Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Четвер, 28 березня, 22:37:15

17 сесія затвердила Звіт голови обласної ради та близько сімдесяти важливих рішень

05.04.2019   09:03Агенцiя

17 сесія затвердила Звіт голови обласної ради та близько сімдесяти важливих рішень, одне з яких може принести Сіверщині десятки мільйонів доларових інвестицій.


Мова ж іде про прийняття на пленарному засіданні погодження про надання спеціального дозволу на користування надрами з метою видобування кварцових пісків родовища «Вершини» товариству з обмеженою відповідальністю «Сенд Індастрі». Як запевнив, презентуючи цей проект, очільник фірми «Стюарт Флоат Гласс» Олег Семінський, на території Городнянського району буде збудовано потужний завод із виробництва гладкого скла, у що, за його словами, будуть інвестовані десятки мільйонів доларів...Однак про все попорядку.

Відкриваючи сімнадцяту сесію сьомого скликання, голова обласної ради Ігор Вдовенко оголосив хвилину мовчання - депутати та запрошенні вшанували світлу пам'ять земляка, військовослужбовця-контрактника, начальника групи взводу охорони та патрульно-постової служби Чернігівського зонального відділу Військової служби правопорядку Миколу Денисова. Як було наголошено, Микола Денисов, з початком АТО на сході України в 2014 році добровольцем пішов захищати Вітчизу у складі 13-го батальйону територіальної оборони. Мужній боєць, який за оборону Дебальцевого був нагороджений орденом «За мужність», трагічно загинув наприкінці березня поточного року під час відрядження до військової комендатури міста Констянтинівка Донецької області.

Після вшанування героя-земляка голова обласної ради разом з очільником облдержадміністрації Олександром Мисником за багаторічну сумлінну працю та впровадження нових методів діагностики і лікування вручив Грамоту Верховної Ради України завідувачу хірургічного відділення комунального лікувально-профілактичного закладу «Чернігівська центральна районна лікарня», кандидату медичних наук Валерію Василинчуку.

А далі народні обранці затвердили порядок денний сесії, до якого найпершим було внесено питання Про звіт голови обласної рад. Але ваховуючи те, що тези Звіту голови обласної ради І.С. Вдовенка про діяльність обласної ради з грудня 2017 року по березень 2019 року були зазделегідь опубліковані на офіційному порталі обласної ради і кожен із їх змістом мав можливість ознайомитись, депутати прийняли Звіт очільника ради окремим рішенням.

А ось із інформацією про діяльність обласної прокуратури в 2018 році народні обранці вирішили ознайомитись безпосередньо з уст її керівника - звітував на сесії про результати роботи вищого наглядового органу Придесення прокурор області Володимир Комашко.

Наступним депутати прийняли рішення про виконання обласного бюджету і витрачання коштів резервного фонду обласного бюджету за 2018 рік. Зокрема, по доходах у сумі 7 279 171,0 тис. грн, у тому числі по доходах загального фонду обласного бюджету у сумі 6 676 193,5 тис. грн та по доходах спеціального фонду обласного бюджету у сумі 602 977,5 тис. грн; по видатках у сумі 7 222 446,0 тис. грн, у тому числі по видатках загального фонду обласного бюджету у сумі 6 487 171,0 тис. грн та по видатках спеціального фонду обласного бюджету у сумі 735 275,0 тис. грн...

Як було зазначено, все більшу частку у бюджеті займає рентна плата за користування надрами, якої торік надійшло 22 632,5 тис. грн або 124% до бюджетних призначень. У порівнянні з 2017 роком обсяг податку збільшився впятеро або на 18 025,4 тис. грн за рахунок надходжень рентної плати за користування надрами для видобування нафти, природного газу та газового конденсату в обсязі 17 486,7 тис. грн (+3 936,7 тис. грн до плану), які законодавчо закріплені за обласними бюджетами з 2018 року.

Отож і сьогодні, незважаючи на супротив окремих своїх колег, депутати обласної ради, як кажуть, за другим заходом прийняли рішення «Про погодження надання спеціального дозволу на користування надрами з метою видобування кварцових пісків родовища «Вершини» товариству з обмеженою відповідальністю «Сенд Індастрі». Як наголосив директор ТОВ «Стюарт Флоат Гласс» Олег Семінський, відстоюючи цей дуже вагомий для Чернігівщини проект, в разі запровадження останнього, в Городні запрацює один із найсучасніших в Європі заводів, де виготовлятимуть скло як для обладунку «хмарочосів», різноманітних вікон, так і для компютерної та іншої техніки. Але головне, що в його висотехнологічних цехах і на видобувних пісчано-кварцевих кар'єрах будуть створенні сотні нових робочих місць, а в місцевий та обласний бюджети потечуть вагомі фінансові надходження.

Важливим є і прийняття рішення «Про розробку Стратегії сталого розвитку Чернігівської області на період до 2027 року та Плану заходів з її реалізації». Як наголошено, Стратегія відповідно до чинного законодавства буде ґрунтуватися на нових принципах, зокрема, на засадах смарт-спеціалізації, що забезпечить сталий розвиток регіону, враховуючи його конкурентні переваги.

Також депутати затвердили звіти про результати моніторингу та з оцінки результативності виконання Стратегії сталого розвитку Чернігівської області на період до 2020 року та Плану заходів з її реалізації за 2018 рік.

Як засвідчує проведений моніторинг, у 2018 році в рамках 3-х Програм, що відповідають стратегічним цілям розвитку області, реалізовувалось 47 технічних завдань на проекти регіонального розвитку, куди за рахунок усіх джерел фінансування витрачено 2,6 млрд грн. (в 2017 році - 1,83 млрд грн.)

До речі, в рамках Програми 1 - «Розвиток людського потенціалу» у 2018 році реалізовувались 28 технічних завдань на проекти регіонального розвитку із загальним обсягом фінансування 2,3 млрд грн. У межах Програми 2 - «Підвищення конкурентоспроможності області та забезпечення стійкого економічного зростання» реалізовано 12 технічних завдань на проекти з обсягом фінансування 267,1 млн грн. А, ось, за Програмою 3 - «Розвиток сільських територій» реалізовувалось 7 технічних завдань з обсягом фінансування 61,8 млн грн.

Цього ж сесійного дня депутати попрацювали і в напрямку поліпшення рівня цівільного захисту населення, покращення соцзабезпечення військових та їх родин, а також стосовно підвищення оборонозахищенності східних рубежів держави. Зокрема, внесли зміни до Програми соціальної підтримки учасників АТО/ООС, членів їх сімей, бійців-добровольців у Чернігівській області на 2019-2023 роки: встановили суму виплати щомісячної матеріальної допомоги кожному члену сім'ї загиблого (померлого) учасника АТО/ООС в сумі 500 гривень, передбачили інші соціальні стандарти... А у відповідь на звернення Дніпропетровської обласної ради до своїх Чернігівських колег щодо сприяння в наданні благодійної допомоги у вигляді лісоматеріалів для проведення реконструкції казарм та поліпшення умов розташування особового складу військових на сході України, народні обранці прийняли рішення «Про безоплатну матеріальну допомогу п'ятому окремому батальйону Української добровольчої армії», відповідно до якого надано дозвіл комунальному підприємству обласної ради «Чернігівоблагроліс» на відправку до Січеславщини близько ста кубічних метрів деревини.

Внесли депутати і поправки та зміни до Цільової соціальної програми розвитку цивільного захисту Чернігівської області на 2016-2020 роки». Одна із причин - нестача коштів на укладення угоди на експлуатаційно-технічне обслуговування системи оповіщення ПАТ «Укртелеком», яке повідомило, що з 01.04.2019 обладнання системи оповіщення буде відключено. Рішенням народних обранців пропонується викласти Програму в новій редакції, прийняття якої підвищить ефективність функціонування територіальної системи оповіщення,

Окрім того, певних змін зазнали обласна Програма з підтримки розвитку інформаційної та видавничої сфер Чернігівщини на 2016-2020 роки та обласна цільова Програма розвитку туризму в Чернігівській області на 2013-2020 роки.

Враховуючи, що туризм відповідно до Плану перспективного розвитку Чернігівської області на 2019 – 2021 роки визначено одним із пріоритетів для розвитку регіону, запропоновано збільшити кількість заходів Програми, спрямованих на розвиток туристичної інфраструктури та популяризацію туристично-рекреаційного потенціалу області на всеукраїнському та міжнародному рівнях тощо.

Також депутати прийняли низку рішень стосовно використання природних ресурсів. Зокрема, затвердили перелік видатків обласного фонду охорони навколишнього природного середовища на 2019 рік, на що запланували віділити з обласного бюджету близько 15 млн грн. Також вирішили (за пропозицією двох постійних комісій) визначити розпорядниками цих коштів не профільний Департамент ОДА, а місцеві ради, куди будуть спрямовані гроші на вирішення наболілих проблем.

Народні обранці заодно внесли і зміни до Програми охорони навколишнього природного середовища Чернігівської області на 2014-2020 роки, затвердженої рішенням обласної ради від 17 червня 2014 року та до Положення про обласний фонд охорони навколишнього природного середовища Чернігівської області, затвердженого рішенням обласної ради від 18 вересня 2014 року.

Нинішня сесія поповнила Чернігівщину новою природно-заповідною зоною, прийнявши рішення «Про створення ботанічного заказника місцевого значення «Цикля». Місце його розташування - прилегла до села Озеряни Варвинського району територія, де знаходиться глибокий та розлогий яр, на схилах якого зберіглась майже неторкана людським втручанням лісова та лучна рослинність рідкісних та малопоширених видів.

Також було прийнято рішення про створення комунального закладу «Регіональний ландшафтний парк «Міжрічинський» Чернігівської обласної ради», який включать до Переліку об'єктів спільної власності територіальних громад сіл, селищ, міст Чернігівської області та передадуть в управління обласній державній адміністрації. Виходили з того, що РЛП «Міжрічинський», створений рішенням Чернігівської обласної ради ще 20 червня 2002 року, існує, а ось адміністрації, яка б належним чином вела відтворення біологічного різноманіття, забезпечувала раціонально використання природних ресурсів, до цих не створили...Оголосять конкурс і на відбір очільника нового комунального закладу.

Приділили народні обранці увагу і культурі - внесли зміни до рішень обласної ради «Про обласну Премію імені Василя Полевика» та «Про заснування обласної щорічної премії імені Іллі Васильовича Буяльського». Як приклад, розмір останньої збільшили з п'яти до десяти прожиткових мінімумів, встановлених для працездатних осіб на 1 січня календарного року (на 01.01.2019 – 1921 грн) Тобто, з 9 тис 605 грн до 19 тис 210 грн.

В числі ж важливих, прийнятих депутатами, духовних документів було рішення про передачу у довгострокове безоплатне користування пам'ятки архітектури «Церква Іоанна Богослова» (Іванівська церква) у місті Ніжині управлінню Чернігівської єпархії УПЦ (Православна Церква України).

Шість питань на розгляд сесії були підготовлені управлінням охорони здоров'я обласної державної адміністрації. Зокрема, вони стосувались реорганізації окремих комунальних закладів охорони здоров'я у некомерційні комунальні підприємства. Проте голова профільної постійної комісії обласної ради Микола Дейкун попросив колег-депутатів підтримати його пропозицію щодо прийнняття рішення про переведення всіх комунальних медичних закладів до єдиного статусу. З чим народні обранці погодились, прийнявши, запропоноване головним лікарем обласного протитуберкульозного диспансеру, рішення.

Окрім того, народні обранці прийняли цього дня десятки рішень стосовно врегулювання кадрових, орендних та земельних відносин, надання дозволів на списання з балансу основних засобів тощо.

Були розглянуті також запити депутатів обласної ради з виконання проблемних питань, які надійшли від виборців.

На завершення пленарного засідання, коментуючи журналістам результати сесії і, зокрема, стосовно питання надання спецдозволу на користування надрами з метою видобутку кварцових пісків родовища «Вершина» ТОВ «Сенд Індастрі», голова обласної ради Ігор Вдовенко відзначив, що якщо не давати шанс підприємцям та піддавати сумніву будь-які ініціативи, ми будемо стояти на місці без всякого поступу і руху вперед.

За словами керівника, певні ризики завжди є, але жоден інвестор не буде будувати завод і запускати виробництво, не маючи впевненості щодо отримання дозволу на розробку родовища для отримання сировини. Ігор Вдовенко також відзначив, що під час пленарного засідання прийнято низку важливих рішень щодо розвитку комунальних лікувально-профілактичних закладів та реформування медичної галузі, врегулювання кадрових призначень очільників медустанов, управління та розпорядження комунальним майном, а також стосовно передачі в оренду об'єктів спільної власності, землеустрою.

З усіма рішеннями, прийнятими на сімнадцятій сесії сьомого скликання, кожен бажаючий може ознайомитись вже з наступного тижня на офіційному порталі обласної ради.


Відділ інформаційного забезпечення та зв'язків з громадськістю виконавчого апарату Чернігівської обласної ради

Останні новини Чернігівщини

З 1 квітня 2024 року на Чернігівщині розпочинається нерестова заборона на вилов водних біоресурсів

З 1 квітня 2024 року на Чернігівщині розпочинається нерестова заборона на вилов водних біоресурсів 15:04

З 1 квітня 2024 року з метою охорони нерестовищ у рибогосподарських водних об’єктах та забезпечення сприятливих умов нересту водних біоресурсів, відповідно до Правил рибальства та наказу Управління Державного агентства з розвитку меліорації, рибного господарства та продовольчих програм у Чернігівській області від 22.03.2024 №45 на Чернігівщині розпочинається заборона добування (вилову) водних біоресурсів у рибогосподарських водних об’єктах (їх частинах) на період нересту.

За матеріалами СБУ винесено вирок російському окупанту, який знущався над сім’єю з неповнолітніми дітьми 14:55

За матеріалами СБУ суд виніс вирок військовому рф, причетному до вчинення воєнних злочинів під час тимчасового захоплення частини Чернігівської області.

Державна реєстраторка підозрюється у зловживанні повноваженнями, що спричинило неправомірне вибуття з державної власності земельних ділянок сільськогосподарського призначення 14:51

За процесуального керівництва Прилуцької окружної прокуратури повідомлено про підозру державному реєстратору однієї із сільських рад Прилуцького району у зловживанні своїми повноваженнями з метою отримання неправомірної вигоди, що спричинило тяжкі наслідки та несанкціонованій зміні інформації, що обробляється в автоматизованих системах, вчиненій особою, яка має право доступу до неї, вчиненій за попередньою змовою групою осіб (ч. 3 ст. 365-2, ч. 3 ст. 362 КК України).

Перекривається рух автотранспорту на перехресті вул. Героїв Маріуполя та Кримської

Перекривається рух автотранспорту на перехресті вул. Героїв Маріуполя та Кримської 14:49

З 27 березня по 16:00 год. 9 квітня. Відповідний дозвіл наданий КП «Чернігівводоканал» на засіданні виконавчого комітету Чернігівської міської ради сьогодні.

 Понад 7 мільйонів гривень – на вирішення екологічних проблем Чернігівщини

Понад 7 мільйонів гривень – на вирішення екологічних проблем Чернігівщини 14:45

Профільна робоча група при Чернігівській обласній раді сьогодні, 26 березня, погодила перелік видатків обласного фонду охорони навколишнього природного середовища Чернігівської області на 2024 рік.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини