Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

П`ятниця, 29 березня, 10:23:36

Новий 2019 рік Чернігівщина зустрічатиме з новим бюджетом

21.12.2018   08:48Агенцiя

З таким головним результатом завершилася шістнадцята сесія обласної ради сьомого скликання, на якій було розглянуто близько восьми десятків різноманітних питань.

Відкриваючи пленарне засідання, очільник обласної представницької влади Ігор Вдовенко наголосив, що 2018 рік хоч і був нелегким та складним, проте завершується він і з певними позитивними здобутками. І за це велика вдячність кращим працівникам різних сфер господарського комплексу краю, праця яких високо оцінена як на державному, так і на регіональному рівнях. Підтвердженням цього було вручення керівниками області – Ігорем Вдовенком та новим головою облдержадміністрації Олександром Мисником Грамот і Почесних грамот Верховної Ради України та найвищих відзнак Всеукраїнської Асоціації органів місцевого самоврядування, обласної ради цілій низці наших земляків. Нагороджених також привітали перший заступник голови обласної ради Валентин Мельничук та заступник голови обласної ради Арсен Дідур, які взяли участь у пленарному засіданні.

А далі, після затвердження порядку денного сесії, розпочалося жваве обговорення, внесених на розгляд пленарного засідання питань та поступове їх прийняття в статусі рішень обласної ради. І насамперед, народні обранці «взялися» за обласний бюджет на 2019 рік, за який перед ними відчитувався, вислухував пропозиції та відповідав на запитання директор Департаменту фінансів обласної держадміністрації Валерій Дудко.

Як результат, головний фінансовий документ було прийнято. Однак депутати запропонували внести до нього певні правки, в числі яких – передбачення фінансування відкриття на базі обласної лікарні кардіологічного відділення, надання додаткових коштів на відпочинок дітей тощо.

В цілому ж, на 2019 рік доходи обласного бюджету передбачені у сумі 6 143 857 442 гривні, у тому числі доходи загального фонду обласного бюджету – 5 515 468 600 гривень та доходи спеціального фонду обласного бюджету – 628 388 842 гривні.

Видатки головного фінансового документа області плануються у сумі 6 139 442 342 гривні, у тому числі видатки загального фонду обласного бюджету – 5 482 524 500 гривень та видатки спеціального фонду місцевого бюджету – 656 917 842 гривні...

Передбачені також гроші на повернення та надання кредитів, оборотний залишок бюджетних коштів, резервний фонд, міжбюджетні трансферти, інші бюджетні преференції.

Народні обранці визначили пріоритети бюджетних видатків у відповідності з їх важливістю для громад. Насамперед, це бюджетно-соціальні галузі – охорона здоров'я, освіта, культура, спортивне виховання..., рівень фінансування яких порівняно з поточним роком повинен помітно зрости. Відповідно зростатиме і рівень заробітної плати та інших соціальних виплат.

Не забули народні обранці передбачити кошти і на виконання програм допомоги захисникам України та рідним і дітям героїв, які поклали своє життя на олтар незалежності нашої держави. Зокрема, було прийнято Програму соціальної підтримки учасників антитерористичної операції, операції Об'єднаних сил, членів їх сімей, бійців-добровольців у Чернігівській області на 2019-2023 роки, на виконання якої передбачено 15,9 млн грн.

Також депутати затвердили Програму покращення матеріально-технічного забезпечення заходів територіальної оборони, військових частин та правоохоронних органів, які дислокуються на території Чернігівської області, на 2019 рік. В ній передбачено забезпечення проведення заходів територіальної оборони, надання матеріально-фінансової допомоги військовим частинам та правоохоронним органам, послуг з транспортних перевезень тощо на суму майже 2,5 млн грн.

Далі було затверджено Програму економічного і соціального розвитку області на 2019 рік, яка, у свою чергу, передбачає реалізацію заходів 42 регіональних цільових програм. Окрім того, у стадії завершення знаходиться ще кілька проектів програм, які передбачаються до реалізації також в наступному році. Основний же напрям дії цього важливого документа – нарощування темпів виробництва, збільшення обсягів експорту продукції на 8 відсотків, залучення в економіку краю близько 10 млрд грн інвестицій та багато інших запланованих задумів.

Не менш важливим для соціально-економічного розвитку Чернігівщини було і сьогоднішнє затвердження народними обранцями Регіональної програми розвитку автомобільних доріг загального користування місцевого значення на 2019-2022 роки. Головне ж, що вона передбачає кількаразове зростання обсягів фінансових надходжень та сприятиме відновленню і розвитку автомобільних доріг загального користування місцевого значення з урахуванням маршрутного принципу та соціально-економічних пріоритетів розвитку регіонів і держави в цілому. Як-ні-як, а загальний обсяг фінансових ресурсів, необхідних для реалізації Програми, сягає 3 млрд. 346 млн. 221 тис. гривень, надходження яких передбачається у вигляді субвенції з державного бюджету місцевим бюджетам, а також від інших джерел, не заборонених законодавством.

Заодно депутати затвердили і обласну Програму підвищення рівня безпеки дорожнього руху в Чернігівській області на 2019-2020 роки.

Свій позитив в економіку Придесення, на думку депутатів, матиме і рішення «Про внесення змін до обласної цільової Програми розвитку туризму в Чернігівській області на 2013-2020 роки», адже цим нормативним актом передбачено розширення благоустрою окремих історично-рекреаційних територій, що позитивно вплине на «приплив» до області вітчизняних та зарубіжних туристів.

Сьогодні ж була прийнята і Програма сприяння виконанню повноважень депутатами обласної ради на 2019-2020 роки. Нею на вирішення проблемних питань та доручень виборців передбачено по 150 тисяч гривень в рік на кожного народного обранця, що матиме свій відповідний вплив на поліпшення соціального розвитку територіальних громад області.

На пленарному засіданні також було заслухано інформацію обласної державної адміністрації щодо стану ліквідації наслідків пожежі на складах 6-го арсеналу Міністерства оборони України в Ічнянському районі Чернігівської області. Доповів з цього питання директор Департаменту з питань цивільного захисту та оборонної роботи ОДА Сергій Болдирев.

Всього ж сьогодні було затверджено близько вісімдесяти різноманітних рішень, десята частина з яких – галузеві обласні програми. Окрім того, в декілька програмних документів, прийнятих раніше, були внесені відповідні зміни та доповнення.

Також було розглянуто блок питань щодо використання природних ресурсів. Зокрема, депутати прийняли рішення «Про створення ландшафтного заказника місцевого значення «Бакумова гора». Обласна рада підтримали громадську ініціативу стосовно створення однойменного ландшафтного заказника на площі 16 га без вилучення земельних ділянок між селами Манжосівка, Єгорівка та Дідівці Прилуцького району.

Було прийнято і цілу низку важливих рішень щодо управління комунальною власністю. В їх числі: «Про передачу майна комунальної власності області в оперативне управління комунальній установі «Чернігівський обласний Центр комплексної реабілітації та обслуговування учасників бойових дій, членів їх родин та сімей загиблих» Чернігівської обласної ради»; «Про затвердження передавального акта Державного закладу «Вузлова лікарня станції Чернігів Південно-Західної залізниці»; «Про передачу частини приміщень, що розташовані за адресою: місто Чернігів, вулиця Шевченка, 160-А в оперативне управління лікувально-профілактичного закладу «Обласний центр екстреної медичної допомоги та медицини катастроф Чернігівської обласної ради», інші.

Також депутати прийняли одинадцять рішень про реорганізацію комунальних лікувально-профілактичних закладів обласної ради у комунальні некомерційні підприємства.

Сьогодні ж обласна рада своїми рішеннями встановила зменшений розмір орендної плати Чернігівському обласному відділенню Українського національного фонду допомоги інвалідам Чорнобиля, міській громадській організації «Союз ветеранів Чернігівського вищого військового авіаційного училища льотчиків», громадській організації «Жіноча волонтерська сотня самооборони Чернігівщини», деяким іншим організаціям. Було затверджено і два рішення, які є регуляторними: «Про внесення змін та доповнень до Методики розрахунку та порядку використання плати за оренду майна спільної власності територіальних громад сіл, селищ, міст Чернігівської області» та «Про затвердження Типового договору оренди нерухомого майна, що належить до спільної власності територіальних громад сіл, селищ, міст Чернігівської області, у новій редакції».

Відповідаючи на запити та прохання виборців, обласна рада прийняла і цілу низку звернень до вищих державних органів влади. Зокрема: щодо негативних наслідків реалізації ПАТ Укрпошта в Чернігівській області пілотного проекту «Сільське відділення»; стосовно продовження мораторію на продаж земель сільськогосподарського призначення; щодо зарахування рентної плати за спеціальне використання лісових ресурсів до місцевих бюджетів; щодо збільшення фінансування поточного середнього ремонту автомобільних доріг в Чернігівській області...

Були також прийняті звернення до керівництва держави і Міністра енергетики та вугільної промисловості Ігоря Насалика щодо критичної ситуації, спровокованої неправомірними діями посадових осіб Міністерства енергетики та вугільної промисловості та державного концерну «Укрторф» стосовно державного підприємства «Чернігівторф» та звернення до Фонду державного майна України щодо ПАТ «ТРЕСТ».

Окрім того, депутати прийняли цього дня цілу низку рішень з майнових та кадрових питань; надали дозволи окремим підприємствам на користування надрами, зобов'язавши їх укласти угоди із місцевими громадами про соціальне партнерство та відшкодування екологічних збитків; затвердили та направили на розгляд у відповідні владні інстанції декілька депутатських запитів...

В ході засідання депутати обласної ради разом із головою обласної держадміністрації задовольнили вимоги, заслухали та відповіли на запитання трьох груп громадських активістів, а також вшанували хвилиною мовчання світлу пам'ять про Лозу Миколу Олександровича, який довгий час працював головою Борзнянського райвиконкому, головою Борзнянської районної ради, був представником Президента в Борзнянському районі, а нині пішов із життя.

На завершення пленарного засідання голова обласної ради Ігор Вдовенко подякував всім депутатам за участь у роботі сесії та разом із очільником обласної держадміністрації Олександром Мисником привітав всіх присутніх у сесійній залі з прийдешнім Новим 2019 роком та Різдвом Христовим.


Відділ інформаційного забезпечення та зв'язків з громадськістю виконавчого апарату Чернігівської обласної ради

Останні новини Чернігівщини

Пам’яті Андрія Юрченка: у Чернігові відбулися змагання з дзюдо на честь загиблого Героя 09:41

Цим видом спорту Захисник України займався з дитинства і аж до вступу в Чернігівський ліцей з посиленою військово-фізичною підготовкою. Де, навички та вміння, отримані під час тренувань з бойового мистецтва допомогли самореалізуватися та показати чудові результати в навчанні.

На варті безпеки дітей: у Чернігові офіцер «СОБ» виявив біля школи підозрілий предмет 09:32

Вчора під час обстеження території поблизу чернігівської школи офіцер «Служби освітньої безпеки» виявив у землі підозрілий предмет, що візуально схожий на міну. Пильний поліцейський негайно відреагував на знахідку та убезпечив дітей від наближення до ймовірно вибухонебезпечного предмета.

 До довічного позбавлення волі засуджено двох російських військових за умисне вбивство чотирьох цивільних

До довічного позбавлення волі засуджено двох російських військових за умисне вбивство чотирьох цивільних 09:27

За публічного обвинувачення прокурорів Прилуцької окружної прокуратури в порядку спеціального судового розгляду визнано винними двох військовослужбовців зс рф у порушенні законів та звичаїв війни, вчинених групою осіб за попередньою змовою, поєднаних з умисними вбивствами (ч. 2 ст. 28 ч. 2 ст. 438 КК України). Вироком Ічнянського районного суду їх засуджено до довічного позбавлення волі.

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 09:25

Протягом минулої доби зареєстровано 6 небезпечних подій, а саме: 6 пожеж.

29 березня: цей день в Україні і світі

29 березня: цей день в Україні і світі 09:22

ДЕНЬ 765 РОСІЙСЬКА АГРЕСІЯ - DAY 765 RUSSIAN AGRESSION

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини