Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

П`ятниця, 19 квітня, 11:08:31

Понад три десятки важливих рішень затверджено на пленарному засіданні обласного органу представницької влади

05.07.2018   08:42Агенцiя

4 липня відбулася чотирнадцята сесія обласної ради сьомого скликання, яку провів її голова Ігор Вдовенко.

У засіданні взяли участь очільник обласної державної адміністрації Валерій Куліч, перший заступник голови обласної ради Валентин Мельничук, заступник голови обласної ради Арсен Дідур, керівники органів виконавчої влади та місцевого самоврядування, представники громадських організацій та засобів масової інформації.

Спочатку депутати та присутні на пленарному засіданні вшанували хвилиною мовчання пам'ять воїна – контрактника Олександра Божка, якого 1 липня поховали у селі Печі Борзнянського району, та усіх героїв Чернігівщини, що загинули, захищаючи цілісність і суверенітет рідної України.

Далі присутній на сесії народний депутат України Олександр Кодола виступив із привітанням та вручив Грамоту Верховної Ради України заступнику голови обласної державної адміністрації, депутату обласної ради Сергію Сергієнку. Потім керівники області вручили Почесну Грамоту Кабінету Міністрів України першому заступнику голови обласної ради Валентину Мельничуку та Грамоту Верховної Ради України очільнику Чернігівського обласного філармонійного центру фестивалів та концертних програм Сергію Теребуну.

Після урочистої частини депутати обласної ради Дмитро Іванов та Дмитро Блауш виступили із заявами стосовно ліквідації наслідків стихійного лиха, яке сталося днями у Чернігові, та надання благодійної допомоги постраждалим жителям обласного центру. Також порушувалося питання щодо вжиття заходів з порятунку літератури із фондів книгосховищ Чернігівської обласної універсальної наукової бібліотеки ім. В.Короленка, що були підтоплені під час сильної зливи.

Голова постійної комісії з питань освіти, науки, культури та інформаційної сфери Сергій Журман у своєму виступі акцентував увагу на питанні належного фінансування та виконання обласних Програм.

Депутат обласної ради Володимир Лобосок висловився за включення до порядку денного питання про передачу Семенівського районного дочірнього агролісгосподарського спеціалізованого підприємства «Семенівкарайагролісгосп» до комунальної власності району або ОТГ. Присутній на сесії голова Семенівської районної ради Василь Малкович також аргументував позицію громади з цього питання.

Альтернативний підхід до вирішення порушеного питання у своїх виступах висловили Валерій Куліч, Ігор Вдовенко, Ірина Грозенко, Арсен Дідур, Віктор Кияновський, Олег Авер'янов, Тетяна Ковальчук, Іван Якуб. Було запропоновано створити робочу групу, яка б спільно з Департаментом агропромислового розвитку, управлінням комунального майна та профільною комісією обласної ради, представниками депутатських фракцій, об'єднаних територіальних громад здійснили інвентаризацію лісових масивів, а також усіх незареєстрованих ділянок, та напрацювали механізм розподілу лісових ресурсів не лише у Семенівському районі, а й в усіх громадах Чернігівщини відповідно до Перспективного плану формування територій громад Чернігівської області та норм чинного законодавства.

Визначившись із питаннями, що потребували нагально вирішення, і які були проаналізовані на засіданнях президії, простійних комісій, депутатських фракцій обласної ради, та, врахуваши зауваження, пропозиції народних обранців, які прозвучали у сесійній залі, депутати проголосували за порядок денний в цілому. Затвердивши часовий регламент сесії, перейшли до прийняття рішень.

Депутати продемонстрували одностайність стосовно надання згоди на прийняття до спільної власності територіальних громад сіл, селищ, міст Чернігівської області автомобілів швидкої допомоги. Автомобілі будуть закріплені на праві оперативного управління за лікувально-профілактичним закладом «Обласний центр екстреної медичної допомоги та медицини катастроф» Чернігівської обласної ради. Передача двох автомобілів JACBrand у спільну власність здійснена у рамках реалізації Угоди між Урядами України та Китайської Народної Республіки про надання Міністерству охорони здоров'я України.

Серед іншого, більшістю голосів затверджено низку рішень щодо управління об'єктами комунальної власності, надання дозволів, розподілу орендної ставки, використання природних ресурсів тощо.

Депутати погодили виключення з Переліку об'єктів спільної власності територіальних громад сіл, селищ, міст Чернігівської області, що підлягають приватизації у 2018 році, комплексу дитячого табору «Юний технік» разом із земельною ділянкою, що знаходиться у селі Количівка Чернігівського району. Оскільки, відповідно до Закону України «Про освіту» об'єкти та майно державних і комунальних закладів освіти не підлягають приватизації чи використанню не за освітнім призначенням. Крім того, розпорядженням Кабінету Міністрів України від 17.03.2004 року № 141-р визначено, що міністерствам та іншим центральним органам виконавчої влади, Раді міністрів АР Крим, обласним, Київським та Севастопольській міським держадміністраціям, у сфері управління яких перебувають державні дитячі оздоровчі заклади, вжити заходів для забезпечення їх ефективного функціонування, недопущення перепрофілювання, злиття, закриття та скорочення ліжко-місць. Цим розпорядженням рекомендовано органам місцевого самоврядування під час відчуження об'єктів комунальної власності врахувати вимоги цього розпорядження щодо збереження мережі дитячих оздоровчих закладів.

У числі одноголосно прийнятих документів – рішення про надання дозволу на безоплатну матеріальну допомогу Державному науково-випробувальному центру Збройних Сил України. Таке рішення викликане тим, що Державний науково-випробувальний центр Збройних Сил України в даний час розміщується на базі колишнього Чернігівського вищого авіаційного училища льотчиків, які не використовуються за призначенням з 2004 року та потребують проведення поточного і капітального ремонтів. Ухваленим рішенням надано допомогу у вигляді пиломатеріалів - дошки обрізної хвойних порід в кількості 20 кубічних метрів для облаштування службових приміщень.

Також депутати підтримали питання, внесене на розгляд сесії обласною державною адміністрацією за поданням Управління містобудування та архітектури, про вжиття невідкладних заходів щодо укріплення, збереження та запобігання подальшій руйнації  схилу навколо пам'ятки національного значення «Альтанка» у смт. Седнів Чернігівської області. Альтанка є пам'яткою архітектури загальнодержавного значення і оскільки розташована на земельній ділянці, яка знаходиться у постійному користуванні Чернігівського районного дочірнього агролісогосподарського спеціалізованого підприємства «Чернігіврайагролісгосп», тож укріплення буде здійснене за кошти цього підприємства.

Разом з тим, депутати не підтримали проект рішення, яким передбачалося надання згоди на безоплатну передачу у державну власність нерухомого майна, а саме приміщень, що розташовані в будівлі за адресою: м. Чернігів, проспект Миру, 20 та використовуються для розміщення Господарського суду Чернігівської області. Свої думки з цього приводу у сесійній залі висловили депутати обласної ради Дмитро Блауш, Валерій Куліч, Володимир Лобосок.

Бурхливе обговорення та полярно протилежні позиції присутніх на пленарному засіданні обласного представницького органу викликав проект рішення стосовно відміни Звернення депутатів Чернігівської обласної ради щодо тиску на органи місцевого самоврядування. За результатами голосування дане питання не набрало необхідної кількості голосів.

Рішенням сесії народні обранці ухвалили Звернення до Кабінету Міністрів України та Державного агентства з енергоефективності та енергозбереження України, стосовно внесення змін до Порядку використання коштів, передбачених у державному бюджеті, для здійснення заходів щодо ефективного використання енергетичних ресурсів та енергозбереження.

Стосовно передачі Семенівського районного дочірнього агролісогосподарського спеціалізованого підприємства «Семенівкарайагролісгосп» до комунальної власності району або ОТГ, то в результаті голосування було ухвалено рішення про створення робочої групи, яка здійснить підготовку документів про передачу районних дочірніх агролісогосподарських спеціалізованих підприємств КП «Чернігівоблагроліс» Чернігівської обласної ради до комунальної власності міських, селищних та сільських рад ОТГ Чернігівщини.

Депутатами підтримано запити своїх колег Ірини Грозенко, Ольги Чередник, Олександра Карети, Дмитра Іванова та Миколи Дейкуна. У депутатських запитах порушено питання щодо включення в перелік об'єктів, які підлягають ремонту в 2019 році за рахунок Дорожнього фонду, капітального ремонту доріг, фінансування виконання робіт з капітального ремонту автошляхів між населеними пунктами районів області та вжиття невідкладних заходів з усунення загрози знищення соснових лісів внаслідок дії шкідника – верхівкового короїда.

Загалом, з врахуванням зауважень і пропозицій депутатів, обласна рада прийняла рішення із більше ніж 30 питань порядку денного сесії.

Після завершення пленарного засідання голова обласної ради Ігор Вдовенко зустрівся із журналістами місцевих ЗМІ та відповів на їхні запитання.


Відділ інформаційного забезпечення та зв'язків з громадськістю виконавчого апарату Чернігівської обласної ради

Останні новини Чернігівщини

«Трагедія в Драмі» — прем’єра документального проєкту-розслідування Суспільного 10:50

19 квітня о 19:00 на ютуб-каналі Суспільне Чернігів відбудеться прем'єра документального проєкту «Трагедія в Драмі».

Ярмаркували у Чернігові: яких працівників шукають місцеві підприємства? 10:39

Яку роботу та умови праці пропонують, говорили на ярмарку вакансій етичного бізнесу в Чернігові. Захід відбувся з ініціативи Міжнародної Організації з Міграції (МОМ) за фінансування народу Японії та за сприяння Чернігівської обласної служби зайнятості.

Спільний проєкт міста Чернігова, уряду Німеччини та UNDP в Україні 10:30

Наприкінці 2022 року в Україні було розпочато проєкт «Підтримка швидкого економічного відновлення українських муніципалітетів», який фінансується урядом Німеччини. Реалізує проєкт німецька компанія GIZ та Програма розвитку ООН (UNDP) в Україні.

Чи високі ризики відбудови/відновлення об’єктів соціальної інфраструктури, пошкодженої внаслідок російської агресії в Чернігові? 10:13

Наявність ризиків під час моніторингу визначали аналітики громадської організації «Агенція міських ініціатив».

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 09:44

Протягом минулої доби зареєстровано 3 небезпечні події, а саме: 1 дорожньо-транспортну пригоду та 2 пожежі. Внаслідок цих подій постраждала 1 особа.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини