Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

П`ятниця, 29 березня, 15:51:45

Внесення змін до перспективного плану формування територій громад Чернігівської області обговорено регіональною робочою групою

07.12.2019   14:10Агенцiя

6 грудня у Чернігові відбулося засідання міжвідомчої регіональної робочої групи з підготовки пропозицій щодо адміністративно-територіального устрою базового та районного рівнів області.

В нараді взяли участь голова обласної ради Ігор Вдовенко, голова обласної державної адміністрації Андрій Прокопенко, депутати обласної ради, представники виконавчої влади та органів місцевого самоврядування, об'єднаних територіальних громад, громадських організацій, експертного середовища у сфері децентралізації.

У вступному слові голова обласної ради Ігор Вдовенко сказав, що ще на самому початку децентралізації були очевидні проблемні питання і зараз особливої гостроти набуває питання спроможності об'єднаних територіальних громад. Нині, аналізуючи статистичні та аналітичні дані діяльності ОТГ, виникають нонсенси, коли наприклад 40 відсотків бюджету громади йде на утримання апарату. За словами виступаючого, так не повинно бути і так довго тривати не може. Тому потрібно розробляти власні проєкти, залучати інвестиції тощо. Ігор Вдовенко зазначив, що процес децентралізації незворотній, але розпочаті реформи треба завершити гідно.

«Перспективний план був прийнятий обласною радою, декілька разів змінювався. Але ж перспективний план – це не догма. Треба відповідним чином реагувати на побажання людей, – прокоментував голова ОДА Андрій Прокопенко. – Як виявилось, на шляху децентралізації є чимало різних перешкод. Деякі населені пункти принципово не хочуть вступати до громад, на певних територіях просто недостатньо щільне населення, а комусь бракує фінансових ресурсів, щоб вважатися спроможною ОТГ».

Директор Департамент розвитку економіки та сільського господарства обласної державної адміністрації Олександра Хомик поінформувала учасників засідання, що в області функціонує 45 ОТГ, ще 5 новоутворених чекають перших місцевих виборів 22 грудня цього року. Територія ОТГ покриває 64 відсотки області, де проживає майже половина населення. Вже 369 місцевих рад із 569 скористалися правом на добровільне об'єднання. Такі результати дозволяють області вже досить тривалий час входити до числа регіонів-лідерів з децентралізації. При цьому громади різняться чисельністю населення, розмірами і складом.

Наголошено на необхідності внесення змін до перспективного плану формування територій громад, передбачивши ними 100 відсоткове охоплення території Чернігівської області. Корективи мають бути внесені з урахуванням Методики формування спроможних громад в частині удосконалення критеріїв ресурсної спроможності об'єднаних територіальних громад, де має проживати не менше 5 тисяч мешканців. Саме така кількість людей забезпечить ресурсний та кадровий потенціали. Зазначалося, що саме за таких умов громада буде здатна впроваджувати проєкти, які сприятимуть її розвитку. В ОТГ має проживати щонайменше 250 дітей шкільного віку та 100 дітей дошкільного віку. Завдяки цьому показнику буде зрозуміло чи доцільно створювати опорну школу в громаді та виділяти кошти на її утримання.

Виступаючі акцентували увагу на необхідності враховувати у процесі реформування специфіку нашої області, де велика територія поєднується з невеликою щільністю населення. Крім того, присутні зауважували, що при визначенні адміністративного центру об'єднаної територіальної громади треба брати до уваги думку громадян та віддавати перевагу історично закріпленим особливостям місцевих громад.

Серед іншого звучали думки про те, що завершення реформи місцевого самоврядування, оновлення адміністративно-територіального поділу регіону та формування органів виконавчої і представницької влади з новими повноваженнями гальмує саме норма добровільного об'єднання населених пунктів в ОТГ.

Свою позицію стосовно перспективного плану висловили й виконавчий директор регіонального відділення асоціації сільських і селищних рад Ірина Грозенко та директор регіонального офісу Програми «U-LEAD з Європою» Ірина Кудрик. Значна частина їх напрацювань були враховані у плані, який підготувала ОДА.

До обговорення долучилися голови декількох діючих ОТГ, а також голови 4 сіл, які прагнуть об’єднатися в Крутівську ОТГ.

Присутні на засіданні робочої групи представники громад озвучили свої міркування стосовно внесення змін до перспективного плану формування територій громад регіон. Пропонувалося підтримати громади, утворені в процесі добровільного об'єднання, навіть якщо по своїм параметрам вони не відповідають методичним рекомендаціям. Ще одна ініціатива стосувалася приєднання до ОТГ місцевих рад, які наразі не увійшли до складу жодної сформованої об'єднаної громади.

Останні новини Чернігівщини

Пам’яті Андрія Юрченка: у Чернігові відбулися змагання з дзюдо на честь загиблого Героя 09:41

Цим видом спорту Захисник України займався з дитинства і аж до вступу в Чернігівський ліцей з посиленою військово-фізичною підготовкою. Де, навички та вміння, отримані під час тренувань з бойового мистецтва допомогли самореалізуватися та показати чудові результати в навчанні.

На варті безпеки дітей: у Чернігові офіцер «СОБ» виявив біля школи підозрілий предмет 09:32

Вчора під час обстеження території поблизу чернігівської школи офіцер «Служби освітньої безпеки» виявив у землі підозрілий предмет, що візуально схожий на міну. Пильний поліцейський негайно відреагував на знахідку та убезпечив дітей від наближення до ймовірно вибухонебезпечного предмета.

 До довічного позбавлення волі засуджено двох російських військових за умисне вбивство чотирьох цивільних

До довічного позбавлення волі засуджено двох російських військових за умисне вбивство чотирьох цивільних 09:27

За публічного обвинувачення прокурорів Прилуцької окружної прокуратури в порядку спеціального судового розгляду визнано винними двох військовослужбовців зс рф у порушенні законів та звичаїв війни, вчинених групою осіб за попередньою змовою, поєднаних з умисними вбивствами (ч. 2 ст. 28 ч. 2 ст. 438 КК України). Вироком Ічнянського районного суду їх засуджено до довічного позбавлення волі.

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 09:25

Протягом минулої доби зареєстровано 6 небезпечних подій, а саме: 6 пожеж.

29 березня: цей день в Україні і світі

29 березня: цей день в Україні і світі 09:22

ДЕНЬ 765 РОСІЙСЬКА АГРЕСІЯ - DAY 765 RUSSIAN AGRESSION

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини