Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Четвер, 28 березня, 14:00:39

Сьогодні визначився вектор орієнтиру нашої країни на захід

28.02.2019   17:37Агенцiя

26 лютого у прес-центрі «Чиста політика» відбулася прес-конференція на тему «Міжнародні відносини».

Юрій Щербак

Юрій Щербак

Захід провів Юрій Миколайович Щербак – надзвичайний і Повноважний посол України в Канаді, голова Комітету з Національної премії імені Тараса Шевченка, Державного управління справами, український письменник, сценарист, публіцист, політик, діяч екологічного руху, дипломат, лікар-епідеміолог.

Юрій Миколайович повідав наступне:

– Щойно повернувся з дуже важливої 55-ї Мюнхенської конференції з питань безпеки, де було дуже багато політичних діячів і наш президент. Напередодні було опубліковано доповідь експертів, які занепокоєні ситуацією хаосу у світі і стверджують, що може виникнути глобальний конфлікт, причиною чого вони вважають суперництво США і Китаю, що виходить на рівень конфронтації та політика Росії. При цьому вже пройшло 30 років після падіння Берлінської стіни і безпека Європи стала під загрозою.

Нині читаю книгу Збігнева Бжезинського (твори якого майже всі прочитав) та пригадую своє знайомство з ним, якого вважаю своїм гуру в питаннях геополітики та пишаюся нашим знайомством. Він завжди виступав за гарні відносини між Америкою та Україною, яку вважав великою країною.

Шкодую, що нині іде війна в Україні. Але наша країна обрала вірний шлях до членства в ЄС і НАТО, що раніше було неможливо, а нині є перспективно, адже й для самого НАТО ми необхідні, як бар’єр між Європою та Росією. До того ж наша країна може випускати ракети високої дальності (понад 500 км), які раніше та ж Америка забороняла виробляти.

Хочеться подякувати США за фінансову допомогу (понад 700 млн. долл.) та військове оснащення нашій країні. Тобто, сьогодні визначився вектор орієнтиру нашої країни на захід.

Після виступу спікеру поставили ряд питань:

    Для чого ми потрібні ЄС, чи чекають нас там?
    Звичайно, не всі нас чекають, там є байдужі до нашої країни, але лідери країн розуміють стратегічну роль нашої країни, як бастіону захисту Європи. Це не означає, що нас скоро приймуть до ЄС, але нині ми є в епіцентрі історії.
    Як Ви оцінюєте рівень сучасних українських дипломатів?
    Я був дипломатом першого покоління, хоча ніякого відношення до дипломатів не мав, але спілкувався з різними світовими політиками. Не завжди ті дипломати відповідали необхідному рівню, але зараз цей стан покращився, і в цілому роботу наших дипломатів оцінюю позитивно, адже вони спілкуються з іншими іноземними колегами, які підтримують наші резолюції в обмін на підтримку їхніх резолюцій.

Звичайно, є недоліки, наприклад, у мене були підлеглі, які зловживали спиртним, але в цілому вважаю нинішній рівень дипломатії надійним.

    Хто винен в тому, що забрали Крим?
    Це дуже складне питання і на нього відповісти однозначно не можна.
    Чи можна нам мати подвійне громадянство?
    В принципі у нас це не заборонено, але треба мати закон, бо і в інших країнах це можливо. При цьому варто дотримуватися законів тієї країни, де ти живеш: в Ізраїлі виконувати їхні закони, а в Америці – американські.

До речі, сьогодні важкий день у президента США Трампа, адвокат якого розкрив брудну інформацію перед Конгресом. Тобто, конфлікти є не лише у нас, а й там.


Довідково:

Юрій Миколайович Щербак – український письменник, сценарист, публіцист, політик, діяч екологічного руху, дипломат, лікар-епідеміолог, доктор медичних наук, почесний доктор медицини Національного медичного університету імені О. О. Богомольця, професор, лауреат Літературної премії ім. Ю. Яновського.
Голова Комітету з Національної премії імені Тараса Шевченка Державного управління справами.

 

Останні новини Чернігівщини

З 1 квітня 2024 року на Чернігівщині розпочинається нерестова заборона на вилов водних біоресурсів

З 1 квітня 2024 року на Чернігівщині розпочинається нерестова заборона на вилов водних біоресурсів 15:04

З 1 квітня 2024 року з метою охорони нерестовищ у рибогосподарських водних об’єктах та забезпечення сприятливих умов нересту водних біоресурсів, відповідно до Правил рибальства та наказу Управління Державного агентства з розвитку меліорації, рибного господарства та продовольчих програм у Чернігівській області від 22.03.2024 №45 на Чернігівщині розпочинається заборона добування (вилову) водних біоресурсів у рибогосподарських водних об’єктах (їх частинах) на період нересту.

За матеріалами СБУ винесено вирок російському окупанту, який знущався над сім’єю з неповнолітніми дітьми 14:55

За матеріалами СБУ суд виніс вирок військовому рф, причетному до вчинення воєнних злочинів під час тимчасового захоплення частини Чернігівської області.

Державна реєстраторка підозрюється у зловживанні повноваженнями, що спричинило неправомірне вибуття з державної власності земельних ділянок сільськогосподарського призначення 14:51

За процесуального керівництва Прилуцької окружної прокуратури повідомлено про підозру державному реєстратору однієї із сільських рад Прилуцького району у зловживанні своїми повноваженнями з метою отримання неправомірної вигоди, що спричинило тяжкі наслідки та несанкціонованій зміні інформації, що обробляється в автоматизованих системах, вчиненій особою, яка має право доступу до неї, вчиненій за попередньою змовою групою осіб (ч. 3 ст. 365-2, ч. 3 ст. 362 КК України).

Перекривається рух автотранспорту на перехресті вул. Героїв Маріуполя та Кримської

Перекривається рух автотранспорту на перехресті вул. Героїв Маріуполя та Кримської 14:49

З 27 березня по 16:00 год. 9 квітня. Відповідний дозвіл наданий КП «Чернігівводоканал» на засіданні виконавчого комітету Чернігівської міської ради сьогодні.

 Понад 7 мільйонів гривень – на вирішення екологічних проблем Чернігівщини

Понад 7 мільйонів гривень – на вирішення екологічних проблем Чернігівщини 14:45

Профільна робоча група при Чернігівській обласній раді сьогодні, 26 березня, погодила перелік видатків обласного фонду охорони навколишнього природного середовища Чернігівської області на 2024 рік.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини