Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Вівторок, 16 квітня, 22:56:30

Конфлікт інтересів на Срібнянщині?

23.11.2017   12:48Агенцiя

Срібнянську ОТГ на Чернігівщині очікують важкі часи — з 1 січня 2018 року громада переходить на прямі міжбюджетні відносини у стані політичної кризи

17 листопада цього року перша сесія селищної ради Срібнянської об’єднаної територіальної громади в присутності народного депутата України Олега Дмитренка  (виборчий округ № 210, фракція «БПП» у Верховній Раді України, в минулому — один із засновників ТОВ «Батьківщина») проголосувала за дострокове припинення повноважень селищного голови Олега Куделі.

Два тижні тому він як безпартійний самовисуванець та чинний селищний голова виграв вибори з результатом 57%. Головний конкурент, голова Срібнянської районної ради, самовисуванка Олена Панченко отримала 42% голосів. Більшість депутатських мандатів здобула партія «Блок Петра Порошенка «Солідарність» — 12 (із 26), ще 4 — самовисуванці, але члени «БПП», кілька працівників бюджетних установ. Серед депутатів — сім працівників ТОВ «Батьківщина». Наслідки не забарилися. Цей випадок заслуговує на значно більшу увагу, адже демонструє вкрай негативні тенденції, які чим далі більше проявляються в українському місцевому самоврядуванні.

Перші вибори до рад ОТГ 2015 року майже не відрізнялися від традиційних виборів до місцевих рад — тоді мало хто збагнув, що ОТГ поєднають ресурси та повноваження райдержадміністрацій, районних рад, а також міських, селищних, міських (міст районних значень) рад. Три в одному. Перші успіхи, реальний перерозподіл ресурсів, розуміння невідворотності перетворень змінили місцеві вибори докорінно. Вони перетворилися на запеклі політичні процеси з усіма вадами, що притаманні великим кампаніям. Починаючи з 2016 року доволі типовою стала боротьба на виборах двох ключових кандидатів — чинного  голови адміністративного центру нової громади та голови районної ради (частіше) чи райдержадміністрації. З точки зору політичної конкуренції — в цьому немає нічого надзвичайно. Щоправда, дещо насторожує загроза некритичного перенесення досвіду роботи апаратів райдержадміністрацій на нові виконкоми рад. Та головна проблема в іншому — ми стали свідками безоглядного прагнення до збереження контролю над територією. Останні нібито віддані до осучасненої системи «годівниці» відомих економічно-політичних угруповань. Але ми живемо не в середньовічній Московії.

Що сталося в Срібному — задовго до оголошення ЦВК дати перших виборів чинному голові у високих кабінетах було запропоновано відмовитися від балотування і задовольнитися в майбутньому посадою заступника. Однак поставало питання — а що робити з підтримкою на попередніх виборах у 94%? Під час першої сесії нової ради депутати спочатку обрали свого секретаря й одразу пригадали голові, що за попереднього скликання рішенням суду його було визнано винним у порушенні конфлікту інтересів через несвоєчасну передачу своїх корпоративних прав у ТОВ «Срібнянський Агробуд» (доброю виявилася пам’ять у працівника ТОВ «Батьківщина»). На час виборів голова сплатив штраф і передав свої корпоративні права з управління третій особі (але не власності — цього законодавство не вимагає). Тому наступне усунення від обов’язків виглядало як неприхована помста за непоступливість і відбулося у спосіб, який дуже нагадує попередньо розроблений сценарій. Фактично, за партійною вказівкою (і ще за якою?) депутати знехтували волею власних виборців. Тобто — не вона для них є визначальною. Тоді, що і чим це всім нам загрожує?

Південь Чернігівщини — це родючі чорноземи, за які ведеться боротьба. Часи, коли сільгоспугіддя стояли під бур’янами, — давно в минулому. Тепер це великий бізнес, розорюється кожен клаптик землі — там, де можна, і де не можна — теж розорюється. Переважно йдеться про землі за межами населених пунктів, якими управляє Держгеокадастр. Це про них нещодавно було гучно заявлено на Раді регіонального розвитку — в нас не буде «смотрящих». Отже, вони весь час існували в революційній Україні. Уряд стверджує, що незабаром зазначеними землями керуватимуть ОТГ. Боротьба за землю (тобто — за майно та гроші) породжує бажання контролювати владу, аби через неї забезпечити сталість панування, розкіш одних і безправ’я та жебрацтво інших. Як влучно і правдиво стверджував один колишній виборчий плакат: «Наша перемога означає для вас щасливе майбутнє у нас і наших дітей». У такому разі більшості виборців може бути призначено кілька срібників, аби дякували господарям свого життя, а вільні вибори та формування територіальних спільнот людей як мета змін — зайві, ба більше, навіть загрозливі елементи. Краще призначати керманичів територій (не спільнот!) як голів райдержадміністрацій. Але в країні — реформи, демократизація та децентралізація. Звідси очікуване бажання антирозвиткових груп інтересів звести вибори до фарсу, корумпувавши виборців. Тобто змінити форми, а не зміст попередніх відносин, очевидне прагнення звести реформу до чергової імітації. І частина виборців на це ведеться.

Маємо справу із запереченням, брутальним та нахабним, цінностей, за які громадяни виходили на Майдан і гинули, бажаючи змінити країну. Це підрив (байдуже — свідомий чи ні) незалежності України та її державності, адже таким чином у країні зростає чисельність незадоволених активних людей, розкачується суспільна ситуація, додаючи аргументів до думки: «Бачите, що робиться? І що далі?». Хто здатен скористатися жадібністю правлячої верхівки та свідомою деморалізацією українського суспільства, взагалі-то відомо — на північному сході вже неодноразово розігрували подібну комбінацію з Україною. І щоразу вдало (крім 2014 року — завдяки громадянському піднесенню, але з великими втратами). Щоразу зовнішній чинник спирався на реальні явища, які існували серед наших предків. Вони стимулювалися невіглаством і недалекоглядністю учасників політичних процесів. Потім лунав галас: хочемо гетьмана. Та було запізно — козацька старшина ставала російськими дворянами. Фінал послідовної ланцюгової реакції — російський прапор над Києвом та авторитарний компрадорський політичний режим.

До теми: Голову Срібянської ОТГ звільнили на першій же сесії

Вражає, що сліпацтво на субрегіональному рівні демонструє правляча політична сила, таким чином дискредитуючи всю партійну структуру і брендове ім’я. Хто про що думає, коли роздає подібні вказівки, і хто що кому намагається довести? Таке враження, що відбувається показова річ: якщо такий номер пройде в Срібному, те саме може відбутися будь-де й будь-коли, трапитися з будь-ким... Нескорених приберуть, а інші стануть слухняними — чи не так? Виборним посадовцям начебто показується їхнє місце, причому до болю знайомими методами... Кілька років тому американського посла в Україні, чия каденція добігла кінця, запитали: в чому найбільша проблема України. Відповідь така: у вас забагато політиків, але обмаль державних діячів. Так-от, державний підхід тут відсутній, розуміння далекосяжних наслідків своїх управлінських рішень — зеро.

Тепер типове українське політиканство, замішане на бізнесових інтересах, втручається у базовий рівень — нові територіальні громади. Комунальні питання збираються вирішувати за допомогою фракційної приналежності й вертикальних вказівок, які не мають нічого спільного з реальними інтересами громад і розвитком територій, для цього шукають слухняних виконавців. Таким шляхом ми дуже швидко прийдемо до практики управління Партії регіонів. А це не що інше, як загроза краху найуспішнішої в Україні реформи — місцевого самоврядування. Разом з Українською державою, бо наступного шансу вже не буде. Мабуть, комусь дуже кортить керувати в ручному режимі й мати з того відповідний зиск, бо іншого не знає і не розуміє, а переважна більшість громадян грає роль заручників (бюджетники) та водночас статистів. Це що завгодно, тільки не європейське суспільство, до якого ми прагнемо.

Подібні випадки в Україні непоодинокі. Вихід — не боятися, максимально висвітлювати такого роду факти і демонструвати всіма законними методами громадянську активність, скільки буде потрібно. А Срібне очікують важкі часи — з 1 січня 2018 року громада переходить на прямі міжбюджетні відносини у стані політичної кризи. Попереду суд. Не кращий старт у новому конкурентному світі територіальних громад.

Володимир БОЙКО, газета "День"

Останні новини Чернігівщини

Депутати готуються до 39-го засідання сесії: відбулася погоджувальна рада 17:54

Підтримка ЗСУ, відновлення інфраструктури, оренда земельних ділянок через аукціони. Ці та інші питання, які стосуються життєдіяльності та функціонування міста, розглянуть депутати та депутатки Чернігівської міської ради на найближчому засіданні сесії.

«Ялівщина» та проєкти звернень-рекомендацій Громадської ради – на черговому засіданні Президії 17:13

«Громадськість неодноразово ставала на захист РЛП «Ялівщина», щоб вберегти її від забудови. Ще минулого року на сесію облради винесли на затвердження Проєкт організації території регіонального ландшафтного парку «Ялівщина», охорони, відтворення та рекреаційного використання його природних комплексів та об’єктів.

На Прилуччині під час пожежі загинула літня жінка 16:39

Сьогодні близько 11 години до прилуцьких рятувальників надійшло повідомлення про пожежу житлового будинку у районному центрі.

Герої посмертно: ще 37 нагород передали рідним 16:08

Ордени Богдана Хмельницького та "За мужність" ІІІ ступеня, медалі «За військову службу Україні» сьогодні передали дружинам, дітям, батькам та іншим близьким Героїв.

За добу сапери виявили 20 вибухонебезпечних предметів 15:29

Впродовж доби саперами частини піротехнічних робіт, підводного та гуманітарного розмінування Аварійно-рятувального загону спецпризначення

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини