Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Четвер, 25 квітня, 21:53:38

Олександр Бригинець: “В умовах децентралізації грошей в регіонах стало більше”

09.07.2019   16:50Агенцiя

Перебуваючи з візитом на Чернігівщині народний депутат України, член Політичної Партії “Європейська Солідарність” Олександр Бригинець прийняв участь у роботі експертного круглого столу на тему: “Субвенції – зло чи благо?”.

Народний депутат Олександр Бригинець обирався як за мажоритарною системою, так і за партійними списками. Тому йому було що сказати і порівняти.

Він підкреслив, що за останні роки відбувся процес, який ініціював Петро Порошенко – економічна децентралізація.

Олександр Бригинець акцентував, що для бідного регіону потрібно багато субвенцій, але в умовах децентралізації грошей в регіонах стало більше, хоча проблеми бідних громад присутні, тому субвенції необхідні. При цьому часто виникають конфлікти інтересів при визначенні напрямку використання субвенцій в громаді, наприклад, між депутатами та представниками влади. Тому варто не лише вдало обирати своїх депутатів, а й мати компетентну владу.

Найголовнішою проблемою тут є нечітко прописане законом визначення цільового напрямку субвенцій та їхніх сум, адже минулого року 37% субвенцій в Україні було виділено на проекти вартістю до 50 тисяч грн., що в масштабах округу є мізерною сумою та не вирішує значних проблем. Тому ці питання слід унормовувати.

До речі, у Польщі, навів приклад депутат, яку ми часто беремо за приклад, механізм субвенцій використовується й досі, бо окремі депутати лобіюють інтереси своїх регіонів. Тому вони мають мати добрі відносини з місцевою владою та радами і працювати заради потреб тих громадян, які їх обирали.

Учасники “круглого столу” неодноразово підкреслювали, що тема субвенцій щільно супроводжує депутатів-мажоритарників під час всіх передвиборних перегонів. Їх також називають однією з форм підкупу виборців. Залучення субвенцій – це один з умовно законних методів роботи нардепів-мажоритарників, яке не потрібно плутати з піаром за рахунок субвенційних засобів.

Насправді ж у всіх розвинених країнах, на які ми рівняємося, це називається лобізмом і розумно, на користь регіонів, використовують. Лобізм насамперед інтересів територій, лобізм інтересів секторів економіки, лобізм інтересів соціальних, демографічних, гендерних груп – це норма.

PR

Останні новини Чернігівщини

Ходити з молотком та арматурою: у Чернігові затримали блогера, який у своїх відео розповідав, як чинити опір ТЦК 15:38

У Чернігові затримали місцевого блогера з ніком "Звичайний хлопець". Чоловік на власному YouTube-каналі розповідав, як чинити опір співробітникам ТЦК за допомогою молотка, заточеної монети, піску, бензину, арматури та іншими способами.

На Прилуччині поліцейські затримали торгівця наркотиками 15:28

Співробітники Прилуцького райвідділу поліції задокументували низку фактів збуту наркотичних засобів, вчинених 42-річним мешканцем Парафіївської громади. Роздрібного наркодилера затримано до ізолятора тимчасового тримання.

Подальшу долю Сновської гімназії обговорювали під час розширеної виїзної наради 15:23

Минулого тижня голова обласної ради Олена Дмитренко відвідала Сновську громаду у зв’язку із тим, що постало питання доцільності функціонування комунального закладу «Сновська гімназія» Чернігівської обласної ради в контексті оптимізації мережі закладів освіти інституційного догляду та виховання дітей

Представниці Чернігівської міської ради взяли участь у тренінгу, на якому представлена друга частина Навчальної програми для розвитку спроможності цільових муніципалітетів 15:20

16-17 квітня 2024 року Асоціація міст України провела у Києві дводенний тренінг для представників муніципалітетів України. Спеціалістки відділу міжнародних відносин та інвестицій і управління економічного розвитку міста Чернігівської міської ради взяли участь у тренінгу, на якому була представлена друга частина Навчальної програми для розвитку спроможності цільових муніципалітетів, яку розробила Асоціація міст України.

У Чернігові поліцейські затримали двох посадовців державної установи, які налагодили корупційну схему отримання хабарів з підприємців 15:15

Поліцейські слідчого управління поліції Чернігівщини спільно з оперативниками обласного Управління стратегічних розслідувань затримали «на гарячому» начальника та інспектора одного з відділів державної установи з питань праці, які підозрюються в отриманні хабаря від директора місцевого підприємства.