Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Субота, 20 квітня, 01:05:11

Керівник Чернігівської місцевої прокуратури звітував про результати діяльності на території міста

21.12.2017   16:06

21 грудня, на засіданні 26-ї сесії Чернігівської міської ради 7-го скликання керівник Чернігівської місцевої прокуратури Сергій Розинка звітував про результати діяльності на території міста Чернігова.

За його словами, у поточному році зусилля органів прокуратури постійно спрямовувалися на захист прав та свобод людини, загальних інтересів суспільства та держави. Також постійно виконуються узгоджені заходи, спрямовані на подолання негативних проявів злочинності. При реалізації цих заходів забезпечено зниження кількості облікованих тяжких злочинів на 11%, злочинів, вчинених неповнолітніми, та у стані алкогольного сп’яніння - на 18%, злочинів проти громадської безпеки - на 15%, злочинів проти власності - на 6,5%.

Окрім того, зменшилась майже на чверть кількість умисних вбивств, на половину - кількість шахрайств, на 10 % - кількість грабежів та розбоїв. На 65% зменшилась кількість дорожньо-транспортних пригод, внаслідок яких настала смерть потерпілих.

Важливим є те, що на території міста втричі зросла кількість виявлених та розкритих злочинів, пов’язаних зі збутом наркотичних засобів та психотропних речовин, їх аналогів та прекурсорів.

Поряд з цим, залишається низка проблемних питань, для вирішення яких спрямовуються зусилля правоохоронних органів міста.

Так, на 6 % зросла загальна кількість облікованих кримінальних правопорушень, особливо тяжких - майже на 30 %, злочинів проти життя та здоров’я особи - на 17%, безпеки руху та експлуатації транспорту - на 4%. Також зріс рівень рецидивної злочинності (на 3%), злочинів, вчинених групою осіб (на 50%).

За 11 місяців поточного року Чернігівською місцевою прокуратурою перевірено 608 оперативно-розшукових справ. У зазначених справах в порядку ст. 14 Закону України «Про оперативно-розшукову діяльність» надано 260 письмових вказівок. Скасовано 54 незаконних постанов оперативних підрозділів про заведення та закриття оперативно-розшукових справ. За результатами розгляду внесених документів реагування, до дисциплінарної відповідальності притягнуто 4 співробітники оперативних підрозділів ГУ НП в області.

Упродовж вказаного періоду перевірено всі оперативно-розшукові справи, заведені з метою розшуку осіб, які перебувають у міжнародному розшуку, ухиляються від органів досудового розслідування та суду, а також відбування покарань, та вжито додаткових заходів з покращення стану їх розшуку.

Окрім того, у співпраці з правоохоронними органами Республіки Білорусь встановлено місцезнаходження громадянина України, підозрюваного у вчиненні грабежу, поєднаного з проникненням в офісне приміщення, який переховувався від органів досудового розслідування за межами України протягом майже 3 років. На даний час перед компетентними органами Республіки Білорусь ініційовано питання про застосування до даної особи процедури екстрадиції з метою  притягнення її до кримінальної відповідальності.

На розгляд Деснянського та Новозаводського районних судів м. Чернігова, за наслідками досудового розслідування кримінальних проваджень, скеровано 468 обвинувальних актів у кримінальних провадженнях. Зокрема, до суду скеровано обвинувальний акт у об’єднаному кримінальному провадженні за фактом хуліганських дій, вчинених групою підлітків, яке набуло суспільного резонансу.

У поточному році у кримінальних провадженнях, завершених прокурорами Чернігівської місцевої прокуратури та слідчими СВ Чернігівського ВІЗ ГУНГІ в області, забезпечено відшкодування збитків на загальну суму 540 тисяч гривень, з яких збитків, заподіяних інтересам держави чи територіальної громади - 51 тисяча гривень. Прокурорами забезпечено накладення арештів на майно підозрюваних осіб на загальну суму 515 тис. грн, та заявлено позовів в межах кримінального провадження на захист інтересів держави та територіальної громади на загальну суму 581 тис. грн.

За звітний період районними судами міста за участю прокурорів ухвалено 545 обвинувальних вироків стосовно 551 особи. З них: 142 особи (140 вироків) визнано винними за тяжкі та особливо тяжкі злочини, 185 (181 вирок) - призначено покарання у вигляді позбавлення волі.

Ураховуючи, що корупція є надто багатогранним явищем та потребує комплексного підходу до її подолання, Чернігівською місцевою прокуратурою підвищена увага приділяється даному питанню. На даний час прокуратура позбавлена можливості складати та направляти до суду протоколи про вчинення відповідними суб’єктами адміністративних правопорушень, пов’язаних з корупцією. Поряд з цим, вказані факти виявляються та інформація щодо них скеровується до уповноважених органів.

Питання нагляду за дотриманням прав засуджених перебуває на постійному контролі в місцевій прокуратурі. За 2017 рік тільки керівником місцевої прокуратури на особистому прийомі прийнято 39 засуджених осіб.

Реалізуючи представницькі повноваження з метою поновлення інтересів держави, порушених внаслідок неналежного їх захисту органами виконавчої влади та місцевого самоврядування, місцевою прокуратурою упродовж 2017 року пред’явлено 58 позовних заяв на суму понад 10 млн 467 тис. грн. У поточному році судами задоволено позовів прокурорів на суму 686 тис. грн, з яких наразі реально виконано рішень судів на суму 364 тис. грн, враховуючи вартість повернутого майна.

 
Прес-служба Чернігівської міської ради

Останні новини Чернігівщини

«Трагедія в Драмі» — прем’єра документального проєкту-розслідування Суспільного 10:50

19 квітня о 19:00 на ютуб-каналі Суспільне Чернігів відбудеться прем'єра документального проєкту «Трагедія в Драмі».

Ярмаркували у Чернігові: яких працівників шукають місцеві підприємства? 10:39

Яку роботу та умови праці пропонують, говорили на ярмарку вакансій етичного бізнесу в Чернігові. Захід відбувся з ініціативи Міжнародної Організації з Міграції (МОМ) за фінансування народу Японії та за сприяння Чернігівської обласної служби зайнятості.

Спільний проєкт міста Чернігова, уряду Німеччини та UNDP в Україні 10:30

Наприкінці 2022 року в Україні було розпочато проєкт «Підтримка швидкого економічного відновлення українських муніципалітетів», який фінансується урядом Німеччини. Реалізує проєкт німецька компанія GIZ та Програма розвитку ООН (UNDP) в Україні.

Чи високі ризики відбудови/відновлення об’єктів соціальної інфраструктури, пошкодженої внаслідок російської агресії в Чернігові? 10:13

Наявність ризиків під час моніторингу визначали аналітики громадської організації «Агенція міських ініціатив».

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 09:44

Протягом минулої доби зареєстровано 3 небезпечні події, а саме: 1 дорожньо-транспортну пригоду та 2 пожежі. Внаслідок цих подій постраждала 1 особа.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини