Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

П`ятниця, 29 березня, 14:49:15

Про корупцію та напади на громадських активістів

17.02.2018   12:01Агенцiя

Напади на активістів та пошкодження їхнього майна – це сьогодення в діяльності громадського активу на Чернігівщині.

У зв’язку з цим громадська організація Чернігівський Центр Прав Людини запросила представників ЗМІ на брифінг про стан та перебіг антикорупційних розслідувань в Чернігівській області.

На заході розповіли про тих, хто сьогодні «замовляє» активістів, хто «кришує» корупцію в правоохоронних структурах Чернігівщини та як «замуровуються» державні кошти, які направлені на розвиток ОТГ – в підтвердження були представлені документи, фото, свідчення.

Спікерами брифінгу стали:
• Олександр Підгорний – директор Чернігівського Центру Прав Людини;
• Сергій Нестеренко – представник Чернігівського Центру Прав Людини;
• Олександр Ясенчук – громадський активіст ГО «Вільні люди».
Також були запрошені представники слідчого відділу Чернігівського відділу поліції ГУНП України в Чернігівській області, котрі, на жаль, не з’явилися.

Розпочав захід Олександр Підгорний з фактів підтвердження теми брифінгу, розповівши про те, що його автівку вже не раз пошкоджували (різали колеса, ламали дзеркала, обмальовували фарбою) і зловмисники були помічені, але поліція, як завжди, не знайшла цих осіб. А днями на пана Олександра стався фізичний напад – якщо б не травматична зброя, то невідомо чим би все скінчилося.

Олександр Підгорний анонсував інформаційні теми, що мали б стати цікавими правоохоронцям – це те, як проходять розслідування по тим відомостям, що надано Центром прав людини до ГУПН, як звільняють працівників поліції, що незгодні з позицією керівництва, як відбувається освоєння грошей, котрі проходять через тендерні комітети і використовуються окремими державними структурами (на прикладі Добрянського та Менського управлінь освіти), як будуються корупційні схеми посадових осіб в Деснянському басейному управлінні тощо.
- Деснянське басейне управління водних ресурсів (ДБУВР) – це така тема, з розслідуванням корупційної діяльності якої ми пов’язуємо погрози та напади на нас, - розповів Сергій Нестеренко, - це і підробка документів, і «відмивання» коштів на укріплення берега Дніпра, і вимагання «хабарів» тощо.

«Наразі нами відкрито кілька кримінальних проваджень на зловживання працівниками ДБУВР з різними кваліфікаціями, і хоча по цим справам була певна штучна пауза, але ми вимагаємо активізації дій та недопущення закриття справи» (розповів пан Сергій).
Викрити різні правопорушення допомагав і Олександр Ясенчук, що розповів про це детальніше:
- Однією із таємниць ДБУВР є об’єкти в селі Романівська Слобода Корюківського району, до яких доїхати важко, але там знаходиться навчальна база Деснянського басейного управління водних ресурсів, що функціонує офіційно кілька днів на рік, а що там робиться потім – не відомо. Також цікавим питанням є оренда приміщення якимось благодійним фондом на вул. Бєлова, 11.

Також Олександр Підгорний підняв питання «відмивання» коштів шляхом завищення вартості виконаних робіт, де було незаконно використано 8 млн. грн. бюджетних коштів на укріплення берегів Дніпра, стосовно чого теж відкрито кримінальне провадження, але ця справа загальмована.

- Наразі проблемами річок ніхто не займається, що бачимо по Дніпру, Десні, які міліють та розмивають береги, а в Козелецькому районі минулого року трапилася екологічна катастрофа, - зауважив Сергій Нестеренко, - а на 2018 рік, до речі, заплановано велике фінансування ДБУВР, що знову може призвести до великих зловживань. Стосовно ж оренди майна по вул. Бєлова, 11, то там ситуація теж заплутана і є підстави вважати, що майно ДБУВР буде безпідставно роздаватися та незаконно привласнюватися за нинішнього керівництва.

- Не секрет, що сьогодні держава надає можливість громадам отримувати кошти для свого розвитку через Фонд регіонального розвитку, але ці кошти часто незаконно використовуються, - зазначив Олександр Підгорний, - але якщо взяти проект реконструкції спортивного комплексу по вул. Крилова,4 в м. Мена, про який ми отримали відомості від місцевих жителів, то можемо сказати, що там проведено реконструкцію на досить не якісному рівні (на численних фотографіях видно вкрай недбалий стан відремонтованого поза всякими будівельними нормами приміщення) – себто сума коштів в 2,6 + 0,3 млн. грн. була використана нераціонально та неправомірно. Мало того, ремонт цього приміщення провела фірма, стосовно власників якої відкриті кримінальні провадження щодо зловживання службовим становищем при аналогічних ремонтних роботах неналежної якості.

- Якщо говорити про питання незаконного звільнення працівників з лав поліції, то це сталося при розслідуванні незаконного позбавлення прав власності на об’єкти господарчих торгівельних баз на Шерстянці, - повідав Сергій Нестеренко, - але коли спробували повернути ці об’єкти законним власникам, то зіштовхнулися з явним втручанням керівництва ГУНП в хід справи та затягуванням розслідування з боку прокуратури, в результаті чого молодого слідчого було звільнено. Себто, наразі поліція закриває очі на серйозні злочини і корупцію, показово заарештовуючи дрібних крадіїв чи куріїв наркотичного зілля або ж просто знедолених збіднілих людей.

- Мене також дуже цікавить питання пошкодження коліс авто нашому активісту після того, як нами було висунуто протест проти призначення начальником Прилуцької поліції О. Яцика, що попередньо керував Варвинським райвідділом, але після звинувачення його підлеглих у «хабарництві», цього чоловіка не лише не звільнили, а навпаки – підвищили, - наголосив Олександр Ясенчук.

- Додам інформацію по Добрянській ЗОШ – було виділено 6,8 млн. грн. на реставрацію старого занедбаного приміщення під нову школу при існуючій старій, яку б дешевше було модернізувати, в результаті такого капітального будівництва після відкриття його губернатором більше до школи нікого ні разу за 2 роки не пустили (розповів Олександр Підгорний), бо, за словами місцевих освітян, «діти можуть пошкодити нові меблі, викладати у новому приміщенні нікому та й старе приміщення не укомплектоване учнями і технікою». Наразі пусте приміщення опалюється вже 2 роки, в ньому простоюють нові меблі, лежить запакована комп’ютерна техніка, що вже морально застаріла, душові кабінки не бачили ні разу води, тренажери у спортзалі чекають на своїх спортсменів, а штукатурка на відремонтованих стінах вже тріскається і сиплеться. «Питається, навіщо було «заривати» майже 7 млн. грн. у непотрібне приміщення – це звичайне «відмивання грошей», - говорить пан Олександр, - але це не кінець, бо поряд з нещодавно збудованою газовою котельнею будується новіша котельня на дровах, обслуговування якої буде дорожчим за газову…

Під час брифінгу було також звернуто увагу на часті факти затримання вантажівок на перетині кордону у зв’язку з нічим необґрунтованою підозрою у викраденні цього авто, після чого висувається ще одна надумана підозра у «перебитті» (підробці) номерів кузова, що дає право довго затримувати фуру з вантажем на кордоні для непотрібної експертизи, натякаючи цим на необхідність «хабаря» працівникам митниці. Навіть закордонні посольства у цьому не можуть допомогти, і лише втручання юристів ледве зрушило справу, а подальший аналіз роботи цієї митниці показав, що у такий спосіб за рік було відібрано аж 17 вантажівок.

Таким чином, як підсумував Олександр Підгорний, корупція в країні як була, так і лишається, а всіх її противників намагаються приборкати, проте будемо сподіватися на поступове оновлення нашої країни і покращення нашого життя.

Останні новини Чернігівщини

Пам’яті Андрія Юрченка: у Чернігові відбулися змагання з дзюдо на честь загиблого Героя 09:41

Цим видом спорту Захисник України займався з дитинства і аж до вступу в Чернігівський ліцей з посиленою військово-фізичною підготовкою. Де, навички та вміння, отримані під час тренувань з бойового мистецтва допомогли самореалізуватися та показати чудові результати в навчанні.

На варті безпеки дітей: у Чернігові офіцер «СОБ» виявив біля школи підозрілий предмет 09:32

Вчора під час обстеження території поблизу чернігівської школи офіцер «Служби освітньої безпеки» виявив у землі підозрілий предмет, що візуально схожий на міну. Пильний поліцейський негайно відреагував на знахідку та убезпечив дітей від наближення до ймовірно вибухонебезпечного предмета.

 До довічного позбавлення волі засуджено двох російських військових за умисне вбивство чотирьох цивільних

До довічного позбавлення волі засуджено двох російських військових за умисне вбивство чотирьох цивільних 09:27

За публічного обвинувачення прокурорів Прилуцької окружної прокуратури в порядку спеціального судового розгляду визнано винними двох військовослужбовців зс рф у порушенні законів та звичаїв війни, вчинених групою осіб за попередньою змовою, поєднаних з умисними вбивствами (ч. 2 ст. 28 ч. 2 ст. 438 КК України). Вироком Ічнянського районного суду їх засуджено до довічного позбавлення волі.

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 09:25

Протягом минулої доби зареєстровано 6 небезпечних подій, а саме: 6 пожеж.

29 березня: цей день в Україні і світі

29 березня: цей день в Україні і світі 09:22

ДЕНЬ 765 РОСІЙСЬКА АГРЕСІЯ - DAY 765 RUSSIAN AGRESSION

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини