Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

П`ятниця, 29 березня, 06:39:07

У Чернігові пройшов регіональний форум "Інвестиції & Децентралізація".. ВІДЕО

25.11.2017   10:32Агенцiя

Цей захід став комунікативним майданчиком для представників об’єднаних громад, влади та бізнесу, які змогли поділитися думками, розказати про досягнення, здобутки та виклики.

Директор Чернігівського Центру розвитку місцевого самоврядування Ірина Кудрик розповіла: «Сьогодні наш ЦРМС спільно з Чернігівською обласною державною адміністрацією створили вільний простір для обміну кращими практиками місцевого самоврядування. Серед учасників багато фахових експертів, як науковців, так і практиків, присутні представники Програми «U-LEAD з Європою», Міжнародного Трейд-клубу в Україні, центральних органів виконавчої влади».

Вітаючи учасників форуму, голова Чернігівської ОДА Валерій Куліч зазначив, що такі заходи є чудовою нагодою презентувати область та її потенціал для інвесторів. «Радянська модель управління давно застаріла. Існуючий поділ на райони, зважаючи на демографічні і географічні особливості Чернігівщини, стримує розвиток. Область же живе, спираючись на спроможні громади. А значні можливості для останніх дають саме інвестори», - переконаний він.

Чернігівська область є одним із лідерів реформи децентралізації. Учасники заходу переконані, що результат залежить від голів громад та їх жителів, тобто від кожного. «Ми маємо зробити все для того, щоб залучати інвесторів, створювати робочі місця, щоб молодь не їхала у інші країни. Треба забезпечувати економічне зростання», - наголосив Владислав Атрошенко, міський голова Чернігова.

Радник з економічних питань посольства Словаччини в Україні Роман Жатко сказав: «У кожної області є свої переваги та можливості для розвитку. Сьогодні у залі є представники Міжнародного трейд-клубу. Мета його діяльності — інформування іноземних дипломатів про економічний, експортний, науково-технічний потенціал усієї України. Нам цікаво працювати не лише зі столицею чи обласними центрами, але й з невеликими населеними пунктами, що мають бажання розвиватися».

«Дуже влучна назва форуму. Інвестиції – це наше майбутнє. Сьогодні у Чернігівській області на один результат працюють всі гілки влади та громади. Область займає третє місце за темпами об`єднання громад. І, звичайно, наша гордість – це Кіптівська, Парафіївська, Макіївська,  Вертіївська та Деснянська громади, які повірили і зробили першими крок назустріч новому. І не помилилися. Тепер до них їдуть за досвідом, за ідеями», - зазначила Лілія Попова, начальник відділу Мінрегіону, яка побажала всім, щоб інвестицій було більше, а громади ставали все більш спроможними та розвинутими.

Досягнення Чернігівської області з впровадження реформи децентралізації та можливості залучення інвестицій для розвитку громад презентувала Юлія Свириденко, в.о. першого заступника голови Чернігівської ОДА. За її словами, в області представлені дуже різні громади: від найменшої Макіївської до Сновської, яка об’єднала весь район. «Зросла кількість проектів удвічі: якщо у 2016 році їх було 40 в області, то в 2017 – вже 80. На наступний рік на конкурс Державного фонду регіонального розвитку громадами Чернігівщини подано більше 400 проектів», - зазначила представниця Чернігівської ОДА.

Обмін досвідом та демонстрація кращих практик – це одне із завдань, яке ставили перед собою організатори Форуму. Голова Кіптівської об’єднаної громади Володимир Кучма сказав: «Ми повинні рухатися вперед, бачити перспективи. Сьогодні ми взяли повну відповідальність за все, що відбувається у наших громадах. І кожного дня ми думаємо про те, що ми маємо зробити для того, щоб життя стало кращим». Ще кілька років тому ніхто на території сільрад і не мріяв про відремонтовані якісні дороги, світлі вулиці, теплі бібліотеки, сучасні стадіони, оновлену інфраструктуру тощо. Володимир Кучма підкреслив: «Це все завдяки тому, що ми об’єдналися і підтримуємо один одного. Процес децентралізації є незворотнім, ми його пройдемо, і все буде добре». 

Можливості U-LEAD для регіонів та громад презентувала учасникам форуму менеджер регіонального офісу Програми «U-LEAD з Європою» Марина Костів. Вона зазначила, що основним завданням програми є посилення спроможностей ключових суб’єктів на національному, регіональному та місцевому рівнях з метою впровадження реформ регіональної політики та децентралізації. А також розширення прав і можливостей об’єднаних громад з метою надання високоякісних послуг громадянам, що робить внесок у реформу децентралізації.


 

Останні новини Чернігівщини

З 1 квітня 2024 року на Чернігівщині розпочинається нерестова заборона на вилов водних біоресурсів

З 1 квітня 2024 року на Чернігівщині розпочинається нерестова заборона на вилов водних біоресурсів 15:04

З 1 квітня 2024 року з метою охорони нерестовищ у рибогосподарських водних об’єктах та забезпечення сприятливих умов нересту водних біоресурсів, відповідно до Правил рибальства та наказу Управління Державного агентства з розвитку меліорації, рибного господарства та продовольчих програм у Чернігівській області від 22.03.2024 №45 на Чернігівщині розпочинається заборона добування (вилову) водних біоресурсів у рибогосподарських водних об’єктах (їх частинах) на період нересту.

За матеріалами СБУ винесено вирок російському окупанту, який знущався над сім’єю з неповнолітніми дітьми 14:55

За матеріалами СБУ суд виніс вирок військовому рф, причетному до вчинення воєнних злочинів під час тимчасового захоплення частини Чернігівської області.

Державна реєстраторка підозрюється у зловживанні повноваженнями, що спричинило неправомірне вибуття з державної власності земельних ділянок сільськогосподарського призначення 14:51

За процесуального керівництва Прилуцької окружної прокуратури повідомлено про підозру державному реєстратору однієї із сільських рад Прилуцького району у зловживанні своїми повноваженнями з метою отримання неправомірної вигоди, що спричинило тяжкі наслідки та несанкціонованій зміні інформації, що обробляється в автоматизованих системах, вчиненій особою, яка має право доступу до неї, вчиненій за попередньою змовою групою осіб (ч. 3 ст. 365-2, ч. 3 ст. 362 КК України).

Перекривається рух автотранспорту на перехресті вул. Героїв Маріуполя та Кримської

Перекривається рух автотранспорту на перехресті вул. Героїв Маріуполя та Кримської 14:49

З 27 березня по 16:00 год. 9 квітня. Відповідний дозвіл наданий КП «Чернігівводоканал» на засіданні виконавчого комітету Чернігівської міської ради сьогодні.

 Понад 7 мільйонів гривень – на вирішення екологічних проблем Чернігівщини

Понад 7 мільйонів гривень – на вирішення екологічних проблем Чернігівщини 14:45

Профільна робоча група при Чернігівській обласній раді сьогодні, 26 березня, погодила перелік видатків обласного фонду охорони навколишнього природного середовища Чернігівської області на 2024 рік.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини