Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

П`ятниця, 29 березня, 00:20:07

Боротьба з тіньовою зайнятістю: контроль та роз’яснювальна робота

05.06.2018   08:26Агенцiя

30 мінімальних заробітних плат (наразі 111 690 гривень) має сплатити роботодавець за фактичний допуск одного працівника до роботи без трудового договору, оформлення його не на повну ставку (якщо робота виконується цілий день) або ж виплату заробітної плати в «конверті». Штраф у 100 мінімальних зарплат — за недопущення інспектора праці до перевірки. Здавалося б, такі розміри санкцій повинні стимулювати роботодавців до легального працевлаштування. Втім, лише на Чернігівщині кількість неформально зайнятих минулого року склала понад 90 тисяч.

Як вплинути на ситуацію — говорили сьогодні, 4 червня, учасники засідання обласної робочої групи з питань легалізації виплати заробітної плати і зайнятості населення. До роботи долучилися заступник голови ОДА Наталія Романова, заступник Голови правління Пенсійного фонду України Владислав Машкін, директор Департаменту з питань праці Державної служби України з питань праці Ігор Дегнера, керівники профільних управлінь, представники райдержадміністрацій, підприємств-боржників.

— В Україні близько 3,7 мільйона громадян працює «в тіні», тобто кожен четвертий. Вони не є учасниками системи соціального страхування. Відтак, кількість платників єдиного внеску є значно меншою, ніж пенсіонерів, які в солідарній системі мають отримувати зароблені пенсії. Ситуація на Чернігівщині теж не виняток. За статистикою, у березні цього року налічувалося 185,1 тисячі штатних працівників та 339,6 тисячі пенсіонерів. При цьому мінімальну зарплату отримують 13% (по Україні — майже 8%), — зазначила Наталія Романова.

Детальніше про показники бюджету Пенсійного фонду та основні джерела, що впливають на його наповнення, структуру застрахованих осіб у прямій мові начальника Головного управління Пенсійного фонду України в області Юрія Юрченка.

Начальник управління Держпраці в області Сергій Дорошенко переконаний: вирішити проблему із легалізації заробітної плати і найманих працівників в області можна лише спільними зусиллями всіх дотичних структур — органів Держпраці, Пенсійного фонду та Державної фіскальної служби. Так, наразі розроблені відповідні інструменти для здійснення спільної ефективної діяльності щодо виявлення незадекларованої праці, зокрема превентивні заходи.

Здійснюються також відповідні контрольні заходи.

Втім, крім нелегальної зайнятості населення, непоодинокі випадки порушення законодавства про працю.

Присутні на сьогоднішньому засіданні представники підприємств-боржників серед причин утворення та накопичення боргів із виплати заробітної плати та сплати єдиного соціального внеску називають відсутність замовлень, непогашені попередні борги. Одні шукають вихід із ситуації, розраховуючи на санації та продаючи майно, інші — проходять процедуру ліквідації.

Підсумовуючи, заступник голови ОДА наголосила на тісній співпраці всіх профільних управлінь з ОТГ, в яких теж мають працювати інспектори праці. До речі, в Парафіївці, Батурині, Ніжині, Сосниці, Коропі та Козельці такі фахівці вже працюють. Також Наталія Романова зазначила про важливість застосування не тільки сучасного інструментарію здійснення контролю, а й роз’яснювальної роботи в частині переваг легального працевлаштування.

На проведенні системної інформаційно-роз’яснювальної роботи щодо соціальних ризиків громадян, які не оформлюють свою зайнятість офіційно або ж отримують зарплату в «конверті», також акцентували заступник Голови правління Пенсійного фонду України Владислав Машкін та директор Департаменту з питань праці Державної служби України з питань праці Ігор Дегнера.

Останні новини Чернігівщини

З 1 квітня 2024 року на Чернігівщині розпочинається нерестова заборона на вилов водних біоресурсів

З 1 квітня 2024 року на Чернігівщині розпочинається нерестова заборона на вилов водних біоресурсів 15:04

З 1 квітня 2024 року з метою охорони нерестовищ у рибогосподарських водних об’єктах та забезпечення сприятливих умов нересту водних біоресурсів, відповідно до Правил рибальства та наказу Управління Державного агентства з розвитку меліорації, рибного господарства та продовольчих програм у Чернігівській області від 22.03.2024 №45 на Чернігівщині розпочинається заборона добування (вилову) водних біоресурсів у рибогосподарських водних об’єктах (їх частинах) на період нересту.

За матеріалами СБУ винесено вирок російському окупанту, який знущався над сім’єю з неповнолітніми дітьми 14:55

За матеріалами СБУ суд виніс вирок військовому рф, причетному до вчинення воєнних злочинів під час тимчасового захоплення частини Чернігівської області.

Державна реєстраторка підозрюється у зловживанні повноваженнями, що спричинило неправомірне вибуття з державної власності земельних ділянок сільськогосподарського призначення 14:51

За процесуального керівництва Прилуцької окружної прокуратури повідомлено про підозру державному реєстратору однієї із сільських рад Прилуцького району у зловживанні своїми повноваженнями з метою отримання неправомірної вигоди, що спричинило тяжкі наслідки та несанкціонованій зміні інформації, що обробляється в автоматизованих системах, вчиненій особою, яка має право доступу до неї, вчиненій за попередньою змовою групою осіб (ч. 3 ст. 365-2, ч. 3 ст. 362 КК України).

Перекривається рух автотранспорту на перехресті вул. Героїв Маріуполя та Кримської

Перекривається рух автотранспорту на перехресті вул. Героїв Маріуполя та Кримської 14:49

З 27 березня по 16:00 год. 9 квітня. Відповідний дозвіл наданий КП «Чернігівводоканал» на засіданні виконавчого комітету Чернігівської міської ради сьогодні.

 Понад 7 мільйонів гривень – на вирішення екологічних проблем Чернігівщини

Понад 7 мільйонів гривень – на вирішення екологічних проблем Чернігівщини 14:45

Профільна робоча група при Чернігівській обласній раді сьогодні, 26 березня, погодила перелік видатків обласного фонду охорони навколишнього природного середовища Чернігівської області на 2024 рік.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини