Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Субота, 20 квітня, 18:03:41

Громади Чернігівщини обирають надійних керманичів

01.11.2017   16:21Агенцiя

У неділю, 29 жовтня, у 14 новостворених ОТГ Чернігівщини обирали голів і депутатів рад. Більшість претендентів — самовисуванці. Варто зауважити, що зараз політичні партії не викликають довіри у громади. Саме тому, часто самовисуванці не афішують свою схильність до якоїсь з політичних сил.

Люди, які йдуть в очільники громад, вірять в успіх децентралізації. Такої ж думки і новообраний голова Холминської громади, що у Корюківському районі, Олександр Шевчик (47,5 % голосів виборців).
Холми довго йшли до створення ОТГ, оскільки ЦВК не могла призначити виборів, адже до складу громади входить село Радомка сусіднього Семенівського району.

Олександр Шевчик: «Холминщина є унікальною громадою не лише тому, що об’єднала людей двох районів, а й тому що ми отримали шанс відновити втрачений потенціал. Ставлю собі за мету відродити втрачене, маю бажання і досвід, а також, що не менш важливо, підтримку бюджетоутворюючих підприємств громади. Вважаю, що наші ресурси, а це ліс і земля, є достатньо багатими, щоб давати людям роботу і гідне життя, а раді ОТГ — можливість розвитку території. Основні завдання на новій посаді — стабільне функціонування і поступове відновлення освітніх закладів, закладів медицини.

Друге — безпека громади, тобто відновлення доріг, освітлення вулиць, облаштування відео спостереження, ефективна робота пожежної охорони. Третє — благоустрій території громади. Переконаний – ми зможемо досягти всього, оскільки реформу децентралізації підтримує президент України Петро Порошенко. Ми віримо, що реформу буде доведено до логічного завершення».

Ще одна громада, жителі якої вирішили господарювати без колишнього районного центру — Тупичівська, що на Городнянщині. Громада загалом невелика: окрім самого Тупичева, ще Тополівка, Бурівка, Безиків та Великий Листвен. Хронічне недофінансування та відсутність перспектив підштовхнули місцевих жителів до активного створення спроможної громади. Новообраний голова, яка до цього очолювала місцеву сільраду, Лариса Шовкова, також впевнена  в успіху наміченого. Вона впевнено перемогла на виборах, отримавши підтримку 92,5 % виборців.

На території громади знаходяться опорна школа, ясла-садок, підлітковий клуб «Сучасник», лікарська амбулаторія, відділення швидкої допомоги, дільницяі РЕМ, сільське споживче товариство, поштове відділення, бібліотека для дорослих і дитяча, аптека, ветеринарна аптека, автостанція, дільниця газового господарства, два філіала ритуальних служб, Святопокровська церква і при ній – будинок для людей похилого віку, лісництво, ДП «Укрспирт» «Ковальовське МПД», ФГ «Лавр» та СТОВ «Тупичівське».

За час каденції Лариси Шовкової уже зробили ремонт громадських колодязів, встановили автобусну зупинку біля Тополівки. Відкрили перукарню у селі, яка працює два дні на тиждень, майстерню по ремонту одягу, залучили до роботи майстра по ремонту взуття. Провели поточний ремонт поштового відділення, відновили вуличне освітлення після грозових нальотів, встановили близько 400 метрів огорожі біля нежилих будинків.
Облаштоване житло для молодих спеціалістів – медсестри, фармацевта, вчительки і працівника будинку культури. Тут же є кімната, де за необхідності можуть переночувати водії регулярних рейсів. Таких рейсів у Тупичеві два – «Івашкіка–Чернігів» та «Великий Листвен—Чернігів».

- Пам’ятаю, що кожен новий президент приходив до влади із обіцянкою реформи самоврядування. Втім вперше наблизитись до реформи вдалося тільки зараз. У разі успіху реформи ОТГ та інших – медичної, пенсійної, освітньої - Тупичівська громада впевнено стоятиме на ногах і підтримуватиме інші населені пункти. Народ у нас розумний, трудолюбивий. Прийде час – і громадяни самі розберуться, що для них краще. Не втратити б тільки час, — наголосила Лариса Шовкова.

Останні новини Чернігівщини

«Трагедія в Драмі» — прем’єра документального проєкту-розслідування Суспільного 10:50

19 квітня о 19:00 на ютуб-каналі Суспільне Чернігів відбудеться прем'єра документального проєкту «Трагедія в Драмі».

Ярмаркували у Чернігові: яких працівників шукають місцеві підприємства? 10:39

Яку роботу та умови праці пропонують, говорили на ярмарку вакансій етичного бізнесу в Чернігові. Захід відбувся з ініціативи Міжнародної Організації з Міграції (МОМ) за фінансування народу Японії та за сприяння Чернігівської обласної служби зайнятості.

Спільний проєкт міста Чернігова, уряду Німеччини та UNDP в Україні 10:30

Наприкінці 2022 року в Україні було розпочато проєкт «Підтримка швидкого економічного відновлення українських муніципалітетів», який фінансується урядом Німеччини. Реалізує проєкт німецька компанія GIZ та Програма розвитку ООН (UNDP) в Україні.

Чи високі ризики відбудови/відновлення об’єктів соціальної інфраструктури, пошкодженої внаслідок російської агресії в Чернігові? 10:13

Наявність ризиків під час моніторингу визначали аналітики громадської організації «Агенція міських ініціатив».

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 09:44

Протягом минулої доби зареєстровано 3 небезпечні події, а саме: 1 дорожньо-транспортну пригоду та 2 пожежі. Внаслідок цих подій постраждала 1 особа.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини