Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

П`ятниця, 29 березня, 01:21:08

Сергій Березенко: при нарахуванні пенсій не можна ігнорувати стаж

15.02.2018   13:54Агенцiя

Серед мільйона жителів Чернігівщини понад третина — пенсіонери. А якщо точніше, то 341 тисяча громадян пенсійного віку перебуває на обліку в обласному управлінні Пенсійного фонду України. І практично кожен третій живе в Чернігові. Цифри вражають: виходить, що пенсіонерів в області більше, ніж усього населення в обласному центрі.

Середній розмір пенсії по області становить трохи менше 2200 грн. Але для більшості чернігівців навіть така сума є за межею сподівань. Бо нещодавній осінній перерахунок пенсійних виплат так і не зумів зробити очевидне — вирівняти дисбаланс у пенсіях між тими, хто їх отримує на рівні середньої зарплати, і тими, хто животіє за мінімальні нарахування. Це розуміє народний депутат Сергій Березенко, до громадської приймальні якого щодня надходять листи з проханнями допомогти вирішити питання перерахунку пенсій.


За роки праці - копійки

«Є просто кричущі випадки. Одній жіночці 1928 року народження таки зробили пенсійну прибавку… аж у 33 грн. І вона щомісяця змушена виживати за нещасні півтори тисячі гривень, — ділиться враженнями від листів пенсіонерів Сергій Березенко. — Що на ці гроші купиш? Буханець і пляшку кефіру. І все. Не всі, звісно, змирилися з такою ситуацією. Хтось подав у суд на ПФУ. Хтось справу виграв, а хтось — ні. За незрозумілим принципом. Чимало лікарів, учителів, вихователів і держслужбовців сьогодні за десятки років праці отримують щомісяця менше 2 тисяч гривень. Чому роки сумлінної праці обернулися на копійки, їм теж ніхто не пояснив. Урядники мовчать. Вони таких листів не читають. Натомість їх читаю я. І в мене волосся стає дибки від таких звернень, бо їх сотні…».

Нардеп перебирає пачки листів до пенсійних інстанцій різного рівня. Пенсійний фонд обласного рівня, загальнонаціонального, особисті депутатські звернення, Деснянський район, Новозаводський — безліч установ і адресатів. Тільки за перший місяць цього року «пенсійних» листів — зо два десятки.

Керівник обласного управління Пенсійного фонду України в області Юрій Юрченко звітує лише сухою аналітикою: «Минулоріч відбулися дві хвилі перерахунків пенсій — із 1 травня та 1 жовтня. Зокрема з 1 жовтня перераховано пенсії майже 313 тисячам осіб, підвищені виплати одержали 301,7 тисячі пенсіонерів області — близько 91% від загальної кількості. Середній розмір пенсійної виплати в області порівняно з початком 2017 року збільшився на 479 гривень і станом на 1 січня 2018 року склав 2194 гривні…123 особам переведені пенсії за їхнім особистим зверненням».


Розуміють усі, але…

Попри те, що пенсії фактично перерахували ледь не всім пенсіонерам, у сухому залишку для більшості це не позначилося на суттєвому збільшенні виплат. Здебільшого через те, що стаж роботи й досі не відіграє рушійної ролі для зростання пенсій. Столичні експерти з Пенсійного фонду погоджуються з таким твердженням.

«Стаж має відігравати більшу роль, і для цього потрібні зміни в законодавстві, — зауважує заступник голови правління ПФУ Ірина Ковпашко. — Чергове осучаснення пенсій заплановане в 2019 році. Це зростання на 50% заробітної плати, і воно, відповідно, теж вплине на ситуацію з пенсіями».

На жаль, вітчизняні чиновники — чи то через брак часу, чи то бажання — не завжди йдуть на контакт навіть із народним депутатом. Скрізь відповіді затримуються або надходять банальні відписки. Однак Березенко та його однодумці обіцяють — позитивного вирішення таки доб’ються.

Сергій Березенко як народний депутат вважає: цих змін треба добиватися якомога швидше. Бо не всі фізично можуть дочекатися підвищень. І починати варто з того, що роботодавці теж мають поважати свій персонал. Уже зараз, сплачуючи зарплату не в конвертах, а «по-білому».

«Наші функціонери з ПФУ говорять про те, що в попередні часи, у тій же радянській державі, завжди були професії з маленькими зарплатами: вчителі молодших класів, молодший і середній медперсонал, нянечки, працівники сільського господарства, — говорить народний депутат. — І на сьогодні виходить так: навіть якщо ці люди принесуть зарплату за весь період своєї трудової діяльності, то неможливо нарахувати пенсію вище. Держава платила саме таку зарплату, відтак це впливає і на пенсію. Маленькі зарплати — це 100% маленькі пенсії. Мізерні.

Через те й потрібно враховувати позиції стажу. Нині виходить абсурд — ті люди, які пропрацювали 40 років, мають пенсію на рівні прожиткового мінімуму 1452 грн. Тому й бачу своє завдання як законотворця саме в перегляді недосконалого пенсійного законодавства. Бо потрібно врахувати і стаж, і переглянути порядки нарахування пенсій за інвалідністю, чимало лишилося пережитків із радянського минулого. Будемо це виправляти».
 
 
PR

Останні новини Чернігівщини

З 1 квітня 2024 року на Чернігівщині розпочинається нерестова заборона на вилов водних біоресурсів

З 1 квітня 2024 року на Чернігівщині розпочинається нерестова заборона на вилов водних біоресурсів 15:04

З 1 квітня 2024 року з метою охорони нерестовищ у рибогосподарських водних об’єктах та забезпечення сприятливих умов нересту водних біоресурсів, відповідно до Правил рибальства та наказу Управління Державного агентства з розвитку меліорації, рибного господарства та продовольчих програм у Чернігівській області від 22.03.2024 №45 на Чернігівщині розпочинається заборона добування (вилову) водних біоресурсів у рибогосподарських водних об’єктах (їх частинах) на період нересту.

За матеріалами СБУ винесено вирок російському окупанту, який знущався над сім’єю з неповнолітніми дітьми 14:55

За матеріалами СБУ суд виніс вирок військовому рф, причетному до вчинення воєнних злочинів під час тимчасового захоплення частини Чернігівської області.

Державна реєстраторка підозрюється у зловживанні повноваженнями, що спричинило неправомірне вибуття з державної власності земельних ділянок сільськогосподарського призначення 14:51

За процесуального керівництва Прилуцької окружної прокуратури повідомлено про підозру державному реєстратору однієї із сільських рад Прилуцького району у зловживанні своїми повноваженнями з метою отримання неправомірної вигоди, що спричинило тяжкі наслідки та несанкціонованій зміні інформації, що обробляється в автоматизованих системах, вчиненій особою, яка має право доступу до неї, вчиненій за попередньою змовою групою осіб (ч. 3 ст. 365-2, ч. 3 ст. 362 КК України).

Перекривається рух автотранспорту на перехресті вул. Героїв Маріуполя та Кримської

Перекривається рух автотранспорту на перехресті вул. Героїв Маріуполя та Кримської 14:49

З 27 березня по 16:00 год. 9 квітня. Відповідний дозвіл наданий КП «Чернігівводоканал» на засіданні виконавчого комітету Чернігівської міської ради сьогодні.

 Понад 7 мільйонів гривень – на вирішення екологічних проблем Чернігівщини

Понад 7 мільйонів гривень – на вирішення екологічних проблем Чернігівщини 14:45

Профільна робоча група при Чернігівській обласній раді сьогодні, 26 березня, погодила перелік видатків обласного фонду охорони навколишнього природного середовища Чернігівської області на 2024 рік.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини