктів спільної власності територіальних громад сіл, селищ, міст Чернігівської області, що підлягають приватизації», що розглядався, але був відхилений більшістю депутатських голосів на двадцятій позачерговій сесії обласної ради 2 грудня нинішнього року.

За пропозицією спікерів члени робочої групи обговорили по черзі список всіх об'єктів, які були включені до згаданих переліків та внесені на розгляд минулого пленарного засідання. Насамперед, звернули увагу на якість їх менеджменту, економічний стан (збитковість-дохідність), соціальне значення тощо.

До пропонованого переліку були внесені 25 позицій з об’єктами комунальної власності. Серед них — будівля готелю «Придеснянський», нежитлова десятиповерхівка на проспекті Миру, 49а, майновий комплекс КП «Ліки України», приміщення на проспекті Миру, 20, інші.
Крім того у даному списку опинилися заклади дитячого відпочинку «Юний технік» та «Дивосвіт», ще деякі приміщення, де надаються соціальні послуги населенню.

У результаті обговорення члени робочої групи дійшли спільної думки, що об’єкти комунального майна, де оздоровлюються діти, отримують допомогу люди з інвалідністю або здійснюються заходи національно-патріотичного виховання, однозначно з переліку необхідно виключити. При цьому варто розглянути варіанти, які б дозволили, з одного боку, утримувати приміщення у належному стані, а з іншого — мінімізувати витрати на це з обласної скарбниці.

Щодо прибуткових об’єктів, то робоча група визнала за доцільне рекомендувати депутатам залишити у власності обласної громади. Адже у перспективі місцеве самоврядування в особі Чернігівської обласної ради повинне мати у своєму розпорядження об’єкти, які слугуватимуть джерелами наповнення обласного бюджету.

Найбільш дискусійними виявились питання приватизації майна КП «Ліки України», готелю «Придеснянський». Адже в попередні роки підприємства були прибутковими, більш того – Управління комунального майна обласної ради визнає, що майно КП «Ліки України», передане в оренду, приносить прибуток. Отже, проблема може бути у менеджменті цих підприємств.

Члени робочої групи вирішили внести на розгляд чергової 21-ї сесії обласної ради сьомого скликання лише чотири підприємства, які підлягатимуть приватизації. Відповідний проєкт рішення буде поданий постійній комісії обласної ради з питань управління та розпорядження об'єктами комунальної власності.

Що ж до решти об'єктів, то на них буде проведено спеціальний аудит, за підсумками якого буде прийнято остаточне рішення стосовно приватизації або ж залишення частини із них (особливо не збиткових та соціально значимих) і надалі в комунальній власності територіальних громад сіл, селищ, міст Чернігівської області.

Останні новини Чернігівщини

З 1 квітня 2024 року на Чернігівщині розпочинається нерестова заборона на вилов водних біоресурсів

З 1 квітня 2024 року на Чернігівщині розпочинається нерестова заборона на вилов водних біоресурсів 15:04

З 1 квітня 2024 року з метою охорони нерестовищ у рибогосподарських водних об’єктах та забезпечення сприятливих умов нересту водних біоресурсів, відповідно до Правил рибальства та наказу Управління Державного агентства з розвитку меліорації, рибного господарства та продовольчих програм у Чернігівській області від 22.03.2024 №45 на Чернігівщині розпочинається заборона добування (вилову) водних біоресурсів у рибогосподарських водних об’єктах (їх частинах) на період нересту.

За матеріалами СБУ винесено вирок російському окупанту, який знущався над сім’єю з неповнолітніми дітьми 14:55

За матеріалами СБУ суд виніс вирок військовому рф, причетному до вчинення воєнних злочинів під час тимчасового захоплення частини Чернігівської області.

Державна реєстраторка підозрюється у зловживанні повноваженнями, що спричинило неправомірне вибуття з державної власності земельних ділянок сільськогосподарського призначення 14:51

За процесуального керівництва Прилуцької окружної прокуратури повідомлено про підозру державному реєстратору однієї із сільських рад Прилуцького району у зловживанні своїми повноваженнями з метою отримання неправомірної вигоди, що спричинило тяжкі наслідки та несанкціонованій зміні інформації, що обробляється в автоматизованих системах, вчиненій особою, яка має право доступу до неї, вчиненій за попередньою змовою групою осіб (ч. 3 ст. 365-2, ч. 3 ст. 362 КК України).

Перекривається рух автотранспорту на перехресті вул. Героїв Маріуполя та Кримської

Перекривається рух автотранспорту на перехресті вул. Героїв Маріуполя та Кримської 14:49

З 27 березня по 16:00 год. 9 квітня. Відповідний дозвіл наданий КП «Чернігівводоканал» на засіданні виконавчого комітету Чернігівської міської ради сьогодні.

 Понад 7 мільйонів гривень – на вирішення екологічних проблем Чернігівщини

Понад 7 мільйонів гривень – на вирішення екологічних проблем Чернігівщини 14:45

Профільна робоча група при Чернігівській обласній раді сьогодні, 26 березня, погодила перелік видатків обласного фонду охорони навколишнього природного середовища Чернігівської області на 2024 рік.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини